https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mendelova-univerzita-spustila-certifikaci-chovatelu-ryb-s-cilem-zvysit-spotrebu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mendelova univerzita spustila certifikaci chovatelů ryb s cílem zvýšit spotřebu

29.11.2023 01:02 | BRNO (ČTK)
Dominantní rybou je kapr, který se na produkci podílí z 85 procent, v rybnících se ještě chovají tolstolobici a amuři, další ryby už jen okrajově. Vzhledem k nízké spotřebě sladkovodních ryb míří polovina produkce na export, tradičně do sousedních států.
Dominantní rybou je kapr, který se na produkci podílí z 85 procent, v rybnících se ještě chovají tolstolobici a amuři, další ryby už jen okrajově. Vzhledem k nízké spotřebě sladkovodních ryb míří polovina produkce na export, tradičně do sousedních států.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Mendelova univerzita v Brně letos spustila certifikaci chovatelů ryb s názvem Udržitelný chov ryb. Společně s obchodním řetězcem Albert se tak rozhodla pracovat na tom, aby Češi více kupovali a jedli české sladkovodní ryby. Dlouhodobě Češi sní v průměru pouze 1,3 kilogramu sladkovodních ryb ročně na osobu, celkově čtyři až pět kilogramů. Certifikace by měla pomoct prodeji, ale i tomu, aby čeští chovatelé nemuseli zhruba polovinu produkce vyvážet do zahraničí, ale dokázali ji umístit na lokálním trhu. Na tiskové konferenci to řekli rektor Jan Mareš, který zároveň působí v Oddělení rybářství a hydrobiologie Agronomické fakulty, a mluvčí Albertu Jiří Mareček.
 

"Chceme sladkovodní ryby přiblížit zákazníkům a garantovat jim kvalitu, rybí maso je prospěšné pro lidský organismus. Zákazník dostane informace, jak jsou ryby chované, za jakých podmínek a že jsou organickou součástí krajiny a jejich chov je udržitelný," řekl Mareš.

Chovatelé, kteří budou chtít certifikaci získat, musí splnit desatero, jež garantuje právě udržitelnost a také požadavky na bio chov. Podmínky chovu jsou totiž po staletí de facto neměnné a rybáři zdůrazňují, že hospodaří v souladu s přírodou. Zatím mají certifikaci Rybářství Třeboň a Rybářství Chlumec nad Cidlinou, další o ni mohou žádat. Cena za provedení certifikace je v tisících korun podle velikosti rybářského podniku a pronájem známky je zpoplatněný symbolicky.

Zákazník najde v Albertu poprvé ryby s certifikací před Vánoci a půjde převážně o chlazené porcované kapry, ale v prodeji budou i mražené ryby. Zatím budou pouze v tomto jednom řetězci.

Čeští rybáři hospodaří na rybnících o rozloze 41 000 hektarů a roční produkce je okolo 19 700 tun, mimo rybníky se vyprodukuje dalších 1200 tun. Dominantní rybou je kapr, který se na produkci podílí z 85 procent, v rybnících se ještě chovají tolstolobici a amuři, další ryby už jen okrajově. Vzhledem k nízké spotřebě sladkovodních ryb míří polovina produkce na export, tradičně do sousedních států. V Česku se přitom prodá 80 až 85 procent ryb na Vánoce. "Kdyby si lidé dali během roku ještě jednou porci kapra jako na Vánoce, nemuseli bychom vyvážet a všechno by se spotřebovalo u nás," dodal Mareš.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jindřich Duras

1.12.2023 15:11
No, dobrý, ale kde je znění toho desatera? Nic moc nejde najít ani na netu. Tam se totiž skrývá odpověď na otázku, jestli celá věc má nějaký smysl. Kdyby ano, potěšení na mé straně, protože kapr může být opravdu dobrá a výživově výtečná ryba.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist