https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mikroplasty-mohou-zvysit-zdravotni-rizika-prevenci-je-snizeni-produkce-plastu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mikroplasty mohou zvýšit riziko mrtvice nebo infarktu. Prevencí je snížení produkce plastů

11.3.2024 01:38 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vědci varovali před následky výskytu mikroplastů v lidských cévách. Částice zvyšují riziko mrtvice, infarktu i předčasné smrti, informoval server The Guardian s odkazem na studii. Jedinou nyní dostupnou obranou je podle lékařského týmu snížení produkce plastů. Přínos by se na lidském zdraví projevil až za několik let, uvedli.
 

Výzkumníci odstranili tukové povlaky z cév pacientů se srdečními problémy a zjistili, že více než polovina z nich je měla kontaminované drobnými částicemi polyethylenu a polyvinylchloridu. Tyto osoby měly oproti ostatním skoro pětinásobné riziko toho, že je postihne mrtvice, infarkt nebo úmrtí z jakékoliv příčiny do 34 měsíců.

Zjištění neprokazují, že plastové částice jsou skutečně příčinou zmíněných zdravotních problémů. Lidé, kteří jsou vystavení znečištění, mohou být ohroženější i z jiných důvodů. Výzkumy na zvířecích a lidských buňkách ale naznačují, že by mikroplasty opravdu mohly být původem komplikací.

"Pokud se naše výsledky potvrdí, bude to mít zásadní dopad. Jsme proti znečištění plasty bezbranní," uvedl hlavní autor studie Raffaele Marfella z Univerzity Luigiho Vanvitelliho v italské Kampánii, který na ní spolupracoval s týmem lékařů.

"Jediná obrana, kterou nyní máme dostupnou, je prevence v podobě snížení produkce plastů".

I kdyby se společnosti podařilo snížit znečištění plasty, jakýkoli zdravotní přínos by se projevil až za několik let, uvedl Marfella. Výsledky mohou objasňovat, proč 20 až 30 procent pacientů léčených s vysokým krevním tlakem či cukrovkou má i tak infarkt nebo mrtvici. K potvrzení studie jsou ale zapotřebí další výzkumy.

"Lidé si musí uvědomit rizika našeho životního stylu," řekl Marfella. "Doufám, že toto alarmující zjištění pomůže, aby se občané, a především úřady, konečně zajímali o důležitost zdraví naší planety," uvedl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

11.3.2024 06:58
Na druhou stranu některé studie toto vyvracejí. Asi to bude jako se vším- kdo dostane grant, tak výsledek musí vyjít.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

12.3.2024 13:16 Reaguje na pavel peregrin
Chce to si ty studie řádně prostudovat :-). Plastů je hromadu druhů, jsou přítomny na různých místech, jsou studie na myších atd. Takže než uděláte z vědců takhle šmahem blbce, podívejte se pořádně, o čem to je :-). Tady šli do docela široké studie s lidmi...
Určitě teprve ještě uvidíme, zač je mikroplastů loket. A nic dobrého bych neočekával...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.3.2024 07:55
A co udělají výrobci a zelený, který horovali pro plast v obalovém hospodářství a to bez souběžné recyklace, aby byl plast co možná nejméně požíván, co ? !
Odpad třídím, popelnice, kontejnery na to ve městě jsou - víc udělat nemohu.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.3.2024 10:06 Reaguje na smějící se bestie
plast je i v lacích na vlasy nebo lesku na řasy. Mikroplast se uvolňuje i z oblečení, protože je z toho samého, co petky. Mikroplasty jsou v potravním řetězci, půdě v potravinách i v mateřském mléce.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

12.3.2024 13:18 Reaguje na smějící se bestie
Ano, paušální a povinný plivanec na zelené. Už by mi to snad i chybělo. Máte na mysli nějaký konkrétní akt relevantních zástupců zelené scény?
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

11.3.2024 11:40
Jaká je nebezpečnost oproti alkoholu a práškům na snížení bolesti a nespavost?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.3.2024 13:33 Reaguje na Michal Uhrovič
jaký je v tom rozdíl? přeci možnost volby. Jestli někdo do sebe naleje půl litru vodky nebo jedno pivo je volba. Mikroplasty si nikdo dobrovolně nezvolil má je zkrátka nacpaný v těle už od batolat. Mikroplasty se dostávají do těla třeba z kosmetiky, praného oblečení ale je toho určitě podstatně více.
Co ještě nikoho nezajímá ale mělo by jsou věčné chemikálie PFAS, ktteré používají výrobci oblečení pro zajištění " nepromokavosti" softshellu a způsobuje mužskou neplodnost nebo to samé Teflon.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

11.3.2024 14:31 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Rozdíl je v tom, že mnoho lidí si zdraví ničí alkoholem a prášky dobrovolně, takže nějaké mikroplasty jim nevadí, to je malý problém.
Ale jinak máte pravdu. Kdo nechce mikroplasty v těle, neunikne. Alkoholu se uniknout dá.
PFAS je velké svinstvo. Je dost úsměvné, že ty goráčové oblečky nejvíc využívají ochranáři přirody a ekologové ....
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

12.3.2024 13:24 Reaguje na Michal Uhrovič
Goretex je jen špička ledovce a používají ho turisti a sportovci všeho druhu. Chápu, že jste si nemohl nechat ujít příležitost zarýt do "zelených", ale jste mimo.
PFASy jsou o teflonu, hasičských pěnách, průmyslově používaných přísadách, impregnaci papírů ve fastfoodech, také o impregnaci papírových brček nahrazujících ta plastová (tady by si šlo rýpnout do zelených, ale z jejich dílny to není, to byla akce médií a nepoučené veřejnosti a dalších).
Takže tak, zhruba.
Odpovědět

vladimír šmídl

11.3.2024 18:11 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Teflon, teflex,hexafluorid sírový, to jsou biologickou cestou nerozložitelné látky.Přesněji řečeno, neobejdete se bez množství energie na výrobu alkalických kovů, které s nimi jako jedni z mála reagují.
Alkohol je z ekologického pohledu neškodná látka, která se odbourá biologickou cestou.
Odpovědět
Anyr

Anyr

11.3.2024 19:15 Reaguje na vladimír šmídl
Hm. A ten alkohol s sebou občas odbourá i konzumenta.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

12.3.2024 13:19 Reaguje na Michal Uhrovič
Tady nejde o to, co je větší riziko. Tady jde o to, že jsme všichni (+zvířata) vystaveni dalšímu riziku navíc :-(
Odpovědět
RV

Richard Vacek

12.3.2024 08:21
Mikroplasty mohou zvýšit riziko mrtvice nebo infarktu. Zatím nevíme. A nebo ho taky mohou snížit.
Ale už se navrhuje aby se proti mikroplastům něco dělalo.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

12.3.2024 13:26 Reaguje na Richard Vacek
Víte, o mikroplastech a jejich roli v životě lidí a zvířat už je nazkoumáno skutečně hodně. Tahle zde uvedená studie není první a jediná. Studií jsou tisíce a možná desetitisíce. Takže už se ví, že je to pěkný ksindl jak pro lidi, tak pro zvířata. proto i návrhy na nějaká opatření mají dost dobrý smysl. Teď jde o to, pustit se do věci tak, aby nevzniklo víc škody než užitku.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist