https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/merunky-vykvetly-letos-nejdrive-za-61-let-pozorovani-uvedli-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Meruňky vykvetly letos nejdříve za 61 let pozorování, uvedli vědci

12.3.2024 14:52 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Meruňky letos vykvetly už v pondělí 11. března, tedy rekordně brzy za dobu pozorování od roku 1961. Dosud nejdříve to bylo 13. března v roce 2007, což bylo jedinkrát v první polovině března. Podle bioklimatoložky z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR - CzechGlobe Lenky Bartošové jde o jednoznačný dopad nezvykle vysokých únorových teplot, které se po celý měsíc pohybovaly kolem deseti stupňů Celsia, uvedla. Průměrný termín vykvetení je za sledované období 5. duben.
 

Vědci porovnávají v dlouhé časové řadě vykvetení polorané odrůdy Velkopavlovická, která se pěstuje v sadu Mendelovy univerzity v Lednici na Břeclavsku. Rané odrůdy meruněk už letos v nejjižnější a nejteplejší části jižní Moravy kvetou od samého začátku března. Meruňky jsou mezi ovocnými stromy druhem, který vykvétá jako jeden z prvních a kvůli tomu je ohroženější jarními mrazy více než například jabloně. V posledních deseti letech se stalo osmkrát, že byla kvůli brzkému vykvetení a pozdějšímu výskytu mrazů úroda zdecimována hned zjara.

Podle klimatologa Pavla Zahradníčka z CzechGlobe letos zahájila vegetace růst velmi brzo. "Proto se prodlužuje období, kdy může být poškozena mrazy. Průměrně takové rizikové okno trvá 12 dnů. V 70. letech a v poslední dekádě bylo rizikové období delší než 20 dnů. Letos se dá odhadnout, že bude trvat zhruba i 40 dnů," řekl Zahradníček. Teplotní sumy, které jsou pro rozvoj vegetace klíčové, dosahovaly začátkem minulého týdne průměrných hodnot typických pro polovinu dubna.

Letošní nástup jara je tak brzký, jaký vědci za 74 let nezažili. Díky dlouhodobým pozorováním tzv. fenologických fází rostlin lze velmi dobře sledovat jejich odezvu na růst teplot a dlouhodobě na klimatickou změnu. Termíny sledovaných fenofází totiž nastávají čím dál dříve. "Do dřívější doby svůj růst posunují byliny, keře i stromy. Dříve začínají být aktivní i ptačí populace, které monitorujeme na lokalitách lužních lesů na jižní Moravě již od roku 1951. Časnější nástup je u jednotlivých druhů různý, ale v průměru můžeme říci, že začátek růstu rostlin je posunutý do dřívější doby o 14 dní ve srovnání s 50. a 60. lety, kdy se začalo s pozorováním," uvedla Bartošová. Habry letos vyrašily v Lanžhotě již 7. března, což je o deset dnů dříve, než byl dosavadní rekord.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

12.3.2024 17:36
Prosím o lokality. Moje Velkopavlovická je řádně narašená, ale ještě vůbec nekvete, odhaduji počátek tak 15.-17.3. Pokud jsem si všiml, tak někde opravdu již nakvétají stromy meruněk často v závětří, nebo blízko zdí a budov. Spíše než termín je pro dobrou úrodu meruněk důležité počasí a to zatím zdá se bude letos v pohodě.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.3.2024 18:15 Reaguje na Milan Milan
Já nevím kde to sledují, ale v Pouzdřanech už v sobotu 9. začínaly. Bohužel nelétají včely. zda přijdou zmrzlí?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

12.3.2024 19:06 Reaguje na Slavomil Vinkler
Pane Vinklere, zmrzlí možná přijdou, ale to na meruňky nebude mít vliv žádný. "Zmrzlí" totiž chodí v polovině května a dále velice zřídka, v podstatě je pamatuji 2-3x za život, chodí tzv. "zmrzlíci", jinak řečeno malí ledoví muži, a to je na přelomu května a června, ale spíše v prvních červnových dnech. Ti ale pak stojí za to.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

13.3.2024 07:28 Reaguje na pavel peregrin
No souhlas. Pamatuji zmrzlá rajčata v 70. letech 8.června.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

14.3.2024 11:42 Reaguje na Slavomil Vinkler
ten silný vítr a potom déšť těm včelám moc nepomáhá.
Možná teď by mohli začít létat.
Např. mandloně na pálavě moc včely neopílili, tak doufám, že aspoň čmeláci
Odpovědět
pp

pavel peregrin

12.3.2024 19:08 Reaguje na Milan Milan
Také si nyní myslím, i když ještě před dvěma týdny jinak, že letos by to mělo být v pohodě. Uvidíme ale, co s tím udělá březnový úplněk 25.3.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

13.3.2024 09:59 Reaguje na pavel peregrin
Dost odvážné tvrzení... minimálně 2 měsíce ještě hrozí přímrazky
Odpovědět
pp

pavel peregrin

13.3.2024 11:47 Reaguje na Jakub Graňák
Já vím, ale jde o to, do jaké výšky od země.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

13.3.2024 11:55 Reaguje na pavel peregrin
A dále, holičky už nejsou na mrzík tak citlivé.
Odpovědět
JH

JH

13.3.2024 15:21 Reaguje na pavel peregrin
Já úplně nevím, čemu říkáte holičky, ale jestli to roste na meruňce, tak to do poloviny května může zmrznout zcela určitě.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

13.3.2024 15:48 Reaguje na JH
Holičky jsou plody určité velikosti, spíše se to tedy používá u broskvoní. Ale opravdu nikdy se mi nestalo, že by plody na meruňce i broskvoni zmrzly po příchodu ledových mužů. Při květu, po vytvoření malého plodu ano, ale takto pozdě nikdy.
Odpovědět
JH

JH

13.3.2024 16:06 Reaguje na pavel peregrin
To máte asi štěstí na lokalitu nebo extrémně odolnou odrůdu, určitě to není pravidlem.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

13.3.2024 17:13 Reaguje na JH
Je to možné, broskvoně mám Red Haven a Favoritu Morettini, meruňku Bergeron a Krajovou. Jinak jsme ale mírná mrazová kotlina.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.3.2024 17:15 Reaguje na pavel peregrin
Můj děda míval ve 215 m.n.m. planou meruňku vysokou jako chalupa( cca 10 metrů) a ta plodila rok, co rok, protože ji květy vysoko nad zemí nezmrzly. Bohužel dnes je trend sadit stromy nízké kvůli sklizni a přízemní mrazy je tak mnohem více ohrožují, než kdysi ty vysokokmeny, které nikdy
neohrozila zvěř okusem jako zákrsky. Bohužel
dnes ale vidím výsadby v přírodě z polokmenů,
nebo dokonce zákrsků místo z vysokokmenů a s
tím i všechny ty problémy s okusem a poškozením přízemním mrazem. A to je prosím vysazují i ti
nadšení ochranáři a pak spílají zvěři, že je
okusuje.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

14.3.2024 06:41 Reaguje na Břetislav Machaček
Je to tak.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

14.3.2024 17:38 Reaguje na pavel peregrin
Je to naprostý nesmysl: nízké kmenné tvary byly do produkčního (i amatérského) ovocnářství zaváděny již v polovině minulého století - nikoli jak tvrdí předřečník "dnes" - především z důvodu brzkého nástupu do plodnosti, zvýšení objemu sklizně z jednotky plochy vlivem většího počtu jedinců a snížení nákladů na jednotku produkce. Pokud tedy trváte na názoru předřečníka, je pak zcela legitimní požadovat po Vás abyste se vrátil k orbě za koňským ocasem a traktor zahrabal do hnoje.
Přízemní mrazíky se neomezují na výšku do 1 m nýbrž až do výšky 4-5 m, věřte nevěřte viděl jsem už takových přízemními mrazíky poškozených sadů něurékom. Dovedete si představit sad s korunami založenými ve čtyřech metrech? I jako extenzivní je to docela problém z důvodu snížené stability - ale jako produkční? Že by si sadař počkal 10 -15 let na první sklizeň? Nesmysl že ano?
Školkařská terminologie (ČK, PK, Zk), nemá sebemenší vliv na budoucí velikost jedince - ta je determinována především výběrem podnože, řezem a místními podmínkami - není problém ze zákrsku (pokud není naočkován na M9) vypěstovat desetimetrový vysokokmen, stejně jako není problém pěstovat zákrsek na A2 - ovšem vlivem nutnosti radikálního řezu patrně mnoho nesklidíte.
Atraktivita ovocných dřevin pro zvěř není dána výškou založení korunky, nýbrž vysokým obsahem cukrů v pletivech a nízkým obsahem tříslovin a podobných sloučenin. Můžete si to ověřit jednoduchým pokusem: Na podzim (aby jste předešel zkreslení vlivem sucha) zasaďte někde uprostřed polí vedle sebe zákrsek a vysokokmen - na jaře oba zaořete protože budou "oloupány" od samotné země - to Vám garantuju. Tudíž jediným řešením je ochrana před okusem ať už jde o jakýkoli kmenný tvar.

Resumé: na začátku příspěvku před dvojtečkou. :-)

Ps: k vláknu výše, pokud rostoucí plody šlehne přízemní mrazík - sice neopadnou, nicméně to bude mít pravděpodobně velmi negativní vliv na jakost z důvodu mrazových lézí, kroužků a deformací plodů, jaký má takové znehodnocení vliv na výkupní cenu Vám snad jako praktikovi nemusím zdůrazňovat...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist