https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/maso-z-bobra-je-pozivatelne-lze-z-nej-vyrobit-klobasu-zjistili-odbornici?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Maso z bobra je poživatelné, lze z něj vyrobit klobásu, zjistili odborníci

17.6.2023 00:57 | BRNO (ČTK)
Ač je bobr chráněným druhem, v Česku jsou místa, kde kvůli přemnožení škodí a jeho lov je povolený. Na rozdíl od jiné zvěřiny se ale jeho maso nejí, i když v minulosti se bobří maso tradičně konzumovalo.
Ač je bobr chráněným druhem, v Česku jsou místa, kde kvůli přemnožení škodí a jeho lov je povolený. Na rozdíl od jiné zvěřiny se ale jeho maso nejí, i když v minulosti se bobří maso tradičně konzumovalo.
Vědci z Mendelovy univerzity (MENDELU) v Brně zkoumali kvalitu masa bobrů evropských ulovených v těch částech České republiky, kde je jejich lov kvůli přemnožení povolený. Zabývali se také tím, jak maso ulovených zvířat nejlépe zpracovat. Ač je bobr chráněným druhem, v Česku jsou místa, kde kvůli přemnožení škodí a jeho lov je povolený. Na rozdíl od jiné zvěřiny se ale jeho maso nejí, i když v minulosti se bobří maso tradičně konzumovalo.
reklama

 

"Ulovené kusy jsme primárně brali na výzkum přítomnosti parazitů v trávicím traktu bobrů a biometrické charakteristiky – vážili jsme jedince, určovali pohlaví, měřili rozměry těla, abychom pochopili populační strukturu v jednotlivých oblastech. Výzkum masa byl další krok, který se nám nabídl. Když už je nutné chráněné druhy zabíjet, snažili jsme se tyto vzácné vzorky využít v co nejvíce oborech," uvedl Ondřej Mikulka z Ústavu ochrany lesů a myslivosti Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU.

Doplnil, že na ústav se v minulosti lovci obraceli s dotazem, zda je maso bobrů možné jíst. Zákon to umožňuje, maso ale musí spotřebovat lovec, který měl pro odlov bobra povolení. Nesmí jej prodat například do restaurace nebo na komerční zpracování.

Na MENDELU tak vypracovali ve spolupráci s Agronomickou fakultou takzvané užitné vzory na konzervu a klobásu z bobřího masa, které umožňují maso bobrů jíst bez zdravotních rizik.

"V době, kdy člověk do jisté míry nahrazuje funkci predátora tím, že zvíře usmrtí, bere na sebe i morální odpovědnost za co největší využití jeho jatečného těla. Pak můžeme říci, že bobr neztratil život jen proto, aby skončil v černém pytli, ale jeho tělo se využilo jako jiná zvěřina,“ dodal Miroslav Jůzl z Ústavu technologie potravin Agronomické fakulty MENDELU.

Podle údajů České zemědělské univerzity je v Česku kolem 15 000 bobrů. Největší populace je v Plzeňském kraji, na druhém místě je jižní Morava. Ročně se oficiálně odstřelí kolem padesáti bobrů. Vědci Mendelovy univerzity se zabývají i hodnocením dopadů výskytu, šíření a návrhy efektivních postupů u dalších nepůvodních druhů živočichů, které v Česku vyžadují regulaci, mezi ně patří například nutrie.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.6.2023 06:05
Neodborníci to vědí dávno.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

17.6.2023 08:12
No věděli to mniši již ve středověku.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

17.6.2023 08:26 Reaguje na Slavomil Vinkler
Přesně tak - dokonce pečený bobří ocas byl předkládán v pátek jakožto postní jídlo, poněvadž vypadá jako ryba
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.6.2023 11:05 Reaguje na Jakub Graňák
Nikoliv, že vypadá jako ryba, ale že je bobr vodní tvor
stejně, jako raci považováni rovněž za postní jídlo a ti
mají k podobnosti s rybami sakra daleko.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

17.6.2023 13:56 Reaguje na Břetislav Machaček
Což ovšem nevysvětluje, že za postní jídlo byl považován pouze ocas, nikoli zbytek bobra.
Nicméně o tom, že v taxonomii měli ve středověku poněkud nejasno, svědčí např anglický termín pro raka - Creyfish, nebo např pro hvězdici - starfish
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.6.2023 07:48 Reaguje na Břetislav Machaček
Stejně tak byla jako postní jídlo považována želva bahenní. Já nejsem moc zoolog, ale i já poznám rozdíl mezi želvou a třeba kaprem.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.6.2023 11:20
K jídlu je cokoliv, vyjma jedovatých rostlin, plodů a části ryb a zvířat.
Je to pouze o zvyku a pohledu na zvíře jako potravu. Každopádně je lepší,
když skončí v klobásách, než v kafilérii. Na rozdíl od kormoránů a volavek
mohou být bobři opravdu lákadlem pro lovce. Když hovořím s myslivci, tak
i při povolení odstřelu kormoránů je střílet asi nikdo nebude, protože
nepošlou do řeky pro zastřeleného kormorána psa o kterého mohou přijít
kvůli kormoránovi, kterého nakonec někam zakopou. U bobra bude důležité,
kde dojde k zástřelu, aby byl zužitkován. Pokud stačí postřelený zmizet
v noře, tak bude asi ztracen. Totéž, když ho odnese proud řeky někam,
kde bude pro lovce rizikem ho vylovit. Navíc půjde hlavně o lov v noci
a s tím spojená rizika lovu i dohledání zastřeleného kusu ve vodním
prostředí.
Odpovědět
PB

Petr Blažek

17.6.2023 14:20
Ještě, že máme odborníky, co bychom si bez nich počli.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

18.6.2023 08:54
Takze X velkych porazenych znehodnocenych stromu = jeden bobr = nekolik sisek salamu po 180 Kc (nebo kolik to u Babise stoji). Nebo se to bude prodavat v prodejne delikates jako kaviar ci krepelci maso? Uz davno mne zaujala predstava ze v sumavskych pensionech by mohli servirovat jakp lokalni specialitu tetrevi bujon. Jasne ze z tetrevu ktere by zmrazene dovezli s oblasti kde jich je jeste hodne - severni Evropa, Sibir atd. :)
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist