https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lonsky-rok-byl-v-britanii-nejteplejsi-od-zacatku-mereni-potvrdili-meteorologove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Loňský rok byl v Británii nejteplejší od začátku měření, potvrdili meteorologové

6.1.2023 10:21 | LONDÝN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rok 2022 byl v Británii nejteplejší od začátku měření. Předběžná data podle serveru BBC potvrdil britský meteorologický úřad. Průměrná teplota za loňský rok podle meteorologů poprvé přesáhla deset stupňů Celsia.
 

"Není to žádné překvapení, vzhledem k tomu, že od roku 1884 všech deset let s nejvyšší zaznamenanou teplotou nastalo od roku 2003. (...) Z pozorovaných záznamů jasně vyplývá, že lidmi způsobené globální oteplování má už teď vliv na britské podnebí," uvedl Mark McCarthy z meteorologického úřadu, který teplotu zaznamenává pravidelně od zmíněného roku 1884.

Průměrná teplota za rok 2022 dosáhla ve Spojeném království 10,03 stupně Celsia. Předchozí rekord 9,88 stupně Celsia padl v Británii v roce 2014.

Teplotní rekordy zaznamenaly v uplynulém roce všechny části Spojeného království. Nejvyšší průměrnou teplotu 10,94 stupně Celsia zaregistrovala Anglie, následovaná Walesem (10,23 stupně Celsia), Severním Irskem (9,85 stupně Celsia) a Skotskem (8,50 stupně Celsia).

Loňské léto bylo v Británii čtvrté nejteplejší v historii. Teploty zároveň poprvé překonaly hranici 40 stupňů Celsia, přičemž rekord 40,3 stupně padl 19. července v anglickém hrabství Lincolnshire.

Meteorologové uvedli, že průměrná roční teplota deset stupňů Celsia by se v přirozených podmínkách dala v Británii očekávat jednou za 500 let. Kvůli klimatické změně je ale pravděpodobné, že se podobný fenomén bude opakovat jednou za tři až čtyři roky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

6.1.2023 13:09
Už není cesty zpět. Navlékneme prostěradla, natočíme turbany a začnemě pracovat na efektivním zemědělství, co neplýtvá vodou.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

6.1.2023 15:54
Je fajn, že se otepluje právě tam, kde je to nejvíc potřeba. Směřujeme tam, kde už země byla za předchozí doby meziledové. Globální teplota tehdy byla až o 5 st.C vyšší, než je teď.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

6.1.2023 19:26 Reaguje na Richard Vacek
V Británii v predchádzajúcej dobe medziľadovej (Eem) pred cca 120 000 rokmi žili hrochy. Dneska by to asi nezvládali :-)
Odpovědět
va

vaber

7.1.2023 09:45 Reaguje na Vladimir Mertan
že se otepluje a velice rychle ,o tom není pochyb,
já odborníkům ,co říkají že znají historii a budoucnost klimatu nevěřím,
na Sfinze jsou jasné stopy eroze od vody ,odborníci to zcela ignorují a říkají ,že je to od větru, hezké vysvětlení, škoda ,že Arabové zničili opláštění pyramid,možná by na něm zůstaly stopy po vodě, jak by to asi odborníci na klima vysvětlovali
neznáme klima ani několik tisíc let zpátky,vše jsou jen dohady, více či méně přesné
ve středověku hledali krásnou teplou zemi, která by měla ležet někde daleko na severu
sloni a mamuti mají k sobě blízko ,ale jeden žil v mrazu a druhý v teple, kdo ví co to žilo tenkrát za hrocha,
každý si může vybrat čemu chce věřit,
ale hlavně ,vůbec nevíme co způsobilo teplé a studené doby
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

7.1.2023 17:45 Reaguje na vaber
https://en.wikipedia.org/wiki/Allenton_hippopotamus Nájdená kostra hrocha má dĺžku 3m. Ak mal hroch žiť v Británii, nesmelo asi v zime veľmi mrznúť, pretože rozrážanie ľadu asi fakt hrochy nezvládajú.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.1.2023 08:18 Reaguje na Richard Vacek
Tohke oteplení by znamenalo pro nás nejen totální kolaps civilizace, ale i kolaps zemského ekosystému. A k tomu kruté války o zdroje, především o vodu a možná i jaderné.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

7.1.2023 09:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale vždyť ty teploty tady byly. A celkem nedávno. Tak jaký totální kolaps civilizace? Vždyť to byl tehdy téměř ráj, dostatek potravy a tak příhodné podmínky, že se neandrtálci mohli rozšířit i do našich oblastí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.1.2023 21:01 Reaguje na Richard Vacek
150 tisíc let není úplně nedávno a hlavně je Zeměkoule naprosto jiná.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

7.1.2023 21:50 Reaguje na Pavel Hanzl
To máte bežné striedanie glaciálov a interglaciálov. Teplé obdobie trvá vždy len pomerne krátko, zato studená doba ľadová trvá 100 000 rokov. Súčasná doba medziľadová Holocén zatiaľ nedosahuje teploty predchádzajúceho Eémskeho interglaciálu. Ale aj počas Holocénu boli samozrejme teplejšie obdobia ako sú dnes.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist