https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mf-ceka-ze-vyborny-vycisli-dopady-zruseni-dane-na-zemedelske-dotace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo financí čeká, že Výborný vyčíslí dopady zrušení daně na zemědělské dotace

20.2.2024 00:52 | PRAHA (ČTK)
Ministerstvo zemědělství v Praze.
Ministerstvo zemědělství v Praze.
Ministerstvo financí předpokládá, že ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) předloží návrh na osvobození zemědělských dotací od daně vládě, a to včetně dopadů na státní rozpočet. K návrhu se poté ministerstvo financí vyjádří ve standardním připomínkovém řízení, řekl Ondřej Macura z tiskového oddělení ministerstva financí.
 

Výborný mluvil o možném osvobození zemědělských dotací od daně v neděli v pořadu Partie Terezie Tománkové na Primě. Daň je podle něj v Evropské unii výjimkou, uplatňují ji pouze Česko a Slovensko. Osvobození by považoval za jednu z možných forem podpory českých zemědělců. Kromě toho hovořil o podpoře zaměstnanosti na venkově, například formou snížení odvodů na sociální pojištění nebo o úpravě rozdělování peněz z EU.

Osvobození zemědělských dotací od daně by mělo podporu i u části opozice. První místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček ve stejném pořadu řekl, že by nejsilnější opoziční subjekt takový krok podpořil.

Výborný s Havlíčkem se shodli, že v současnosti se s problémy potýkají zejména středně velké zemědělské podniky. Havlíček přitom varoval, že při současném vývoji by střední zemědělce mohly skoupit velké podniky a celý segment by mohl z českého zemědělského sektoru zmizet.

V Praze se dnes koná protest některých zemědělců, požadují zejména odstoupení Česka od Zelené dohody pro Evropu (Green Deal). Od dnešní akce se distancovaly Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství. Tyto organizace plánují protesty ve čtvrtek, jejich akce je součástí širších evropských protestů proti zemědělské politice EU.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Václav Hellebrand

Václav Hellebrand

20.2.2024 05:54
V případě, že MINISTERSTVO FINANCÍ předpokládá, že mu bude ministerstvo zemědělství počítat dopad tohoto opatření na státní rozpočet ,tak je to trochu na hlavu. Můj selský rozum mi říká, že to je úkol pro MF a ne pro MZ.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

20.2.2024 09:05 Reaguje na Václav Hellebrand
Bylo to předmětem i včerejších večerních debat. Někdo říká 3, jiný 5 mld. To nejsou malé peníze a řada zemědělců to výrazně pocítí, a i to byl jeden z důvodů traktorů v Praze.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

20.2.2024 09:40 Reaguje na Václav Hellebrand
když MZE něco chce, mělo by také vědět, jaký dopad bude mít na SR. Ministr Stanjura si peníze doma na stole netiskne.
Na druhou stranu, zdaňovat dotace je dost podivné.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

20.2.2024 16:01 Reaguje na Václav Hellebrand
Ale, no tak! Ten slib byl míněn jen pro rychlé zklidnění těch protestujících, jkteří za pár týdnů budou muset místo po Praze, jezdit po polích. A slib, z objektivních důvodů, postupně vyšumí. Ministr si odškrtne další zvládnutou krizovou situaci a politolog Péťa, se na něj zase usměje, za dobře vedenou komunikaci se zemědělskou veřejností.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

20.2.2024 10:02
Vyjmutí zemědělských plateb ze zdanitelných příjmů se diskutovalo už za Veleby v čele AK ČR, výsledek byl jasný - snížení příjmů do státní kasy, takže smůla. Ani letos si nemyslím, že to dopadne jinak. Výpadek příjmů ze superhrubé mzdy se nějak zaplácnout musí. Ale byla bych pro vyjmutí. Pomohlo by to všem zemědělcům a jelikož vždycky je to něco za něco, nejspíš by to znamenalo, že stát jinde na zemědělcích nějak ušetří vlastní peníze.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

20.2.2024 11:36 Reaguje na Marcela Jezberová
z toho v zásadě vyplývá, že ekonomika založená na dotacích je neudržitelná a to nejen v zemědělství.

Nicméně zemědělství trpí ještě jedním neduhem a to je neexistence zákona o významné tržní síle, kdy obchodní společnosti využívají postavení na trhu a diktují nákupní ceny.
Ono bezbřehá zaslepenost, že trh vše ohlídá (zejména v době dotačního chaosu na kde co) by mělo vést k prozření.
Jenže z toho by se v Bruselu podělali a tak se necháme vykrádat nadnárodními řetězci.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.2.2024 09:39
Tento koloběh jedněch a těch samých peněz je k smíchu, či spíše k pláči.
Z daní vyplacené dotace se daní a úřední šiml spokojeně řehtá, že má práci.
Pokud někomu dávám dotaci, tak má být nezdanitelná a ušetří se zbytečná
administrativa a nebo má být už rovnou o tu daň vyplácená nižší. Je to
jako někomu darovat 10 jablek a obratem mu říci to jedno mi vrať, abych
s nim mohl "obdarovat" jiné. Všude rozhlásím, že jsem mu dal 10 jablek
a nikoliv se skutečnosti pouze 9 !
Odpovědět
JV

Josef Valenta

24.2.2024 21:38 Reaguje na Břetislav Machaček
1+ Já z toho byl také vždy na bednu.Když bylo dobře podíl dotací na příjmech mi nedělal ani 15%,pak někde novináři vyštourali ,že to u Agrofertu je 43%,Když byl čas danového přiznání,bylo to o tom kdy co přišlo. Kdyby si stát z toho něco nechal,bylo by to jednoduší.U mne to nedělá zas tolik aby se vyplatilo na to držet úředníka.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist