https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mezinarodni-agentura-pro-energii-zada-kvuli-ochrane-klimatu-radikalni-zmenu-energeticke-politiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mezinárodní agentura pro energii žádá kvůli ochraně klimatu radikální změnu energetické politiky

19.5.2021 01:43 | LONDÝN (ČTK)
Dosavadní opatření nestačí, upozorňuje agentura. Pokud bude svět chtít globálnímu oteplování zabránit, bude potřeba od základu změnit způsob, jakým se na planetě energie vyrábí, distribuuje a používá.
Dosavadní opatření nestačí, upozorňuje agentura. Pokud bude svět chtít globálnímu oteplování zabránit, bude potřeba od základu změnit způsob, jakým se na planetě energie vyrábí, distribuuje a používá.
Licence | Volné dílo (public domain)
Mezinárodní agentura pro energii (IEA) přichází s radikálními požadavky na změnu energetické politiky, aby svět do poloviny století dosáhl nulových emisí. Ve zveřejněné zprávě navrhuje například okamžitě zastavit investice do ropných, plynových a uhelných projektů. Pokud vlády chtějí uhlíkovou neutralitu do roku 2050 zajistit, musí se nejpozději do roku 2035 zastavit prodej nových osobních aut se spalovacím motorem a globální odvětví elektřiny musí dosáhnout čistých nulových emisí do roku 2040. Zpráva má být vodítkem pro další kolo globálních rozhovorů o klimatu, které se uskuteční v listopadu ve Skotsku.
 

V pařížské klimatické dohodě z roku 2015 se státy zavázaly ke snaze udržet oteplování globálního klimatu výrazně pod dvěma stupni Celsia ve srovnání s předindustriálními časy a pokud možno co nejblíže 1,5 stupně. Emise skleníkových plynů by proto měly být do roku 2050 nulové. I kdyby ale všechny státy, které se k nulovým emisím do poloviny století zavázaly, svůj slib splnily, stejně se v roce 2050 bude dostávat do vzduchu 22 miliard tun oxidu uhličitého. Teplota by proto do roku 2100 vzrostla zhruba o 2,1 stupně Celsia.

Dosavadní opatření nestačí, upozorňuje agentura. Pokud bude svět chtít globálnímu oteplování zabránit, bude potřeba od základu změnit způsob, jakým se na planetě energie vyrábí, distribuuje a používá. "Cesta k čisté nule je úzká, ale stále dosažitelná. Pokud se chceme do roku 2050 k čisté nule dostat, nepotřebujeme žádné další investice do nových ropných, plynových a uhelných projektů," řekl agentuře Reuters výkonný ředitel IEA Fatih Birol. Podle něj stojí lidstvo možná před nejnáročnějším úkolem v historii.

Podle analytika české poradenské společnosti ENA Jiřího Gavora je nutné zprávu chápat spíše jako výzvu k rychlejším změnám v energetickém sektoru než jako reálně proveditelný požadavek. "Přinejmenším investice do plynových a ropných projektů nelze okamžitě zastavit a ani by to nebylo vhodné. Plyn bude hrát přinejmenším deset až 20 let roli významného přechodového paliva umožňujícího rychlejší odchod od uhlí – na tom je postavena například německá politika Energiewende. A ropné produkty budou ještě celá desetiletí nezbytným vstupem pro chemickou výrobu, přičemž emise CO2 lze v těchto procesech minimalizovat," řekl ČTK Gavor.

Zatímco nové investice do fosilních projektů nebudou nutné, bude do roku 2030 potřeba zvýšit globální investice v energetickém sektoru na pět bilionů dolarů (104 bilionů Kč) ročně, píší experti IEA. Nutné bude masivní nasazování obnovitelné energie. Téměř 90 procent výroby elektřiny by mělo do roku 2050 pocházet z obnovitelných zdrojů a většina zbytku z jaderné energie. Solární fotovoltaické zdroje by měly do roku 2030 přispívat 630 gigawatty (GW) ročně a větrná energie musí vzrůst na 390 GW, vypočítává IEA. To představuje dohromady čtyřnásobek objemu z loňského roku, který byl rekordní.

Zpráva vyzývá k odstavení nejméně efektivních uhelných elektráren do roku 2030. Ty, které budou ještě v roce 2040 v provozu, bude potřeba modernizovat. "Pro energetickou agenturu to je bod obratu," řekl listu Handelsblatt expert na energetiku John Feddersen z londýnské poradenské společnosti Aurora Energy.

Ekonom Capitaliked.com Radim Dohnal míní, že celá zpráva míří správným směrem a je velmi dobře, že existuje odvaha mluvit také o těchto nepříjemných tématech. "ČR podle mého soudu má velkou šanci v tomto úkolu obstát velmi dobře. Chybějící výkon uhelných a plynových elektráren by bylo třeba nahradit úsporami, obnovitelnými zdroji a modulárními jadernými reaktory. Současně je nutné snažit se o maximální prodlužování životnosti všech šesti stávajících tuzemských jaderných bloků až na 60 či 70 let," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

19.5.2021 09:08
To je zase výkřik do tmy.

A moc hezká titulní fotka ...
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.5.2021 12:22 Reaguje na Svatá Prostoto
To jsou vetrniky na Marsu.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

19.5.2021 14:19
To je skutečně výkřik do tmy, zvláště, když ono se neví jestli se klima stále ještě otepluje, nebo zase, jak by nasvědčoval loňský a letošní rok, zase ochlazuje. A to nejen v Česku, ale i arktidě (nebo sem ten chladný vzduch proudí ze Sahary?).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.5.2021 18:33 Reaguje na Jiří Daneš
Jste taky přesvědčený, že Země je placatá a astronomové nám lžou úplně stejně, jako klimatologové, že?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

19.5.2021 19:26
Kolik prostředků už bylo promrháno snahou o změnu klimatu? O kolik lidé už kvůli tomu zchudli? A o kolik ještě zchudnou?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.5.2021 22:08 Reaguje na Richard Vacek
To se dá těžko odhadnout, zatím všichni zúčastnění bohatnou a energie je stále víc a cena jde dolů.
Vždycky v historii nové, progresivní technologie přinášely bohatství a je to vidět i dnes. Země hlavně v Evropě, které jdou do OZE bohatnou, zaprděný, uhelný babišistán se propadá,
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

20.5.2021 07:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Země bohatnou, lidé chudnou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.5.2021 15:55 Reaguje na Karel Tejkal
Občané evropských zemí, které budují OZE, bohatnou. Mám někdy pocit, že až moc a zbytečně.
U nás to jde selektivním stylem.
Odpovědět

Viktor Šedivý

20.5.2021 13:19
"Plyn bude hrát přinejmenším deset až 20 let roli významného přechodového paliva umožňujícího rychlejší odchod od uhlí - - - "
Od uhlí - ale KAM???
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.5.2021 15:58 Reaguje na Viktor Šedivý
K OZE a zelenému vodíku.
Slunce dodává na Zemi energii v průměrné hustotě 1 kWp/1m2 a to 24 hodin denně po celý rok. To je energie budoucnosti.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.5.2021 09:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano v průměru. Někdy a někde více, jinde míň nebo nic.
Je to jako s rozumem. Někdo je fanatik do OZE a jiný
má zdravý rozum. V průměru tak není ani ten fanatik
úplný blb.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.5.2021 16:29 Reaguje na Břetislav Machaček
Fanatismus v tom skutečně nevidím, ten se projevuje úplně jinak, vidím pouze normální hloupost u ropáků.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.5.2021 08:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Bingo! Potrefená husa zakejhala.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist