https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/meteorologove-z-chmu-zacnou-vydavat-predpoved-i-na-45-dnu-a-sezonni-na-pul-roku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Meteorologové z ČHMÚ začnou vydávat předpověď i na 45 dnů a sezonní na půl roku

1.4.2022 01:30 | VĚTRNÝ JENÍKOV (ČTK)
U dlouhodobé a sezonní předpovědi neprezentují meteorologové absolutní hodnoty, ale pracují s odchylkami od dlouhodobých průměrů.
U dlouhodobé a sezonní předpovědi neprezentují meteorologové absolutní hodnoty, ale pracují s odchylkami od dlouhodobých průměrů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu začnou v dubnu vydávat předpověď na 15 dnů dopředu, ale i na 45 dnů a také sezonní na půl roku, která má sloužit primárně zemědělcům. Jde o další službu, která jim má pomoct se kvalifikovaněji rozhodovat při plánování činností, řekl na setkání tvůrců projektu Intersucho se zemědělci meteorolog Petr Štěpánek.
 

Spolehlivost předpovědi počasí na nejbližších 24 hodin už je v Česku přes 95 procent. Ta však s větší vzdáleností do budoucnosti klesá. Meteorologové se řadu let snaží, aby byla spolehlivější. U dlouhodobé a sezonní předpovědi neprezentují absolutní hodnoty, ale pracují s odchylkami od dlouhodobých průměrů a zároveň přidávají další údaje, které jsou potřebné k interpretaci předpovědi. U ní je totiž potřeba počítat s velkou mírou nejistoty.

Meteorologové několik let dělali pokusy, aby se dobrali výsledku, který bude pro zemědělce použitelný. Během dubna už získají předpověď teplot, srážek a cirkulačních poměrů a také půdní vlhkosti.

"Aktuálně z předpovědi vyplývá, že po chladnější a vlhčí první dubnové dekádě by mělo být jaro srážkově víceméně průměrné a o něco teplejší. Naopak léto by od června mělo být vlhčí a teplotně by moc nemělo vybočovat," řekl Štěpánek. Což je předpověď, která není pro zemědělce příliš příznivá, protože na jaře jim spíše bude chybět voda a v létě by se mohli potýkat s jejím nadbytkem.

Meteorologové využívají pěti globálních předpovědních modelů, které shromažďují data z celé Evropy. "Vytaháme si z nich data pro střední Evropu. Je lepší pracovat s odchylkami, aby si uživatel mohl představit, že bude tepleji nebo vlhčeji, než je pro dané období obvyklé," uvedl Štěpánek.

Ve zjednodušené formě bude předpověď na 15 dnů a na půl roku dostupná na webu AgroRisk a Interuscho a spolupracovníci Intersucha z řad zemědělců a lesníků budou mít přístup i k podrobnější předpovědi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

1.4.2022 06:26
Cirkulační poměry ovlivňují tepelné zdroje v krajině, jako jsou liniové stavby, městská zástavba a nezastíněná půda, která je náchylná k erozi a výraznému vysoušení
Odpovědět
pp

pavel peregrin

1.4.2022 06:53
Při vší úctě k meteorologům, toto považuji jako zemědělec za zbytečné. Něco jiného jsou předpovědi krátkodobé, kdy většinou se opravdu na těch 24 hodin dá spolehnout, ale velice často již dvoudenní předpověď nevychází a je to samozřejmě ovlivněno i orografickými poměry té či oné oblasti. Věštit, jak bude za 45 dní, považuji za ztrátu času a svým způsobem mrhání finančními prostředky, byť úmysl jistě není špatný.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.4.2022 12:11 Reaguje na pavel peregrin
Nejen pro zemědělce.
A přesně jak píšete, snaha chvályhodná a není ani těžké pochopit, že dosahovat výrazně lepších výsledků než dnes asi opravdu není žádná legrace a pravděpodobně tomu brání naše stávající úroveň poznání.
Ale holt to není víc, než takový výstřel, když ne do tmy, tak min do fest šera ... uvidíme, co kdyby to vyšlo.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

1.4.2022 18:53 Reaguje na pavel peregrin
To jste špatně pochopil, já vám teď zcela zdarma udělám předpověď za půl roku: Po babím létě přijde podzim... a je to, no neberte to:-)
Odpovědět
LB

Lukas B.

1.4.2022 21:35 Reaguje na Jakub Graňák
to je ta moje oblíbená anekdota o indiánském šamanovi a otázce, jak moc bude tuhá zima. určitě ji všichni znáte.
Odpovědět
LB

Lukas B.

1.4.2022 21:36 Reaguje na Lukas B.
no a pak ta meteorogická anekdota o předpovědi počasí, kdy je pátý den s pravděpodobností 25%. i ptají se, proč 25%. no my jsme tady na stanici celkem čtyři a hlasovali jsme.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

2.4.2022 07:29 Reaguje na Lukas B.
Oni za to nemůžou, mějme je rádi
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist