https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/male-modularni-reaktory-by-mohly-byt-levnejsi-alternativou-jadernych-elektraren
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Malé modulární reaktory by mohly být levnější alternativou jaderných elektráren

30.12.2022 01:19 | TEMELÍN (ČTK)
V letošním roce společnost ČEZ vyčlenila v jaderné elektrárně Temelín prostor, kde by mohl v budoucnu vzniknout první malý modulární reaktor v Česku. Přinášíme výběr informací o malých modulárních jaderných reaktorech:
 
Malé modulární reaktory (SMR - Small Modular Reactor) jsou obecně nové projekty jaderných reaktorů, které se od stávajících liší výrazně menším výkonem, který dosahuje od jednotek megawattů (pak se jedná o tzv. mikroreaktory) až po nižší stovky MW. Budou modulární, tedy budou se moci přidávat jeden za druhým.

Podle stránek oenergetice.cz se pro malý modulární reaktor obecně využívají dvě různá rozdělení. Jedno podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA), která definuje malé, střední a velké reaktory podle výstupního elektrického výkonu. Jako malé reaktory jsou klasifikovány reaktory do 300 MWe (elektrický výkon generátoru). Druhé dělení je podle amerického ministerstva energetiky (DOE), které klasifikuje reaktory podle tepelného výkonu. DOE definuje malé reaktory jako jednotky do výkonu 1000 MWt (tepelný výkon nutný pro provoz generátorů; velikostně odpovídá zhruba 300 MWe) a mini reaktory do výkonu 50 MWe nebo 250 MWt.

Podle webu oenergetice.cz lze SMR rozdělit na dva typy. Prvním jsou klasické lehkovodní reaktory, které jsou jen zmenšenými variantami těch velkých. Druhým jsou inovativní typy reaktorů. Podle webu se v roce 2020 v Číně podařilo dokončit první inovativní malý modulární reaktor - vysokoteplotní reaktor chlazený héliem HTR-PM. V Kanadě například vznikl mikroreaktor MMR (MikroModular Reactor) s vysokoteplotním plynem chlazeným reaktorem. Další inovativní reaktory například předpokládají využití tekutých solí k chlazení nebo jako nosiče kapalného paliva.

Projekt SMR počítá s co nejvyšší standardizací projektu. Konečným cílem je výroba celého jaderného reaktoru v k tomu určené továrně, který si může koncový zákazník koupit jako produkt, který mu bude doručen. Odpadá tak náročná a nákladná část výstavby na místě, která je nezbytná při výstavbě klasických jaderných reaktorů. Ekonomicky zajímavé je možné rozložení investice. Půjde postavit několik menších jednotek podle poptávky během několika let místo jednorázové dlouhodobé investice do velkého reaktoru. SMR by měly dosáhnout rychlejší návratnosti počáteční investice, která je vzhledem k jejich obecně menší velikosti a "sériové" výrobě výrazně nižší než při stavbě bloku jaderné elektrárny s velkou reaktorovou jednotkou.

Podle společnosti ÚJV Řež, dceřiné společnosti ČEZ, která SMR také vyvíjí, "z hlediska bezpečnostního vynikají projekty malých modulárních reaktorů svou pasivní bezpečností, založenou pouze na fungování fyzikálních principů, jako je gravitace nebo rozdíl teplot. Cílem je praktické vyloučení možnosti těžké havárie s poškozením paliva, a tím i možnost stavby projektů SMR v zalidněných oblastech," uvádí ÚJV na webu.

Vývoji modulárních jaderných elektráren se v posledních letech věnuje stále více zemí a firem. Motivují je vysoké ceny energetických surovin, přechod na bezemisní energetiku, omezování fosilních paliv a jejich blížící se nedostatek či omezení závislosti na Rusku.

Jejich využití se neplánuje pouze pro výrobu elektrické energie, ale také například pro odsolování mořské vody, výrobu vodíku nebo tepla pro vytápění.

Podle informace Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) z loňského dubna byl celosvětově zatím komerčně využíván pouze jeden reaktor, a to v Rusku. Dva projekty mají charakter výzkumných projektů (v Číně a v Japonsku) a dva projekty jsou v realizační fázi (v Argentině a v Číně). Všechny zbylé projekty, včetně dvou z ČR, jsou podle loňské informace SÚJB v různých fázích návrhů, eventuálně posuzovány dozornými orgány.

Podle SÚJB současné projekty SMR nejsou alternativou k plánovaným novým blokům jaderných elektráren. "Obecně s komerčním využitím SMR v podmínkách ČR tedy nelze počítat v tak krátké době, aby se mohly stát alternativou již plánovaných nových bloků jaderných elektráren. Mohou být považovány za jejich potenciální náhradu, pokud v té době bude využití SMR v podmínkách ČR dávat smysl," uvedl SÚJB loni v dubnu.

Současná vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) má v programu podporu výzkumu a vývoje menších modulárních reaktorů a zapojení České republiky do mezinárodní spolupráce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (122)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MB

Mirek Bárta

30.12.2022 08:19
Podle několika málo současných analýz by byly investiční náklady na baterii modulárních reaktorů vyšší než náklady na jeden velký reaktor. To je ale nynější odhad.
Druhým argumentem proti SMR je údajně vyšší podíl radioaktivního odpadu než u velkých reaktorů. Ale to může vyřešit další vývoj inovativních reaktorů.
Zdá se, že nejdále v praktickém využití jsou Čína a Rusko (reaktor RITM-200). Na Zápdě je to spíše jen na papíře.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

30.12.2022 08:43 Reaguje na Mirek Bárta
Ten modulární reaktor co se bude stavět v Temelíně už je asi trochu víc, než na papíře. Modulární reaktory jsou jediným řešením pro průmysl, jejichž energetická náročnost je v území nerovnoměrné rozmístěna. 300megawattovy MMR zmakne 16000 bytů, vejde se do dvou kontejnerů a chladí se tekutými solemi. Tedy aspoň ten z Řeže u Prahy. Což bude bezpečnější než vysokotlaké reaktory co jsou dneska a bez použití technologické vody. Tedy takový reaktor je možný postavit skoro kdekoliv.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.12.2022 09:16 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1*
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.12.2022 09:21 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Modulární reaktor v Temelíně ještě žádný vybrán nebyl, zvažuje se sedm různých typů a všechny jsou jen na papíře. Zatím se žádný stavět nezačal. Nejdále jsou BWRX-300 a NuScale, které by mohly do konce tohoto desetiletí být v provozu. NuScale se má začít stavět v roce 2026.
300megawattovy MMR se rozhodně nevejde do dvou kontejnerů, ten z Řeže u Prahy chlazený tekutými solemi má elektrický výkon 8,4 MW a tepelný 20 MW, a autoři odhadují, že by v praxi mohl začít fungovat za 20 let. Bez použití technologické vody se obejde těžko.
Odpovědět
va

vaber

30.12.2022 10:29 Reaguje na Emil Novák
dnes se vyrábí představa ,že SMR budou jen kontejnery které nebudou nic potřebovat a budou jen dávat energii,
naprosto pomatená představa ,
konteinment pro 1000MW el, tedy 3000MW tepelných ,pro jaderný reaktor v Temelíně má rozměr 50x50m, je tedy poloviční než fotbalové hřiště
Odpovědět
va

vaber

30.12.2022 10:34 Reaguje na vaber
z konteinmentu vede už jen pára do turbíny,
vše okolo jsou pomocná zařízení a já jsem zvědav, jak bude SMR bez takových zařízení pracovat
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.12.2022 11:23 Reaguje na vaber
Sekundární okruh konvenčních SMR bude stejný jako u velkých reaktorů, 12 konvenčních ostrovů SMR o stejném souhrnném výkonu jako jeden velký SMR zabere větší plochu než konvenční ostrov jednoho velkého reaktoru.
Něco se dá ušetřit v primárním okruhu, kde pokud se bavíme o tom NuScale, bude pro více modulů jeden společný bazén vyhořelého paliva, jeden zavážecí stroj, kontejnment je v podstatě omezený jen na tlakovou nádobu, odpadají cirkulační čerpadla, potrubí primárního okruhu, parogenerátor a kompenzátor objemu jsou integrované do tlakové nádoby, ale celková plocha elektrárny o stejném výkonu jako velký reaktor zabere nakonec přibližně stejnou plochu jako velký reaktor. Takhle to např. srovnává Westinghouse: ibb.co/ZmhDq5j
Odpovědět
va

vaber

31.12.2022 09:52 Reaguje na Emil Novák
rozumím, primár se dá udělat trochu jinak než u VVR ,avšak v podstatě nic nového, ,ale dle mě,za cenu docela velkého rizika co se týká bezpečnosti , já se JE ,nebojím pracoval jsem na nich dlouho, ale bezpečnost se nedá ošidit,
společný bazén vyhořelého paliva, jeden zavážecí stroj?
to znamená ,že moduly reaktorů nebo PO, budou těsně vedle sebe a jak to bude s hermetičností?
řekl bych ,že vývoj bude ještě dlouhý a ne jednoduchý
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.12.2022 12:11 Reaguje na vaber
Ano, nic zásadně nového ty v dohledné době nasaditelné SMR nepřinášejí, pořád je to stejný princip lehkovodního reaktoru, pořád je to III. generace reaktorů, které jsou pasivně bezpečné, tj. neměla by je ohrozit ani naprostá ztráta napájení. Je pravda že některé SMR nemají vůbec žádné aktivní prvky, nemají často potrubí primárního okruhu, takže nehrozí havárie typu LOCA.
U NuScale jsou moduly těsně vedle sebe, každý má svůj vlastní hermetický kontejnment.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

31.12.2022 14:24 Reaguje na Emil Novák
Tak nová je logistika stavby.
Klasický reaktor a všechno ostaní se betonuje a svařuje na místě, tím pádem to je pomalé, závislé na počasí a obvykle neunifikované, tutíž se to prodražuje.
U SMR se má všechno smontovat někde v krytých halách někde v teple, suchu a pod třechou v kryté hale. A mnohokrát ve stejné verzi.
Na místě by tedy mělo stačit jen vybetonovat podkladovou plochu, jaderný ostrov a možná ještě vedle parní či energetický ostrov. Smontované komponenty by se klidně mohly hotové někde skladovat, tudíž být vyrobeny do zásoby a na vybetonované ostrovy jenom prostě dovézt a propojit. Na jedné straně to bude, aspoň krátkodobě, dražší, protože aspoň na začátku nyní bude možné ty kontejnery přepravovat pouze po silnici jako nadměrný náklad. Tudíž ty kontejnery budou dost malé, malého výkonu a tudíž kvůli takovému drobení výkonu asi dražší než velké jaderky.
Ovšem poptávka vyvolává nabídku, pokud bude třeba takové dopředu vyrobené investiční celky o hmotnosti desítek a stovek tun převážet častěji, brzo vzniknou zařízení, kterými to bude možné. Dnes to je možné pouze loděmi a k tomu účelu, aby šla taková výroba provozovat i na Ostravsku, byl mimo jiné určen i kanál DOL. Ovšem ten je nyní populisty a hlupáky zaříznut. V budoucnu bude nejspíš taková přeprava realizována vzduchem. Možná nějakými spřaženými vzducholoděmi, ale spíš to vidím na hejno nějakých těžkotonážních průmyslových dronů propojených dohromady do jednoho celku nějakou umělou inteligencí. Pokud zelení coby sabotéři lidské společnosti další rozvoj jádra nezaříznou, mohly by se v relativně krátké době nižších desítek let běžně převážet vzduchem předsmontované investiční celky o hmotnostech stovek tun, možná i nižších tisíců. Potom by se podobně v uzavřených halách mohly stavět i jaderné elektrárny o výkonu kolerm tisíce MW, tudíž i jaderky na úrovní současných velkých jaderek. Což by zlevnilo jaderné elektrárny.
Zlevnilo by je to ještě dalším způsobem a sice velkým zkrácením výstavby JE. A čím víc bude zkrácena stavba JE, tím mají zelení sabotéři méně času se proti stavbě stavět a všelijakým sabotováním tu stavbu ještě zpomalovat a prodražovat. Stavby JE by se tak díky tomu mohly zlevnit odhadem o čtvrtinu až třetinu celkových nákladů.
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.12.2022 15:40 Reaguje na Radim Polášek
Zas tak nová logistika stavby není, i u velkých reaktorů III. generace se modulární princip objevuje, i AP1000 je navržený jako modulární. Svařování primárního okruhu u SMR na místě odpadá, protože je vše integrované v tlakové nádobě, ale zvlášť u větších SMR konstrukce nebude jen o tom "všechno smontovat někde v krytých halách někde v teple, suchu a pod třechou v kryté hale". To lze uplatnit spíš u mikroreaktorů než u modulárních reaktorů s elektrickým výkonem ve stovkách MW. K mikroreaktorům ale máme ještě hodně daleko a u větších SMR ta výstavba taky potrvá 3-4 roky, až se bude stavět N-tý a dobře to půjde. U prvních pravděpodobně ještě déle.
Takže ke zlevnění v důsledku tovární výroby sice může dojít, ale opačně zase působí úspory z rozsahu, které mluví ve prospěch velkých bloků, je prostě vždycky levnější vyrobit jednu turbínu nebo jednu tlakovou nádobu než deset o stejném souhrnném výkonu.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

1.1.2023 15:44 Reaguje na Emil Novák
No, v současné době u velkých reaktorů bude modulární princip nejspíš použit pouze u menších a středních celků. Ta je tam, kde se to uplatňuje třeba i u výstavby uhelných elektráren už množství desítek let a je to zavedené a defakto konstrukční normál pro elektrárny. To jsou třeba transformátory, výkonové vypínače, měniče, turbíny, možná nějaké komponenty potrubních rozvodů, možná nějaká malá ovládací pracoviště jednotlivých technologických uzlů a podobně. Dnes asi z hlediska rozměrů a hmotnosti maximálně to, co se dá naložit na silniční podvozek a převézt tahači po dnešních silnicích. Všechno, co je větší, se dělá individuálně a montuje či svařuje nebo odlévá z betonu přímo na místě. A když se to dělá na místě, tak je automaticky výhodnější to udělat individuálně přímo na konkrétní projekt, protože v takovém případě se unifikací neušetří téměř nic a navíc po celou dobu životnosti překáží to nepřizpůsobení místním podmínkám.
Takže takové velké věci jako kontejnment, vlastní reaktor a podobně se pořád dělá přímo na místě.
Co vím, jedině Číňani před nějakou dobou. 4 roky, rokem atd mluvili o výrobě těchto unifikovaných dilů, ale současně tak předpokládali dálkovou přepravu těchto dílů o hmotnosti 500 - 1500 tun a podobně. Ale ani náhodou ani nenaznačili, čím že by mohli tak obrovské díly přepravovat.
Odpovědět
EN

Emil Novák

1.1.2023 17:22 Reaguje na Radim Polášek
U AP1000 se kontejnment dělá na místě z prefabrikovaných modulů a jak jsem již psal, u větších SMR jako např. BWRX-300 se kontejnment pochopitelně dělá také na místě. Kontejnment o objemu 15,5 tisíce m3 opravdu nepřivezete náklaďákem. Bez betonování a svařování na místě se neobejdete ani u SMR, doporučuji se podívat třeba na fotky z výstavby SMR ACP100 v Číně, možná Vám to zboří představy o tom jak se všechno smontuje někde v krytých halách někde v teple, suchu a pod třechou v kryté hale":
https://world-nuclear-news.org/Articles/China-starts-construction-of-demonstration-SMRhttps://www.world-nuclear-news.org/Articles/Installation-of-containment-starts-at-Chinese-SMR
https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Rapid-construction-of-Chinese-SMR-containment-shel
Nevím co myslíte tvrzením "vlastní reaktor a podobně se pořád dělá přímo na místě." Tlaková nádoba reaktoru se samozřejmě u všech reaktorů vyrábí v továrně, stejně jako u SMR, a instaluje se na místě stejně jako se instaluje u SMR.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

2.1.2023 07:19 Reaguje na Emil Novák
Hm, zas tak podrobně to neznám.
Tak snad se ty SMR povedou a budou plnohodnotnou náhradou městských tepláren a místních středních a menších zdrojů elektřiny pro města a velké firmy.
Odpovědět
va

vaber

2.1.2023 10:12 Reaguje na Emil Novák
pokud nebudou parogenerátory ,musí se pára vyrábět v reaktoru,
reaktor bude v modulu ale ,pára-bude kontaminovaná ,půjde do turbiny ,ta v modulu nebude? ale potrubí musí někdo na modul reaktoru také navařit
podobně by mě zajímalo i řešení chlazení pomocí roztavených solí,tam už parogenerátory musí být i mohutná čerpadla solí, otázka by byla i jak udržovat sůl roztavenou a mnoho dalších otázek,
kdysi se uvažovalo i o chlazení roztaveným sodíkem ,ovšem sodík hoří na vzduchu a jakýkoliv unik by byl katastrofa
Odpovědět
EN

Emil Novák

2.1.2023 10:22 Reaguje na vaber
BWRX-300 je varný SMR, tj. nemá parogenerátor, voda se vaří přímo v tlakové nádobě a mírně radioaktivní pára jde přes filtry na turbínu jako v každém jiném varném reaktoru. Ostatní lehkovodní SMR jsou tlakovodní, tj. parogenerátor mají, ovšem obvykle integrovaný v tlakové nádobě, která se přiveze už celá z továrny.
Neznám všechny koncepty SMR na bázi roztavených solí, ale myslím že se počítá s přirozenou cirkulací bez potřeby aktivních čerpadel. Ty mají ale k prototypu ještě hodně daleko.
Reaktory s roztaveným sodíkem fungují v Rusku a ještě v tomto desetiletí by se měl začít stavět reaktor Natrium, za kterým stojí Bill Gates, také chlazený sodíkem. Ta technologie je mnohem lépe zvládnutá než technologie roztavených solí.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

2.1.2023 10:11 Reaguje na Radim Polášek
Blábolení o DOLu tomu dalo korunu. :D :D
Odpovědět
MB

Mirek Bárta

30.12.2022 09:40 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ten SMR v Temelíně by měl být hotov v letech 2032 - 2035. ČEZ navázal v tomto směru spolupráci s Ústavem jaderného výzkumu v Řeži, NuScale, GE Hitachi, Rolls Royce, EdF, KHNP a Holtec. Nějaká spolupráce byla navázána také s Westinghousem, který by měl nabízet zmenšeninu velkého reaktorz.
Z toho usuzuji, že zatím vůbec není ani rozhodnuto, s kým by to chtěl ČEZ v Temelíně stavět. Podle mého názoru se spíš jedná o PR a o peníze.
Pokud jde o vlastní malý reaktor v Řeži, tam je časový odhad ještě o hodně pesimištější.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

1.1.2023 15:47 Reaguje na Mirek Bárta
Podle jakéhosi novinového článku NuScale hodlá v USA začít stavět první vzorový reaktor a JE v roce 1926 a ta elektrárna podle jejich plánu by měla být hotova v rocě 1930. Pokud by všechno šlo podle jejich plánu tak by ten termín ČEZu 2032 - 2035 v Temelíně mohl být i dodržen.
Odpovědět
va

vaber

2.1.2023 10:23 Reaguje na Radim Polášek
co to je vzorový reaktor?
jak daleko je od něj k odzkoušenému a dobře fungujícímu, který se někdo troufne dát do hromadné výroby ?
kolik bude objednávek? to je velice důležité pro cenu
vidím to zcela v nedohlednu,
reaktor v Temelíně je zřejmě jen pro výzkum ,energeticky bezvýznamný,
když se postaví bude se zkoumat a kdo ví jak dlouho, to neznamená ,že v r2035 bude vše připraveno pro komerční výstavbu
Odpovědět
EN

Emil Novák

2.1.2023 17:55 Reaguje na vaber
SMR v Temelíně bude komerční reaktor, ne výzkumný. ČEZ si na něm chce vyzkoušet nasazení SMR v jaderné lokalitě, kde je to daleko jednodušší, než začne vytvářet jaderné lokality nové. První NuScale bude prototyp šestimodulové komerční elektrárny. Spuštění prvních komerčních SMR se teď očekávají mezi roky 2028-30, dá se ale čekat že to bude později, jak to u prvních projektů svého druhu bývá. Jak moc později, to nikdo neví.
Odpovědět
va

vaber

3.1.2023 09:24 Reaguje na Emil Novák
moc tomu nerozumím,
znamená to že SMR primár nebo celou elektrárnu? kupujeme jen tak, na zkoušku lokality? na té se toho moc zkoumat nemusí,
když něco kupuji na komerční účely ,ptám se ,jaké jsou reference, kolik toho kde pracuje a jaké jsou zkušenosti z provozu

Odpovědět
EN

Emil Novák

3.1.2023 09:31 Reaguje na vaber
Znamená to celou elektrárnu, která bude normálně vyrábět elektřinu. Ještě nedávno ČEZ prohlašoval, že na zkušenosti z provozu čeká, jestli v tom došlo k nějakému posunu a spokojí se s tím že bude nějaký SMR ve výstavbě, to nevím. Předpokládám že pokud se opozdí výstavba prototypů, posune se i termín spuštění v Temelíně.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

30.12.2022 08:30
Je to zatím teorie. Dalších 30 let se to bude vyvíjet. Stále ještě je nejvhodnější postavit 1 blok EDU a 1 blok ETE. Pak by se vidělo.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

30.12.2022 08:58 Reaguje na Slavomil Vinkler
To záleží čeho jste zastánce ale pokud chápete situaci, že primárně musíme zajistit účinnost výroby elektřiny nad populistickym zeleným paskvilem, tak to přišlo asi o 5-10 let dříve, tedy technologická nepřipravenost nás stojí vidinou selhání přenosové soustavy a předražení elektřiny a to i v budoucnu, kvůli zeleným magorům, kteří si vypnou jádro, uhlí a pak chtějí po nás, aby jsme jim dotovali sítě z našeho jádra, protože se spoléhají na dočasné zdroje energie.
Takže Fialové Evropské řešení je cestou užitečného idiota, který zaplatí Čeští spotřebitelé v místech, kde o jádro nestojí
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.12.2022 10:50 Reaguje na Jaroslav Řezáč
+1 !
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.12.2022 09:20 Reaguje na Slavomil Vinkler
O těchto malých reaktorech, se psalo už v r.1968/časopis VTM-Věda a technika mládeži. S tím, že by byly minimálně v každém okresním městě.
A potom dlouho " ticho po pěšině .
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2022 10:08 Reaguje na smějící se bestie
Bo nebyla politická vůle a hledaly se jiné cesty bez nebezpečného jádra.
Odpovědět

Viktor Šedivý

30.12.2022 22:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Anebo si někdo vzal logaritmické pravítko a dopočítal se, že nemá smysl vyhazovat peníze na vývoj něčeho, co nemá zrovna velkou šanci být v čemkoli výhodnější, než velké zdroje.

(Ano, logaritmické pravítko. Protože kalkulačky tou dobou nebyly a lidé museli při počítání také sami myslet - občas to mělo blahodárný vliv.)


Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.12.2022 10:53 Reaguje na Viktor Šedivý
Jo. "a dopočítal se, že nemá smysl vyhazovat peníze na vývoj něčeho, co nemá zrovna velkou šanci být v čemkoli výhodnější, než velké zdroje."
A přestal stavět velké zdroje a šel do OZE a a vůbec diverzifikace a SMR.
Vaše je skutečně kouzelná logika mi připadá mi Vinklera se Studničkou.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

31.12.2022 11:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, pokud byste místo trollování stovek příspěvků si taky něco zapamatoval, co je zde napsáno, tak byste nepsal takové ptákoviny, které já jsme zde nikdy nenapsal!
Odpovědět

1.1.2023 15:15 Reaguje na smějící se bestie
Protože je něco jiného i z hlediska bezpečnosti a úniku radioaktivity i z hlediska výsledné ceny energie provozovat malý reaktor vojenské třídy, který byl tehdy jediný k dispozici a provozovat malý reaktor stejného výkonu civilní třídy.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

30.12.2022 09:22
Na SMR spoléhají ti, kteří jádro nechtějí, ale nechtějí se k tomu přiznat. Tak budou podporovat něco, co je ve hvězdách a co se stejně nakonec bude úspěšně realizovat až v Číně, kde to budou schopni převést do hromadné výroby.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.12.2022 15:39 Reaguje na Richard Vacek
Máte stejný názor jako já. Je to zastírací manévr odporu k JE,
který tvrdí, že nač stavět něco velkého a osvědčeného, když to
lze nahradit něčím malým, ale doposud nedomyšleným a už vůbec
ne odzkoušeným. Prostě nestavět bloky velkých JE a počkat na ty
malé, což bude v praxi znamenat dožití uhelek a starých bloků
JE a vzývání slunce a větru, aby tu byl proud alespoň občas!
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

30.12.2022 22:15 Reaguje na Richard Vacek
Ano
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2022 09:54
" Všechny zbylé projekty, včetně dvou z ČR, jsou podle loňské informace SÚJB v různých fázích návrhů, eventuálně posuzovány dozornými orgány."
To je zvláštní informace, pokud vím, SMR firmy NuScale už dostal obecnou licenci a je nejblíže komerční výrobě.

A právě sériová výroba je hlavním trumfem SMR, ta by mohla celý proces výrazně zlevnit a tím konkurovat mastodontním blokům stavěných jako kusovky.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

30.12.2022 09:58 Reaguje na Pavel Hanzl
No jo, až bude sériová. Za dvacet, třicet let.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2022 10:06 Reaguje na Slavomil Vinkler
Proč? Stavět SMR jako kusovku se nemůže ekonomicky vyrentovat, zkuste vyrábět auta, každé extra, dle vlastního projektu....
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

30.12.2022 10:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Víte co je to rozběh seriové výroby? Asi ne. Několik vzorků, prototyp, schválení, stavba všech fabrik na různé díly, schválení ... No asi tak těch 20-30 let.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2022 10:47 Reaguje na Slavomil Vinkler
Tím si nejsem jist, zvláště v USA, kde tyhle věci probíhají daleko rychleji. Kdybyste měl vyjmenovat věci, které se sériově vyrábí, nemáte šanci se dopočítat.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

30.12.2022 10:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Já nechci jmenovat co se rozběhlo. Já pozoruji, že elektrovozy se rozbíhají už aspoň 10 let, a to jsou jen trochu jiná auta, ne nukleární reaktor.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2022 14:11 Reaguje na Slavomil Vinkler
Elauta se budou rozbíhat dost dlouho, stejně jako spalováky. Ty jsou starší než 100 let a stále je co vylepšovat.
O tom to není, kdy se začala elauta dělat sériově? Asi dost dávno a mají stále podstaný problém - baterii. To MSR nehrozí..
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.12.2022 10:09 Reaguje na Pavel Hanzl
To není zvláštní formulace, tak tomu skutečně je. Obecná licence je jen jednou z mnoha fází licenčního procesu a navíc ji NuScale dostal na reaktor o nižším výkonu než se nakonec rozhodl stavět, takže aktuálně probíhá přelicencování. Nejblíže komerční výrobě je BWRX-300, který se bude stavět v Kanadě.
I velké bloky III. generace se stavějí nebo budou stavět sériově, třeba AP1000 má také modulární návrh.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2022 16:22 Reaguje na Emil Novák
Sériová výroba má přece význam jen tehdy, kdy série mají určité počty, odhaduji, že minimálně ve stovkách. U velkých bloků si to představit nedokážu.
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.12.2022 17:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Neodhadujte, nejde vám to. Sériová výroba se dobře projevuje už ve vyšších jednotkách kusů. Vůbec není potřeba aby to bylo "minimálně ve stovkách".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.12.2022 08:02 Reaguje na Emil Novák
U osobních aut je to v tisíckách.
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.12.2022 08:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Jaderná elektrárna není osobní auto, Hanzle. Srovnáváním jaderné elektrárny s autem opět dokazujete, že o jaderných elektrárnách nic nevíte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.12.2022 10:57 Reaguje na Emil Novák
Šak nemosím. Ale z toho, kolik firem to vyvíjí mi připadá, že tudy cesta vede. Prostě nepovažuji všechny vzdělané lidi za blbce.
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.12.2022 12:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Řeč není o tom kudy vede nebo nevede cesta ale o tom, při jakém počtu kusů se projevuje sériová výroba. A to je skutečně při už při vyšších jednotkách a nejsou k tomu potřeba "minimálně stovky".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2022 16:43 Reaguje na Emil Novák
Zajímalo by mě, jak je možné, že spotová cena je dnes 230 eur a píšou, že v Německu jde už nějakou dobu na nulu, bo hodně fučí. A u nás? "...cena elektřiny na tuzemském trhu pro dnešní den klesla nejníže na 3,5 EUR/MWh, obdobně nízká byla pro ostatní noční a brzké ranní hodiny." Tak jak se to vůbec počítá?
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.12.2022 17:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Spotová cena dnes není 230 Eur, 230 Eur je cena základního zatížení pro celý rok 2024, která vůbec nesouvisí cenou elektřiny pro dnešní den.
Cena ročního kontraktu se počítá z cen paliva a povolenek na stejné období, výrobci nabídnou takovou cenu aby za aktuální cenu paliva a povolenek pro ně byla výroba rentabilní, tím vytvoří křivku nabídky od nejlevnější zdrojů základního zatížení tj. vodních a jaderných až po nejdražší plynové, naopak strana poptávky vytvoří křivku poptávky, kolik jsou ochotni za elektřinu na toto období zaplatit. Tam kde se tyto dvě křivky protnou, se vytvoří výsledná cena elektřiny, za kterou se elektřina prodává.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2022 20:24 Reaguje na Emil Novák
Tak já jsem to čím dál blbší.
Na webu oenergetice mají tabulku, kde se cena každý den mění, to není spot? Tak co to je?

Přehled trhů
ZákladníElektřinaPlyn
Komodita
Datum
Cena
Jednotka
Změna
Elektřina - CZ (Cal24)
30.12.22
217
EUR/MWh
-5,65 %
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2022 20:25 Reaguje na Emil Novák
A ta cena, kde se křivky protnou, to je ten spot? A kde se to dočtu?
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.12.2022 20:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Ne, to není spot - Cal24 znamená kalendářní rok 2024. Zrovna tak tam mají třeba Cal25 (kalendářní rok 2025) nebo Feb23 (únor 2023). Když se přepnete na záložku elektřina, najdete tam spot ve výši 33,71 EUR/MWh.
Každá cena je výsledkem protnutí křivek nabídky a poptávky, ať je to dodávka jednu hodinu, jeden měsíc nebo jeden rok. Pro každý typ kontraktu jsou ty křivky samozřejmě jiné a tím jsou jiné i ceny.
Dočíst se chcete co konktrétně?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2022 22:51 Reaguje na Emil Novák
Takže chcete říci, že tyhle příšerné ceny jsou ty, za které se smlouvá base load na tyhle roky?
To je snad pitomost, ne? A proč se to mění každý den?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2022 22:55 Reaguje na Emil Novák
Dobrý, tak spot je 2,66, feb23 230 /MWh. Co to je?
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.12.2022 00:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, tyhle příšerné ceny jsou ty, za které se smlouvá baseload na tyhle roky. Není to pitomost a každý den se mění proto, že se každý den mění i ceny paliv, ceny povolenek, předpoklad nabídky a poptávky v té době a spousta dalších parametrů.
Na otázku "co to je?" nedokážu odpovědět, protože nevím na co se ptáte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.12.2022 08:08 Reaguje na Emil Novák
Dejme tomu, že normální cena silové elektřiny byla před válkou v rozmezí 50 - 100 eur.
Vyhnala ji nahoru cena plynu, ta jde dolů a zase se dostane na nějakých 20 - 30 eur jak před válkou. Proč někdo dnes kupuje base load pro rok 25 za 200 eur, když v té době bude cena maximálně poloviční?
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.12.2022 08:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Protože si trh nemyslí, že "zase se dostane na nějakých 20 - 30 eur jak před válkou". Trh momentálně vidí cenu plynu na rok 2025 na 64,52 €/MWh, a na trhu se pohybují profesionálové, které obchodování s energiemmi živí, takže je daleko pravděpodobnější že se pletete vy než celý trh.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.12.2022 11:02 Reaguje na Emil Novák
Potom moje střešní fve (kerou mají začít montovat 20. ledna) bude mít výrazně rychlejší návratnost, ale ekonomuika to odskáče. Ale já jsem optimista a myslím, že plynu je tolik, že cena půjde výrazně dolů a sním i elektřina.
Není totiž nějaký výrazný důvod, proč by to tak nebylo.
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.12.2022 12:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Pokud si myslíte že se trh plete a vy máte pravdu, můžete na to vsadit a hodně vydělat. Nebo taky prodělat, pokud se ukáže že jste se spletl vy...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2023 09:20 Reaguje na Emil Novák
Už jsem se vsadil s Vinklererm, že cena plynu v lednu bude nižší než 100 (80) eur a vypadá to dobře.
Odpovědět
EN

Emil Novák

1.1.2023 09:35 Reaguje na Pavel Hanzl
A vsadil se pan Vinkler taky s vámi? O co konkrétně? Nebo si vymýšlíte jako obvykle? A co to má společného s cenami jak je vidí trh?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.12.2022 21:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Však to píšu neustále, analfabet Hanzl.
Ani takovéto elementární náležitosti týkající se např. jednotlivých produktů na burze s el. energií nechápe.

Jinak nás tu všechny bude častovat označením "ropáky" apod.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

30.12.2022 20:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Větší výroba v Německu než spotřeba byla 20,21 prosince a 24 až 30 prosince.Maximum 21/12 vítr 27Gw,zemní plyn 16Gw,lignit 12Gw,uhlí 7Gw, spotřeba 74GW, přebytek cca 7Gw.Zemní plyn kolísá v průběhu měsíce mezi 24Gw a 7Gw,vítr mezi 30Gw a 1Gw.Je vidět, že Němci jen pomocí paroplynu svoji soustavu nejsou schopni uregulovat -7Gw v paroplynu bude nejspíš něco jako teplá záloha a i při přebytku energie z OZE je nelze vypnout(víte o tom někdo více ? ),přitom uhlí dává max 14Gw a minimálně 2Gw(v průběhu měsíce).Jádro dává stabilních cca 3,6Gw.
https://www.agora-energiewende.de/service/agorameter/chart/power_generation/12.12.2022/29.12.2022/today/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2022 20:30 Reaguje na Jaroslav Bobr
Já nejsem německý energetik (ani český), ale vidím, že Němcům nenastal blackout nebo jiný problém ani v situaci, kdy jim vypadly miliardy kubíků ruského plynu a ještě zásobovali nás. Z toho odhaduji, že to mají zmáknuté fakt dobře.
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.12.2022 20:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Mají to zmáknuté výborně - uhlím.
"a ještě zásobovali nás" - čím a jak jste na to přišel?
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

30.12.2022 21:50 Reaguje na Emil Novák
To maximum v uhlí jsem vzal špatně - jen černé uhlí.Černé i hnědé dohromady cca 30Gw, to je v zimě skoro 50% spotřeby.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2022 23:03 Reaguje na Emil Novák
Bo z Ruska chodilo Němcům a nám jen 40% a od srpna ani kubík a přitom jsme měli plynu dost.
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.12.2022 00:13 Reaguje na Pavel Hanzl
To jste si ovšem popletl, nezásobují nás Němci ale Norové, Američané a další země, ze kterých sem ten plyn teče místo ruského.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.12.2022 08:13 Reaguje na Emil Novák
Ovšem německým OPALem, naše plynová infrastruktura patří RWE a Němci potřebovali taky naprosto zoufale maximální objemy z Norska a USA. A hlavně byli u nás VŠICHNI přesvědčeni, že se na nás vymastí, jak jim samotným půjde do tenkejch.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.12.2022 08:16 Reaguje na Emil Novák
Jenom dotaz: Zemanova vláda prodala veškeré naše plynárenství RWE, bylo to dobře nebo špatně?
Ztratili jsme kontrolu nad klíčovým energetickým odvětvím, ale v téhle krizi bychom byli na tom lépe, kdyby to bylo naše?
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.12.2022 09:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Vůbec nezáleží na tom, komu patří infrastruktura, ta infrastruktura je stejně státem regulovaná a ve chvíli kdy přestane plnit svůj účel, její provozování stát převezme, takže se rozhodně nedá tvrdit že nás zásobují Němci, protože část přepravní trasy vede přes jejich trubky. Stejně tak bychom mohli tvrdit, že zásobujeme jih Německa, protože přes trubky na našem území teče plyn na jih Německa, ale byla by to stejná blbost.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2023 09:23 Reaguje na Emil Novák
Naše plynárenství patří RWE. Přitom plyn shání náš stát. Jakou tam má roli? Nemá ani roury ani distribuci. A co kdyby nic nesehla, budeme bez plynu? A co německé fabriky u nás?
Odpovědět
EN

Emil Novák

1.1.2023 09:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Náš stát žádný plyn neshání, vyjma celkem zanedbatelného množství ve státních hmotných rezervách.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2023 13:30 Reaguje na Emil Novák
Tak proč se pořád chlubí, že zamluvil podíly ve všech nově stavěněných terminálech v Německu? Proč stavěl STORK2, než to bábova vláda stopla, proč se angažuje v rozšíření TAL, což řešil už Nečas. Přitom ten zájem má jen PK Orlen. Všude se běžně uvádí, kolik států bere plyn a odkud, nikdy tam nevidím firmy. Maďarsko si udělalo na 20. let smlouvu s Gazpromem, Rakousko spoléhá na ty platné a atd. atd.
Odpovědět
EN

Emil Novák

1.1.2023 17:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Když nedokážete rozlišovat mezi infrastrukturou a nákupy plynu, tak to je pak s vámi těžké se o něčem bavit.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.12.2022 21:28 Reaguje na Pavel Hanzl
To opravdu nejste, ani nikdy nebudete.
Dokazujete to svou hloupostí denně.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

30.12.2022 21:38 Reaguje na Pavel Hanzl
16/12 po poledni ustal vítr, paroplyn na maximu 24Gw ale 4Gw stejně chyběly, stejný problém 23/12 odpoledne pokles ze solárů i větru, cca 4Gw import.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2022 23:05 Reaguje na Jaroslav Bobr
Vy mě vyhrožujete, jako kdybych měl celou německou energetiku na triku. Proč to nepíšete jim, já za to fakt nemožu!!
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.12.2022 20:44 Reaguje na Jaroslav Bobr
Plynové elektrárny, které nejsou schopné vypnout, jsou většinou teplárny, jejichž výroba elektřiny se řídí podle požadavků na dodávku tepla, mají tedy jiné mezní náklady než klasické plynové elektrárny.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

30.12.2022 21:18 Reaguje na Emil Novák
Díky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2022 10:04
Pro nás je cesta jak mastodont v Dukovanech, který nahradí jen část dosluhující EDU, tak hejno SMR stavěných ve městech místo dnešních KVET, fungujících ještě někde na uhlí. A v kombinaci s OZE a zemním plynem by to snad mohlo zatím stačit, dokud nebudou dost velké kapacity v ukládání elektřiny z OZE.
Odpovědět
va

vaber

30.12.2022 10:14 Reaguje na Pavel Hanzl
co to meleš o mastodontu, v Dukovanech jsou reaktory 440MW což je výkonově o trochu větší než 300MW SMR a někdo v budoucnosti ,možná, uvidí jak bude velká celá elektrárna se SMR v porovnání s Dukovany
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2022 10:45 Reaguje na vaber
Píšu o mastodontovi, který se má teprve stavět a má mít snad nějakých 1300 MWe.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

30.12.2022 11:16 Reaguje na Pavel Hanzl
On ten reaktor 1300 má jen asi 3x větší než ten 440. Fi 4,5m výška 20 m proti 3,7 a výšce 16m.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.12.2022 11:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, natrollil jste toho tady tolik, že ani nevíte, jaký blok má být v Dukovanech postaven?

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2022 14:11 Reaguje na Jaroslav Studnička
A zrovna vy to cha cha víte? Určitě?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.12.2022 14:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Samozřejmě že vím.

Evidentně to neví hlupák Hanzl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2022 16:44 Reaguje na Jaroslav Studnička
Tak jaký? Ví se to vůbec?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.12.2022 17:11 Reaguje na Pavel Hanzl
To myslíte vážně? Odkud jste spadl?

Nový blok bude mít maximální výkon 1200 MWe.
Tato informace i zde byla mnohokrát uvedena.
Např. u vyvracení vašich lží o možnostech chlazení nového bloku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2022 20:33 Reaguje na Jaroslav Studnička
Muheheheh fakt dobrý. Tam bude mít mastodont výkon 1200 místo 1300 a mění se tím něco? Nic, ale hnidopich si zgustne, má to svoje mikrovítězstvíčko...
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.12.2022 21:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Ve vašem mikro světe se opravdu nezmění nic.

Ostatní si ovšem mohou udělat obrázek o vaší hlouposti.

Připomenu, kolikrát se tu vedli debaty o možnostech chlazení nového bloku, kolikrát se tu vedli debaty o uchazeči na EPC dodavatele, kolikrát se tu vedli debaty kdy a jak byl vypisován tendr.

K tomuto jste tu natrollil desítky až stovky příspěvků, ale takovýto základní údaj si nezapamatujete.
Jste k smíchu!
Odpovědět
RP

Radim Polášek

1.1.2023 15:29 Reaguje na Jaroslav Studnička
Technicky nemusí mít jenom 1200 MW. Těch 1200 MW je omezení pouze pro horké suché léto, kdy je spotřeba chladicí vody nejvyšší. Po zbytek roku a když není suché horké léto se v Dukovanech může snadno uchladit i o něco vyšší výkon. Kromě toho je taky možné vyšší výkon provozovat za horšího chlazení, kdy se sice sníží účinnost chlazení, ale přesto se může vyrobit víc elektřiny než když je výkon reaktoru limitován 1200 MW. A nakonec není větší problém v případě potřeby zvýšit množství chladicí vody nějakým dodatečným přečerpáváním z jiných vodních zdrojů. Nevim, jak konkrétně to je náročné zrovna u Dukovan, nicméně navýšení množství chladicí vody o metr kubický za sekundu by mělo zvýšit uchladitelný výkon o cca 400 MW.
Takže požadavek na těch maximálně 1200 MW je spíš ekonomický a politický požadavek, při různých vstupních parametrech výpočtu bude stejně tak vycházet maximální výkon vyšší, třeba těch 1500 MW nebo i víc.
Odpovědět
EN

Emil Novák

1.1.2023 17:37 Reaguje na Radim Polášek
Nejde ani tak o horké suché léto ale o celoroční předpokládanou bilanci vody. Suché horké léto se dá vykrýt dostatečnou kapacitou VD Dalešice-Mohelno. V případě nedostatku vody by se výkon musel omezit a to nikdo riskovat nechce, protože by to negativně ovlivňovalo ekonomiku elektrárny. Omezení je na elektrický výkon a ten těžko může být u 1200 MW bloku "1500 MW nebo i víc".
Odpovědět
RP

Radim Polášek

2.1.2023 07:13 Reaguje na Emil Novák
Ale při nižších venkovních teplotách je chlazení o něco účinnější, tudíž by se na něho mělo spotřebovat méně vody. A elektrický výkon je je zhruba cca třetina celkového výkonu reaktoru, ale ten by enmě mít se spotřebovanou vodou nic společného. Vodou se chladí přece cca ty 2/3 výkonu reaktoru, co neumíme přeměnit na elektřinu.
Přirozeně pokud se počítá s celkovou celoroční kapacitou zásobní vodní nádrže Dalešice nebol i integrovanou spoteřbu vody po celý rok versus integrovaný přítok vody do Dalešic po celý rok, tak to takhle vyjít může.
Odpovědět
EN

Emil Novák

2.1.2023 07:32 Reaguje na Radim Polášek
To je pravda, v EIA se počítá v letních měsících se spotřebou chladicí vody cca o 12 % vyšší než průměrné a v zimě naopak, na druhou stranu se to vyrovná odstávkou, se kterou se také počítá v létě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.1.2023 18:03 Reaguje na Emil Novák
A počítáte i s tím, že pojede ještě stávající JE Dukovany s výkonem asi 1000 MW?
Odpovědět
EN

Emil Novák

2.1.2023 19:02 Reaguje na Pavel Hanzl
EIA počítá s tím, že tam pojedou 4×500 MWe + 1×1200 MWe (po přechodnou dobu) a 2×1200 MWe do konce století.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

2.1.2023 20:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Opět tu blábolíte něco, co vám tu bylo již vysvětlováno...

Místo trollení příspěvků si něco o EIA pro Dukovany přečtěte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.1.2023 18:01 Reaguje na Radim Polášek
Dukovany jsou na malé vysočině,nejbližší řeka je Oslava, což je čůrek a Rokytná, což je ještě menší čůrek. Dodatková voda tam nebude.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

2.1.2023 20:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale pane Hanzl, než se projevíte, co se raději podívat na mapu? https://mapy.cz/zakladni?l=0&x=16.1698742&y=49.1132523&z=13
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.1.2023 11:53 Reaguje na Jaroslav Bobr
Já to tam znám osobně. Jaký máte problém? Odkud dovedete vodu ve vteřinových kubících?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.12.2022 10:59
Problém je v tom, že vznikla časová disproporce mezi ujetým zeleným odklonem od fosilních paliv a náhradními jadernými zdroji energií.
Systémová hrubka jako vyšitá , způsobená ekomagory v Bruselu a jejich slouhy v národních státech.

Angličané mají přísloví, že každý oběd jednou někdo zaplatí. Zde si dovolím upozornit, že pouze tento rok stál EU jeden bilión € !!!! na náhradách za ruská fosilní paliva a dopadech energetické krize .

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-energeticka-krize-stala-uz-bilion-eur-40418486#dop_ab_variant=1&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=7&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2022 14:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
Žádná disproporce nanastala, to je jen vaše chiméra. OZE se zálohují plynem, jehož spotřeba ale nestoupá.
Jediná chyba byla, že ho Evropa kupovala od kremelské zrůdy, ovšem NIKDO nevěděl, co je to za gaunera a že nás tak giganticky podrazí.
Milión generálů po bitvě pořád kdáká, jak jsme od něho nic brát neměli, ovšem ti samí by mohutně bojovali proti tomu, a bychom brali dražší plyn americký.
Kolik troubelínů (včetně vás) chtělo, aby Rosatom stavěl Dukovany??
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.12.2022 14:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Lhář Hanzl opět předvádí svoje tradiční lži.

Spotřeba zemního plynu na výrobu el. energie v Německu stoupala.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2022 16:18 Reaguje na Jaroslav Studnička
Celková spotřeba nikoliv (nejvyšší byla v roce 2006) ale energeticky o trochu ano. Ale v kontextu s výrazným rozvojem OZE, je ten nárůst minimální a rozhodně nemůže být důvod ruského útoku.
Tvrzení, že čím více máte OZE, tím více potřebujete k zálohování plynu, je prostě pitomost ryze ropácká.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

30.12.2022 17:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Motat do tohoto srovnání celkovou spotřebu plynu je pitomost ryze hanzlovská.

Nárůst výroby el. energie ze zemního plynu je mezi roky 2015 - 2021 o 50%.
To je dle "experta" Hanzla minimální nárůst :-))).
Mimochodem i v letošním roce výroba el. energie ze zemního plynu překoná rok 2021.

Pro porovnání ve stejném časovém horizontu nárůst výroby el. energie z FVE + VtE o 46%.
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.12.2022 17:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Co to zase melete, Hanzle? Spotřeba plynu dlouhodobě samozřejmě stoupá, jak v Evropě, tak celosvětově, navíc Evropa utlumuje domácí těžbu, takže o to víc musí plynu dovážet.
"NIKDO nevěděl" je další vaše lež, léta jsme na nebezpečnou závislost na plynu z Ruska upozorňovali a vy jste ji neustále bagatelizoval např. slovy "Západ na Rusku není závislý vůbec. Přes Družbu jde dnes k nám snad jen 5% plynu, kupujeme ho na burze v Rotterdamu."
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.12.2022 08:31 Reaguje na Emil Novák
"Česko je dnes plně napojené, smluvmě a potrubím, na západní trh s plynem, což znamená, že jej nakupuje na rotterdamské burze a přes 99% plynu, který do země v posledních letech proudí, se sem dostává z Německa. Ruská větev přes Ukrajinu a Slovensko, kterou může Kreml teď hned vypnout, dodává už jen necelé procento zdejší spotřeby." Respekt 18.2.2019
Já za to nemožu.
A kdo věděl, že Putin tak brutálně napadne Ukrajinu a bude chtít dostat celou Evropu na kolena??
Vy rozhodně ne, bo jste chtěl, aby Rosatom tu stavěl blok v Dukovanech a když jsem já byl proti, zdupal jste mě vždy jak hada. Přitom plyn je proti tomu brnkačka.
Odpovědět
EN

Emil Novák

31.12.2022 09:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Aha, vy za to nemůžete, protože když někdo (zde zřejmě Šnobr) napíše nějakou evidentní pitomost, tak vy ji ochotně papouškujete, přestože už tehdy bylo evidentní že jde o pitomost, a vy jste expert na papouškování pitomostí.
Jste ubohý lhář, Hanzle, já jsem nikdy nikde nepsal že jsem chtěl aby Rosatom stavěl blok v Dukovanech. Celou dobu jsem pouze tvrdil, že je to daleko menší riziko než závislost na ruském plynu, kterou máme, a to se do puntíku potvrdilo. Plyn proti tomu není brnkačka - další vaše lež. Závislost na ruském plynu nás teď stojí stovky miliard Korun, kdyby byl Rosatom v tendru, nestálo by nás to vůbec nic, vyřadit by ho bylo možné stále. A celou dobu jsem psal že nemám problém s tím, že Rosatom v tendru nebude, ale že se to mělo říci na začátku a ne pár týdnů před začátkem tendru, kdy to celý tendr zdrželo zhruba o rok. Tak tu laskavě přestaňte lhát!
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

31.12.2022 19:09 Reaguje na Emil Novák
Pan Hanzl,myslím, vědomě nelže.Jen si nepamatuje co psal předtím , co psali jiní a nepamatuje si souvislosti.Nebudte na něj zlý.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.1.2023 17:39 Reaguje na Emil Novák
Jak dycky.
Tvrdil jste, že Rosatom je nejlepší stavitel JE na světě a nemá se do toho tahat ideologie!!
A kdyby Rosatom stavěl jak v Paksu, tak by to milirdy stálo,to si pište.
My ale získali dost důležitou zkušenost a kšeftaři ví naprosto jasně, že od zrůdy se nemá kupovat vůbec nic!!
Samozřejmě největší tutani si pořád myslí, že za tu krizi může grýndýl, ale to ja už asi zbytková podmožina.
Odpovědět
EN

Emil Novák

2.1.2023 17:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Opět lžete, Hanzle! Nikdy nikde jsem netvrdil, že "Rosatom je nejlepší stavitel JE na světě"!!! Dokažte své tvrzení nebo jednou provždy přestaňte lhát!!!
Vaše "kdyby" si strčte za klobouk, na to nikdo není zvědavý, a i "kdyby" Rosatom v tendru zůstal, stejně by z důvodu války na Ukrajině nic nestavěl, byl by z něj vyloučen nejpozději loni v únoru.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2022 14:24 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nikdo nemůže počítat s tím, že se podaří velice rychle vyřešit konflikt na Ukrajině, tedy nebudeme moci počítat s dodávkami ruského plynu, který jsme kupovali až do srpna,“ řekl Právu analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Co ten mašlonka (cha cha analytik!!!) mele za pitomosti?
Když skončí válka na Ukrajině, najednou budeme s kremelskou zrůdou kamarádi, jako by se nic nestalo a budeme jí zase platit za krvavý plyn??
ANI OMYLEM!!!
Proč bysme to proboha dělali? Tomu nešťastníkovi regulérně šibe!!!
Odpovědět
RV

Richard Vacek

30.12.2022 16:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Řada lidí dá přednost důstojným podmínkám k životu než ideologicky čisté nouzi. Vy mezi ně nepatříte, ale jakmile ta nouze přijde, zjistíte, že vás není mnoho.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.12.2022 17:01 Reaguje na Richard Vacek
1***
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2022 20:41 Reaguje na Richard Vacek
Co je to ideologická nouze? Plynu je dost a staví se další terminály, ovšem Rus nás krutě podrazil a udělá to znova, když mu dáme možnost. A to si máme platit rakety, které staví proti nám? Co je na tom proboha "důstojného"?
To je přece koncentrované blbství.
"Evropa mi prodá provaz, na kterém ji oběsím" V.V. Putin.
Tohle přece letos zkusil a jen díky schopným politiků EU i našich jsme se vykroutili, i když si to chystal 20 let a velmi pečlivě.
Odpovědět

Viktor Šedivý

30.12.2022 22:00
"by mohly být"?

No ale nejsou.
Nikdo nic takového nevyrábí,
samotný reaktor je méně efektivní než "velké" zdroje,
náklady na jednotku výkonu jsou vyšší než u velkých zdrojů,
...

A pokud už je někdo celý po*** z rizik jaderné energetiky, tak desítky malých zdrojů by se hlídaly mnohem hůř (a dráž) než dva tři zdroje velké.


Takže se nemůžu zbavit dojmu, že je to nesmysl, kterým se nepřátelé energetiky v bruseli snaží zbrzdit výstavbu JE.


Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.12.2022 00:13 Reaguje na Viktor Šedivý
Ty SMR vyvíjí v Bruseli, cha cha fakt? dělá na tom celý svět a všichni jsou úplně blbý, jen ty jsi letadlo.
Odpovědět
va

vaber

2.1.2023 10:33 Reaguje na Pavel Hanzl
rychlé reaktory a jaderná fůze se vyvíjí už 50let a každou chvíli se objeví v novinách zázračné informace o úžasném pokroku,
realita je ale jiná,
ano politici jsou obvykle blbí a věří tomu co jim lobisté nakukají, nebo je velice výhodné, pro politiky,řídit se jejich radami, no a o novinářích platí to samé,
Hanzl je ovšem letadlo co ví vše,
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.1.2023 17:40 Reaguje na vaber
SMR přece s nějakoz fůzí nemá nic společného....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist