https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zivotniho-prostredi-zverejnilo-mezivladni-smlouvu-o-dole-turow
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo životního prostředí zveřejnilo mezivládní smlouvu o dole Turów

7.2.2022 15:28 | PRAHA (ČTK)
Polsko podle dohody nerozšíří rozsah těžby v Turówě k českým hranicím a těžební jáma nebude prohloubena více než 30 metrů pod úroveň moře, pokud nebude dokončena podzemní bariéra a prokázána její funkčnost, postaven zemní val a nebudou splněny požadavky na monitoring a zřízeny monitorovací vrty.
Polsko podle dohody nerozšíří rozsah těžby v Turówě k českým hranicím a těžební jáma nebude prohloubena více než 30 metrů pod úroveň moře, pokud nebude dokončena podzemní bariéra a prokázána její funkčnost, postaven zemní val a nebudou splněny požadavky na monitoring a zřízeny monitorovací vrty.
Ministerstvo životního prostředí dnes na webu zveřejnilo text dohody mezi Českou republikou a Polskem o řešení vlivů těžební činnosti v hnědouhelném dole Turów poblíž českých hranic. Na jejím základě už Polsko v pátek poslalo smluvenou částku 45 milionů eur (zhruba 1,08 miliardy korun). Česko v návaznosti na to stáhlo žalobu u Soudního dvora Evropské unie. Ve sbírce mezinárodních smluv by měla být dohoda přístupná do středy, řekla ČTK Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení resortu.
 

Polsko podle dohody nerozšíří rozsah těžby v Turówě k českým hranicím a těžební jáma nebude prohloubena více než 30 metrů pod úroveň moře, pokud nebude dokončena podzemní bariéra a prokázána její funkčnost, postaven zemní val a nebudou splněny požadavky na monitoring a zřízeny monitorovací vrty.

Polská strana se podle dohody zavázala zřídit čtyři nové vrty pro měření hladiny podzemních vod a zařadit všechny vrty do společné česko-polské monitorovací sítě. Pokud po dokončení stavby podzemní bariéry nezačne nejpozději do 30. června 2023 stoupat či nepřestane klesat hladina podzemních vod ve vybraných vrtech, nebude možné, aby těžba postoupila za hranici plánovanou Polskem pro rok 2023, uvedlo ministerstvo.

Pokud důl bude nadále způsobovat pokles hladiny podzemních vod, polská strana má přijmout další opatření typu prodloužení, dalšího zatěsnění nebo prohloubení bariéry. Pokud by hladina podzemních vod v určitých vrtech poklesla o více než osm metrů během šesti měsíců, bude muset Polsko okamžitě zastavit stávající rozsah současných těžebních prací směrem k českým hranicím.

Podmínkou pro přibližování těžby je dále vybudování zemního valu, který omezí hluk, prašnost a světelné znečištění. "Jeho součástí bude živá stále zelená stěna. Polská strana se zavazuje pečovat o vysazené stromy," uvedlo ministerstvo. Val má být vybudován do jednoho roku po dokončení formálních postupů.

Co se týče světelných emisí, má se mimo jiné modernizovat osvětlení základních strojů a má se přidat možnost vypínat reflektory na stožárech při nepoužívání strojů, a to bez zbytečného odkladu, nejpozději do tří let od provedení sjednaného auditu.

Podle dohody může česká strana v dole provádět čtyřikrát ročně kontroly. Polsko také musí Česko informovat o probíhajících řízeních či jejich změnách souvisejících s těžbou, zejména o řízeních o povolování těžební činnosti. Obě země společně založí Fond malých projektů a budou do něj přispívat shodně 250.000 eur ročně (zhruba šest milionů korun) na regionální projekty pro zlepšení životního prostředí.

Od dohody lze odstoupit oznámením druhé straně nejdříve po pěti letech, k odstoupení dojde půl roku po daném oznámení. Řada jejích ustanovení bude ale použitelná až do ukončení těžby, pokud se strany nedohodnou jinak. Týká se to například monitoringu hlukové zátěže, kvality ovzduší, pohybů terénu nebo hladin podzemních vod.

Země by měly tento týden určit zmocněnce pro výměnu informací a plnění dalších úkolů. Úřad vlády ani ministerstvo životního prostředí zatím na dotaz ČTK neodpověděly, kdo by se měl stát zmocněncem za českou stranu. Zároveň strany zřídí společnou komisi, v níž by měl být liberecký hejtman, dolnoslezský maršálek, oba zmocněnci a zástupci měst a obcí v oblasti na polské i české straně. Úkolem komise bude připravit strategii spravedlivé transformace regionu. Jejím zasedáním budou spolupředsedat zmocněnci.

Případné spory by se měly řešit primárně prostřednictvím zmocněnce, respektive diplomatickou cestou. Pokud se to nepodaří, může být věc předložena Soudnímu dvoru EU. ČR také podle smlouvy nezahájí žádné další řízení o porušení právních předpisů týkající se dolu v oblasti působnosti dohody na základě článku 259 Smlouvy o fungování EU.

Důl Turów zásobuje uhlím nedalekou elektrárnu. Ta je podle polské strany nezbytná pro zajištění energetické bezpečnosti země. Obyvatelé příhraničních obcí na české straně hranice poukazují na to, že v oblasti kvůli těžbě ubývá spodní vody, a stěžují si i na hluk a znečištění prachem. Mezivládní dohodu ve čtvrtek podepsali premiéři ČR Petr Fiala (ODS) a Polska Mateusz Morawiecki.

Kritika

“Konečně jsme se dočkali oficiálního zveřejnění smlouvy o dole Turów, bohužel ale až několik dní po tom, co ji Česká republika podepsala a rozhodla se stáhnout žalobu na důl u Soudního dvoru EU," říká Nikol Krejčová, koordinátorka uhelné kampaně Greenpeace. "Mezi podmínkami další těžby bohužel nejsou žádné, které by těžbu významněji omezovaly či předcházely odtoku vody z českého území. Čekat, že nějakým zázrakem začne fungovat těsnící stěna, čemuž podle interních dokumentů nevěří ani těžební společnost PGE, je od českých ministrů a ministryň hodně naivní. Na dojednání nedostatečné dohody a stažení žaloby si proto budeme stěžovat Evropské komisi. Doufáme, že Evropská komise zůstane v kauze aktivní a zastane se českých občanů, jejichž právo na kvalitní život a zachovalé životní prostředí vláda prodala Polsku za 45 milionů eur.”

“Poslední plamínek naděje zhasl - smlouva nepřinesla nic nového v ochraně našeho vodního zdroje a spoléhá se pouze na těsnící clonu, která ani podle slov odvolaného polského velvyslance nebyla k ochraně naší vody navržena. Její funkčnost bude vyhodnocována v daném místě, ale naše voda uniká jinudy - nejkratší cestou směrem k dolu a nikoli oklikou. Není tedy podstatné, zda bude clona sama o sobě funkční, když neutěsňuje naši unikající vodu. Mezi naším vodním zdrojem a dolem bohužel žádná bariéra není,” říká Milan Starec, Sousedský spolek Uhelná.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JO

Jarka O.

7.2.2022 19:52
Hloupě se zeptám, protože neznám tamní poměry - nedá se ve směru úniků vody vyhloubit nádrž na pitnou vodu pro vesnici, aby se voda alternativně zadržela v něm a do dolu vůbec nedotekla? Penize by teď byly, hydrogeologové taky. I kdyby ta nádrž měla být na polské straně hranice. Jinak vysazení lesa na zadržení prachu a hluku, a zbytek je snad ok.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.2.2022 08:00 Reaguje na Jarka O.
to by spíš zajímalo, kdo ten les bude chodit zalévat?
Odpovědět
Ra

Radek

7.2.2022 19:54
Greenpeace neumí nic jiného, než bonzovat v Bruselu.
Odpovědět
Mi

Michal

7.2.2022 20:25
Nevím proč se pořád řeší, že chudákům lidem uniká voda ze studní, když za ty peníze co jsme dostali od Polska stačí postavit vodovod z vnitrozemí. Hrádek nad Nisou je od Uhelné co by kamenem dohodil. Samozřejmě by to nebylo na luskntí prstu, musí se to vést přes něčí pozemky a podobně, ale co jiného by měl být veřejný zájem, když ne toto.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.2.2022 08:04 Reaguje na Michal
trochu jednoduché, než aby byla vaše zpráva relevantní...jak hluboko myslíte, že ty studny musí být? ono se dá říci, že peněz se nikdo nenapije a to je taky pravda. Proč si máme dělat škodu kvůli Polákům? voda taky jednoho dne bude velmi chybět...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.2.2022 15:23 Reaguje na Michal
A dochází Vám jeden takový hodně podstatný detail, že voda z vlastní studny je levnější než voda z vodovodu?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist