https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lidovci-chteji-v-ustave-vetsi-ochranu-nejenom-vody-ale-take-pudy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidovci chtějí v ústavě větší ochranu nejenom vody, ale také půdy

9.9.2020 11:47 | PRAHA (ČTK)
Lidovci chtějí do ústavní novely na ochranu vody dát větší důraz na ochranu půdy a krajiny.
Lidovci chtějí do ústavní novely na ochranu vody dát větší důraz na ochranu půdy a krajiny.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lidovci chtějí do ústavní novely na ochranu vody dát větší důraz na ochranu půdy a krajiny. Na tiskové konferenci po předání petice Voda nad zlato zástupcům Sněmovny to řekl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Pod peticí je podle něj podepsáno na 21 000 lidí. Petice volá po změně ústavy, aby tyto přírodní zdroje více chránila. V současné době se čeká na finální znění ústavní novely podobného tématu, kterou předloží ministerstvo zemědělství.
 

Podle předchozích vyjádření by mělo ministerstvo tyto návrhy do novely zapracovat. Jurečkovi se nelíbí, že ministerstvo plánuje změny ústavy předložit jako poslanecký návrh, tedy bez řádného připomínkového řízení, dodal.

V petici lidé chtějí změnu nejvyšších českých zákonů. "Voda je nenahraditelnou surovinou, bez které není možný život. Úrodná půda je základním předpokladem pro zemědělství a obživu obyvatel. Země nám byla svěřena, abychom o ni pečovali a předali ji našim dětem a vnoučatům. Chceme ji chránit nejvyšším zákonem České republiky, Ústavou ČR," stojí v textu petice.

Sněmovna v červnu odložila do poloviny září debatu o poslaneckých návrzích na ústavní ochranu vody a půdy a na právo na pitnou vodu. Rozhodla se tak vyčkat právě na vládní ústavní zákon, který slíbil předložit ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Uvedl tehdy, že by chtěl do vládní předlohy zapracovat v nějaké míře i poslanecké návrhy a usilovat o dosažení shody.

Hlavními principy chystaného ústavního zákona jsou podle ministra povinnost ochrany vody jako stěžejního přírodního zdroje nebo důraz na udržování vodních zdrojů. Návrh má podle Tomana zavést povinnost racionální úsporné spotřeby vody, povinnost postupovat podle opatření vyhlášených orgány veřejné moci v případě nedostatku vody a má stanovit právo každého na pitnou vodu v místě bydliště.

Stěžejním bodem připravované normy je podle ministra výsostný veřejný zájem na ochraně vodních zdrojů pro zásobování obyvatel pitnou vodou. Stanoví také právo každého na pitnou vodu v místě bydliště za sociálně a ekonomicky přijatelných podmínek. Návrh má rovněž omezit zcizitelnost vodních děl a vodárenské infrastruktury, dodal Toman. Návrhy na ochranu vody předložily i další strany, například KSČM nebo STAN.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

9.9.2020 13:29
Líbí se mi jejich náhlé prozření. Za ta desetiletí ve vládách, kde téměř
vždy zastávali ministerské funkce v zemědělství, takového nic neprosadili.
Přitom se v té době zabírala ta nejlepší půda na všechny ty stavby. Tehdy
však měli plnou hlavu církevních restitucí a podobných záležitostí.
V opozici se dobře navrhuje něco, co nelze bez změny zákonů a i ústavy prosadit. To musí přece ale vědět a přesto na tom postavili program.
I kdyby se opět božím zázrakem uchopili moci, tak s tím jenom tak nehnou. Bylo by to všechno hezké, ale pochybuji o shodě v parlamentu a hlavně v senátu, ve kterém jsou strany, které takové zákony kdysi schválily.
Že by si nasypali popel na hlavu za to, že nebránili záboru
nejkvalitnější půdy na výstavbu skladovacích hal a montoven?
Tak tomu nevěřím a pokud se tak stane, tak dám jako ateista na
modlení.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

9.9.2020 15:20 Reaguje na Břetislav Machaček
I mně by sejejich prozření velmi líbilo, ale obávám se, že jde zase jen o předvolební kampaň a po volbách o tom žádný z lidoveckých politiků ani nvzdechne. Jako obvykle, u podobných prospěšných věcí.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

10.9.2020 17:08 Reaguje na Jiří Daneš
Přesně! Nikdo, kdo se alespoň trochu ve věci vyzná, nemůže myslet, že by tahle zbytečná aktivita něco dobrého přinesla. Nezbývá než udělat závěr, že to celé lidovci udělali naprosto záměrně, čistě jen aby byli vidět. A nejlepší na tom je, že je samé - i kdyby se nakrásně zase někdy dostali do vlády - celý ústavní zákon naprosto k ničemu nezavazuje! Asi si pořídili také nějakého svého Prchala...
Odpovědět
Pája Žížala

Pája Žížala

14.9.2020 10:56 Reaguje na Břetislav Machaček
Čistá pravda! Je to jen pokrytecký výkřik před volbama...
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

10.9.2020 16:46
Kristapána!
Už ta myšlenka je úplně na nic, protože Ústava tohle již obsahuje. Aktuálně se chystá a pořád upravuje znění ústavního zákona o vodě. Je to neuvěřitelný paskvil z nicneříkajících prohlášení, velezbytečné fráze, pod kterými si v důsledku stejně každý představí, co bude chtít - a upřesnit ty formulace nejdou, protože něco o pesticidech nepustí zemědělská lobby, o městech zas někdo jiný, navíc přesnější formulace stejně ústavní zákon obsahovat nemá, protože ty má řešit až zákon - zde tedy Vodní zákon. Ten není, až na nějaké pitomosti, určitě špatný, jenže Ďábel se skrývá v detailu - zde teda hlavně až v podzákonných předpisech, které upřesňují ten zákon - a tam jsou aktuálně zásadní problémy! Jak moc smí být znečištěná voda v řekách, jaké znečištění se smí vypouštět, jak moc odpadní vody smí téct přepadem z kanalizace za deště. No a třeba vyhlášku o hospodaření na rybnících raději nikdo ani nechce vydat. Tady se láme chleba, tady se dostává prostor pro manipulace lobbistických skupin!
Humbuk kolem ústavního zákona jen dělá mlhu a odvádí pozornost od skutečných problémů, které je třeba řešit. Lidovci nám skutečně moc pomohli! Hlavně že budou u toho vidět, to je smyslem celého, navíc namažou i celé té agrární vládě, aby se zdálo, že něco pro vodu a půdu dělá.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist