https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/malajsie-bude-vracet-nerecyklovatelne-plasty-zpet-do-zemi-puvodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Malajsie bude vracet nerecyklovatelné plasty zpět do zemí původu Video

22.5.2019 00:45 (ČTK)
Malajsie, která se stala světovou skládkou plastů, bude vracet nerecyklovatelný plastový odpad do zemí jeho původu. / Ilustrační foto
Malajsie, která se stala světovou skládkou plastů, bude vracet nerecyklovatelný plastový odpad do zemí jeho původu. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Malajsie, která se stala světovou skládkou plastů, bude vracet nerecyklovatelný plastový odpad do zemí jeho původu. Oznámila to včera ministryně životního prostředí. Malajsie se stala alternativní destinací pro plastový odpad, když ho přestala přijímat Čína. Většina plastů, které se do Malajsie dostávají pochází z rozvinutých států a je kontaminovaná, nekvalitní a nedá se recyklovat.
 

"Rozvinuté země musejí odpovídat za to, co posílají," řekla agentuře Reuters ministryně životního prostředí Yeo Bee Yinová. Některé země navíc podle ní porušují Basilejskou úmluvu OSN o přeshraniční přepravě nebezpečného odpadu.

Malajsijské úřady už poslaly zpět do Španělska pět kontejnerů s kontaminovaným plastovým odpadem, který byl do země propašován. Další nerecyklovatelný náklad odešle země zpět do místa jeho původu příští týden.

V Malajsii jsou desítky továren na recyklaci odpadu. Mnohé ale fungují bez příslušných povolení a místní obyvatelé si stěžují na škody, jež napáchaly na životním prostředí. Mezi přední importéry plastového odpadu do Malajsie patří mimo jiné Spojené státy, Británie, Japonsko a Austrálie.

V době mezi lednem a červencem 2018 přijala Malajsie od deseti největších dodavatelů celkem 456.000 tun plastového odpadu. Za celý rok 2017 se do této asijské země dovezlo 316.600 tun plastů, v roce 2016 to bylo 168.500 tun. Odpad, který není možné recyklovat, je spalován či končí na skládkách. Kontaminovat tak může půdu i vodní zdroje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist