https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mezi-zemedelci-roste-zajem-o-stimulanty-z-morskych-ras-zlepsuji-kvalitu-pudy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mezi zemědělci roste zájem o stimulanty z mořských řas, zlepšují kvalitu půdy

30.8.2023 11:00 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Firma Olmix Group představila na budějovickém agrosalonu Země živitelka biostimulanty z mořských řas, které zlepšují kvalitu půdy a tím i zdraví rostlin. Snižují zároveň spotřebu chemických postřiků a hnojiv, uvedla firma. Jako jednu z novinek přivezla produkt, který v kapalné podobě v dávce deset litrů na hektar dokáže nahradit granulát, který se používá v dávce 150 až 200 kilogramů na hektar. Poptávka stále roste, řekl ČTK zástupce firmy František Václavík.
 

"Známý produkt Amofos se aplikuje v dávkách 100 až 200 kilogramů na hektar. My jsme schopni Amofos stoprocentně nahradit aplikací našich produktů, půdních biostimulantů. Je to testováno ve výzkumných projektech i v zemědělských podnicích, kde dosahují zvýšení výnosu o deset až 20 procent. Máme zhruba 80 procent opakovaných nákupů. To znamená, že podniky to kupují dlouhodobě, opakovaně každý rok," řekl Václavík.

Co se týká takzvaných PK živin, dovede firma stoprocentně nahradit průmyslová hnojiva. Při stejném dopadu na půdní vlastnosti pak může zemědělec díky firemním produktům snížit dávky mletých vápenců na 20 procent, jak řekl Václavík. Řasy kladně ovlivňují obnovu mikrobiologických procesů v půdě. "Nově máme produkt, který v kapalné podobě v dávce deset litrů na hektar je schopen nahradit granulát, který se používá v dávce 150 až 200 kilogramů na hektar. Dá se aplikovat v meziporostním období, před setím, po sklizni, celoročně," řekl Václavík.

Firma si měří dopady na hospodaření u svých referenčních zemědělských podniků. Snaží se také vyčíslit, kolik přinese farmě v hrubém zisku jedna koruna vložená do této technologie. "Na poli jsou to většinou dvě koruny, v živočišné výrobě tři i čtyři koruny," řekl Václavík.

Olmix Group vyrábí ve Francii i v Holandsku. Nabízí také přírodní doplňky pro zlepšení zdravotního stavu zvířat, čímž klesá spotřeba léčiv a zvyšuje se kvalita masa, uvádí firma. Skupina má zastoupení ve více než 100 zemích včetně Asie, Afriky či Jižní Ameriky. V Africe je hlavní program produkce píce pro holštýnské krávy v Keni nebo Nigérii, řekl Václavík. V Evropě skupina od roku 2012 stále roste. V ČR, na Slovensku a Maďarsku měla loni obrat přes pět milionů eur (asi 120 milionů Kč), uvedl Václavík.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

30.8.2023 12:43
Biostimulanty nejsou nic nového, tím není řečeno, že nefungují. Ovšem tvrdit, že nahradí stoprocentně PK hnojení, je, mírně řečeno, zavádějící.
Biostimulanty pouze zpřístupňují tyto makroprvky z půdy,ale rozhodně ji o ně neobohacují.To dovede pouze a jen hnojení.
S trochou nadsázky se dá říci, že v případě, kdy se do půdy nedodává P, K, Ca, biostimulanty "kořistí" tyto prvky z půdy. Samozřejmě, že výnos stoupne, ale ve velké většině v rozmezí 5-10%, o 20% lze dost pochybovat.
Ostatně, to samé umí obyčejné vápnění, které uvolňuje a mineralizuje.
Ale staré selské pořekadlo také říká- Vápnění obohacuje otce, ale ochuzuje syna.
Odpovědět
JK

J. Kloutvorová

30.8.2023 14:52 Reaguje na pavel peregrin
Souhlasím s Vámi. Jestliže si přepočtu uváděnou dávku na ha na množství, které přijde na metr čtverečný, přijde mi tvrzení o zvýšení výnosů o 20 % dost jako báchorka.
Odpovědět
pk

pepa knotek

30.8.2023 14:44
PR článek na něco, co tu již léta nabízejí i jiné firmy, agronomové vědí woco go. Tvrzení, že jsou schopni stoprocentně nahradit Amofos je vyloženě zavádějící, to by tam toho biostimulantu museli navést několikanásobně více než Amofosu, aby dodali stejné množství P do půdy, kolik by to stálo raději se neptat.
Odpovědět
os

orb slavík

30.8.2023 16:48
Možná pokud by se někteří zemědělci lépe starali o půdu, tak by biostimulanty ani nepotřebovali.
Příklad z mého okolí- Možná 20 hektarové pole mírně nakloněné, v úžlabí rybník. Při každém větším dešti ornice zaplní příkopy u cesty a bláto teče po asfaltu. Před dvěma lety pronajimatel rybníku nechal rybník vyčistit , dostal na to dotaci. Loni po velké průtrži mu bláto nebo chcete -li ornice zaplnila rybník a ten je ve stavu jako byl před vyčistěním. Pronajimatel se obrátil na zemědělce a ten mu prý řekl, že ho to nezajímá, že hospodaří v souladu se zákonem. U tohoto rozhovoru jsem nebyl, nicméně rybník je zase mělká louže. Podívejte se po dešti do řek, je to tekoucí kakao, tak si myslím, že hodně podnikatelů v zemědělství se ke svým polím staví obdobně.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

31.8.2023 06:56 Reaguje na orb slavík
Dnešní boom stimulantů, mykorhizních hub a bakteriálních přípravků je dán z velké většiny tím, že ze zemědělsky hospodařících subjektů ve velké většině zmizela zvířata, produkující hnůj či kejdu a tyto přípravky více či méně nahrazují mikrobiální sféru v půdě.
Co se týká toho pole nad rybníkem, samozřejmě, že na takto položeném pozemku není vhodné pěstovat širokořádkové plodiny a pokud se jedná o ojedinělý případ, tak v rámci zdravého rozumu lze jistě pro takovéto jediné pole nalézt přiměřený osevní postup, v tom s vámi určitě souhlasím.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

30.8.2023 18:24
Zázračný přípravek. Nemělo by tu u článku být napsáno, že je to firemní reklama?
Odpovědět
Jaroslav Moudřík

Jaroslav Moudřík

31.8.2023 09:36
Biostimulanty nejsou nic nového. Je to jen odborný název něčeho co se používalo dávno dřív a na co se zapomněl. Rostlinné jíchy, biouhel.
Konkrétně používání biouhlu bylo ještě po válce v učebních osnovách vinařských škol.
Potom začala chemie.
Dnes se vracíme zpátky ke kořenům!
Také už dnes umím vyrobit biostimulant! Akorát ho nemusím vozit přes půlku Evropy a snižuju množství Bio odpadu který by byl jinak zaskladkovany a snižuju množství dešťové vody, která by jinak odtekla do moře. A navíc nemusím dávat 10 litrů/ha, ale stačí jen 2 - 4 litry/ha podle plodiny na kterou Žížalicu použiju.
O co se jedná?
Žížalica - koncentrovaný extrakt z vermikompostu a biouhlu. Všechny vstupy bio hmoty jsou jen a jen z tuzemských zdrojů. Normálně by skončily na skládce.
Vlastně jen to základní je ze zahraničí! Jsou to Kaliformské žížaly.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist