https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministr-brabec-nechce-o-inspektorku-rihovou-a-jeji-tym-cites-prijit-ta-pripadnou-spolupraci-nevylucuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministr Brabec nechce o inspektorku Říhovou a její tým CITES přijít, ta případnou spolupráci nevylučuje

12.11.2020 17:22 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ředitel ČIŽP Erik Geuss (druhý zleva)  a Pavla Říhová (první zprava) v roce 2017 na tiskové konferenci informují o práci ČIŽP.
Ředitel ČIŽP Erik Geuss (druhý zleva) a Pavla Říhová (první zprava) v roce 2017 na tiskové konferenci informují o práci ČIŽP.
Foto | Blanka Štiková / Ekolist.cz
Vedoucí oddělení CITES Pavla Říhová se ke konci října rozhodla ukončit služební poměr na ČIŽP. Stejně tak se na začátku listopadu rozhodli i její čtyři kolegové. Inspekci tak opouští odborníci na důležité téma kriminality spojené s chráněnými druhy. Ministr životního prostředí Richard Brabec naznačuje, že by rezort s týmem zkušených odborníků mohl v budoucnu dál spolupracovat. Nevylučuje to ani Pavla Říhová.
 

"Inspekce v odchodu Pavly Říhové ztrácí uznávanou odbornici na oblast kriminality spojené s chráněnými druhy, její rozhodnutí však respektuje, stejně tak i rozhodnutí dalších zaměstnanců," říká tisková mluvčí České inspekce životního prostředí Radka Nastoupilová.

Agendu CITES bude inspekce v rámci zákona zajišťovat i nadále a to prostřednictvím dalších odborných zaměstnanců, kteří s ní mají zkušenosti. "Vzhledem k tomu, že stávajícím zaměstnancům končí služební poměr na konci prosince, pevně věříme, že zbývající čas bude plně využit k věcnému předání agendy tak, aby bylo možné na dosavadní činnost navázat co nejplynuleji," odpovídá na dotazy Ekolistu Radka Nastoupilová.

Pavla Říhová jako důvod odchodu uvádí zhoršující se atmosféru na pracovišti. Ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss to nahlíží jinak. „Věc rozhodně není černobílá, k práci týmu pod vedením paní Říhové jsem měl své výhrady, detaily z pracovně-právních vztahů a interní komunikace ale rozhodně nebudu ventilovat do médií," říká Erik Gauss. Pavla Říhová uvádí, že žádné výhrady ke kvalitě své práci písemně nedostala.

Tygři zabavení při razii v roce 2018
Tygři zabavení při razii v roce 2018
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Celní správa

"Chtěl jsem určité změny, bohužel jsme nenašli společnou řeč. Velmi dobře si uvědomuji zásluhy paní Říhové v oblasti tzv. wildlife crime, tedy kriminality spojené s chráněnými druhy, nicméně agenda CITES je podstatně širší a na inspekci se na ní přímo a nepřímo podílelo a podílí několik desítek inspektorů. Stejně tak tomu bude i po odchodu zmíněného týmu, inspekce problematiku agendy CITES zajistí,“ ujišťuje Geuss.

Odchod pracovníků oddělení CITES souvisí s organizační změnou ČIŽP, kterou ohlásil ředitel Geuss a kterou řešilo v posledních měsících i Ministerstvo životního prostředí. S organizační změnou ale pro její nesystémovost státní tajemník MŽP Jan Landa ani ministr Brabec nesouhlasili a ředitel České inspekce životního prostředí ji proto následně stáhl. Nicméně pracovníci oddělení CITES se i přesto rozhodli z ČIŽP odejít.

Ministr životního prostředí Richard Brabec se s odcházejícími pracovníky sešel. Diskutoval s nimi možnost budoucí spolupráce s MŽP ve specializovaných otázkách kriminality spojené s chráněnými druhy, ve které jsou odcházející pracovníci mimořádně úspěšní, zdatní a o jejich odborné i prezentační schopnosti nechce rezort přijít.

Tygří vývar a 126 kg slonoviny
Tygří vývar a 126 kg slonoviny
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz

„Ředitel každé rezortní organizace je odpovědný za zajištění všech svých agend, proto jsem řediteli ČIŽP uložil urychlené vypracování návrhu zajištění této agendy na inspekci od nového roku s tím, že MŽP v průběhu následujících měsíců zkontroluje, zda je v této oblasti ČIŽP odborně i personálně zajištěna," říká Richard Brabec.

"Odchod pracovníků z oddělení CITES na ČIŽP mě mrzí, jednal se s nimi osobně a hovořili jsme i o možnostech, že by naše spolupráce v nějaké formě na specializovaných otázkách kriminality v oblasti chráněných druhů mohla pokračovat, což zúčastnění kvitovali. O odborníky na tuto specializovanou problematiku tak rezort nemusí přijít, a to je to, co je důležité,“ říká ministr Brabec.

Pavla Říhová potvrzuje, že odcházející inspektoři s ministrem o možnostech budoucí spolupráce jednali na asi hodinovém setkání. Pavla Říhová se případné spolupráci přímo s ministerstvem nebrání, počká ale, s jakou nabídkou ministerstvo přijde.

Pavla Říhová se spolu se svými kolegy z inspekce a kolegy z Celní správy a Policie ČR podílela v roce 2018 například na odhalení gangu, který u nás porážel tygry a zpracovával je na produkty čínské medicíny a vývary. V roce 2016 se ČIŽP podílela na zadržení 126 kg slonoviny v hodnotě kolem 6 milionů korun.

O tom, že téma wildlife crime je důležité téma, svědčí i to, že podle Interpolu jde o čtvrtou nejvýnosnější kriminální činnost. Hned po obchodu s drogami, padělatelství a obchodu s lidmi. Odhaduje se, že wildlife crime vynáší zločincům mezi 1,5 a 5 biliony korun ročně. Téma wildlife crime není věc jen exotických krajin, ale bezprostředně se týká i Česka.


reklama

 
foto - Mach Ondřej Martin
Martin Mach Ondřej
Autor je šéfredaktorem serveru Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (23)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.11.2020 19:35
Čím ředitel ČIŽP Erik Geuss uhranul svého šéfa Brabce nevím , ale je to zcela skandální -- lidi , kteří něco umí jsou na ČIŽP nežádoucí, kdežto
lemplové jsou v pohodě.
Odpovědět
JB

Josef BIS

12.11.2020 20:57 Reaguje na Miroslav Vinkler
pane VINKLERE,MŮŽETE SE ROZEPSAT CO TI ÚŘEDNÍCI UMÍ , ODBORNOST A PODOBNÉ VĚCI,
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

12.11.2020 21:51 Reaguje na Josef BIS
Myslíte si,že ČIŽP pod vedením pana Brabce a Erika Geusse pracuje jak má??? Kolik jednání jste s nimi vedl v posledních několika rocích???? Petrův Zdar
Odpovědět
JB

Josef BIS

13.11.2020 06:46 Reaguje na Jan Knap
Děkuji za optání. VEDU S ČIŽIP boj o právo. PRÁVO JE JEN JEDNO. A JESTLI SI KDOKOLIV UZURPUJE a protiprávně přisvojuje a dělá co chce pod hlavičkou ČIŽIP tak to je špatně. Na to je CELNÍ SPRÁVA, POLICIE ČR. ALE žádný ČIŽIP nemá právo na letišti lézt do batohu a dělat kontrolu. O tom to je pane KNAP. Zákon pane KNAP je jediné co platí. TAM čižip není ZMÍNĚN nemá tedy právo toto udělat. A těch případů, co iniciativní úředníci ČIŽIP zneužili svoje postavení je něúrekom.A já a mojí kamarádi se ptáme. KDE SKONČIL ZABAVENÝ MAJETEK protiprávně organizované pouze zvůlí několika osob, zvůlí pane Knape, zvůlí . To opravdu může dělat jen zákona o tom nepochybuji. Ale zvůle iniciativního úředníka má svá pravidla a jen to, CO POVOLUJE ZÁKON. Jen se obávám že tady zákon neplatil a proto je třeba konat. IHNED.
Odpovědět
JB

Josef BIS

13.11.2020 07:11 Reaguje na Josef BIS
NA první větu co píšete se musíte zeptat na jiném místě. JE mi jedno jestli BRABEC NEBO GUESS, o tom to není a každá liška si chválí svůj ocas. Ani vy ani já s tím nic neuděláme, nesedíme v P.S.JE TEDY ZBYTEČNÉ POKLÁDAT TAKOVÉ OTÁZKY-NEVÍM. CO ale vím je to, že byl pracovníky ČIŽIP porušován zákon a tak se ptám. DE SKONČIL TEN MILIARDOVÝ ZABAVENÝ MAJETEK KTERÝ JAK SE MŮŽETE DOČÍST P.ŘÍHOVÁ A SPOL UCHVÁTILA A NĚKAM ZAŠANTROČILA. ANO PANE KNAPE,ZAŠANTROČILA, DOVOLILA ROZKRÁST,NEPOSTARALA SE S PÉČÍ ŘÁDNÉHO HOSPODÁŘE,NEKONTROLOVALA ULOŽENÍ A SEPSÁNÍ A URČENÍ VINÍKŮ ZNIČENÍ ROSTLINNÉHO MATERIÁLU, POTRESTÁNÍ ZA MILIARDU DLE PISÁLKŮ. TADY JE JASNÉ PORUŠENÍ ZÁKONA.
Odpovědět
JB

Josef BIS

13.11.2020 07:57 Reaguje na Josef BIS
A JEN DODÁVÁM JAKO PŘÍKLAD. Teď snad probíhá soud o tom, jak ČIŽIP zabavil úředníkem tygry BEROUSKOVI.. Fajn, ale co dál. Jak je možné, že ZABAVENÉ TYGRY ZŘEJMĚ ČIŽIPEM někdo dovolil nechat sníst? Jejich maso snad nějaký netvor asi vykoupil z ČIŽIP a nechal sežrat v Sapě nebo z něho(tygrů, snad tří) dělal cosi. JASNÉ PORUŠENÍ ZÁKONA PANE KNAPE, A NA TOHLE SE PTÁTE. Mezinárodní ostuda se mi chce napsat. A to se dává za úspěch našich odborníků paní Říhové a spol . A zavádějící fotky paní Říhove a dvou stafážistek nad vydělanou kůží. Ale že nechali to maso z tygrůsežrat je jejich ostuda a žádný /spěch. JE TO MEZINÁRODNÍ OSTUDA,
A odpovím vám. PAN MINISTRBRABEC o paní ŘÍHOVÉ A DALŠÍCH MLUVÍ JAKO O NENAHRADITELNÝCH ODBORNÍCÍCH. Myslíte že má pravdu? tak mu napište a zeptejte se přímo jeho. VŠE JE NA INTERNETU DOHLEDATELNÉ. A pan min.Brabec by si mohl také zjistit o co GOOOOOO. Obhajuje neobhajitelné.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.11.2020 08:13 Reaguje na Josef BIS
Proč by se Brabec zbavoval Říhové, která mu jde na ruku? Před několika roky dělala pogrom v kaktusářských sbírkách. Neohlášeně přijeli do sbírky, protože se v kaktusech nevyznají, tak s nimi jezdil jeden kaktusář z Rakouska, co jenom zavánělo CITESem, zabavili bez potvrzení a když se posléze dotyční kaktusáři ptali, kde jsou ty zabavené rostliny, bylo jim sděleno, že rostliny byly umístěny do depozitu a tam uhynuly.
Jenom pro doplnění - otec dotyčné Říhové ve velkém obchodoval s kaktusy a sukulenty a taky je dovážel z ciziny.
Odpovědět
Hu

Hunter

13.11.2020 08:21 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To samé teraristi, papouškáři, sokolníci......
Hezké čtení - Reflex, Jak vyrobit pašeráka příp. Psychoželva Leesa a lov rohatých zmijí od JXD.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.11.2020 08:25 Reaguje na Hunter
Četl jsem před pár roky v časopise Chovatel zajímavý článěk, jak dělali kontrolu u jednoho chovatele papoušků. Nafotili si tam kde co a pak vyšel článek o pašerácích papoušků, kde byly fotky ze zmíněného chovu. Kromě toho si neurvale vynutili i kontrolu budek, kde samice seděly na snůškách. Následkem toho někteří ptáci po tomto vyrušení přestali krmit mláďata a došlo k úhynu mladých. Škoda byla v desítkách tisíc korun.
Odpovědět
JB

Josef BIS

13.11.2020 08:41 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
je to trestný čin, zapřičinily smrt papoušků cites. Podobné i jinde a tohle je ne na vyznamenání od ministra ale na zavření. OCHRANA ANO- PODLE ZÁKONA. a LE K TOMU MUSÍ ZAZNÍT I B. A tohle pan Brabec asi neví, neříká to a až se s tím seznámí tak musí prohlásit . PORUŠENÍ ZÁKONA A PÉČE ŘÁDNÉHO HOSPODÁŘE.
Odpovědět
Hu

Hunter

13.11.2020 08:45 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Největší průser je odchovat něco co je CITES I. Fakt průser :-). Vlastní zkušenost.
Odpovědět
JB

Josef BIS

13.11.2020 08:49 Reaguje na Hunter
Souhlasím ale i tady platí zákon CITES. Špatný ale platí.
Odpovědět
JB

Josef BIS

13.11.2020 08:33 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
TY případy jsou mi také známy, orchideje a kaktusy pisálky plátků- pašeráci a miliardové obchody. ÚSMĚVNÉ. Odborník žasne, laik se diví. Ale zákon je zákon a za zabavené rostliny nese někdo odpovědnost a s péčí řádného hospodáře MĚL KONAT. A pokud tak neučinil, porušil zákon a je třeba ho potrestat.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.11.2020 08:52 Reaguje na Josef BIS
Jak chcete potrestat odpovědné osoby, když na zabavené kytky ani nevystavily potvrzení. Prostě přijeli, zabavili, odjeli. A vyděšená manželka majitele (ten v tu dobu nebyl doma) z toho měla skoro infarkt.
Odpovědět
JB

Josef BIS

13.11.2020 10:14 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Dnes by se to už nestalo, musí mít povolení od soudu, jasný důkaz že jste něco nelegálně dovezl, přivezl ale vždy v souladu se zákonem. DNES, MANŽELKA NEMÁ ANI POVINNOST NĚKOHO POUŠTĚT NA CIZÍ POZEMEK, NEBO SKLENÍKU. O ZADRŽENÝCH ROSTLINÁCH STAČÍ FOTODOKUMENTACE A FOTKA JAKO CELEK A OSOBA CO TO PROVÁDÍ. iHNED PRÁVNÍK A PSÁT NA SPOLEK PĚSTITELŮ, CHOVATELŮ, NENECHAT SI NIC VNUTIT, POŽADOVAT POVOLENÍ K DOMOVNÍ PROHLÍDCE, LEGITIMOVAT TY ÚDERNÍKY, VPUSTIT JEN TY, KTEŘÍ S TÍM MAJÍ CO DO ČINĚNÍ. hlavně se nep.srat a vydržet ten teror. A oni také zklapnou a minimálně něco nemají. A je čas na úklid.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.11.2020 10:52 Reaguje na Josef BIS
I dneska stačí na některé lidí udělat bubáka a povolí. Neznají svoje práva, neznají svoje povinnosti a zejména důchodci dokáží ustoupit kamkoliv. Ostatně, kauzy "šmejdů" to jasně ukazují.
Odpovědět
JB

Josef BIS

13.11.2020 10:27 Reaguje na Josef BIS
A POSLEDNÍ. kde skončila nebo skončily kůže tygrů. Má je pan ministr BRABEC, NEBO SNAD ŘÍHOVÁ,nebo po soudu u nich skončí ? Asi je nedají vrátnému na Ministerstvu životního prostředí, s tím snad souhlasíte. Otázek víc než odpovědí. Ale zákon, sic hloupý, blbý, někdy nesrozumitelný přeložený z Bruselíííí GOOGLEM, PŘEPSANÝ ÚŘEDNÍKEM A DOPLNĚNÝ JEHO MOUDRY BEZ ZNALOSTI ROSTLIN, PĚSTOVÁNÍ, ROUBOVÁNÍ A VÝSEVECH SEMEN. Ale odborníkem, s titulem a medajlí-dajlí,neumětelem ale honosící se ochranářskými poučkami a zákony EU!!!!!!!!! NĚCO SHNILÉHO JE VE STÁTĚ DÁNSKÉM.
Odpovědět
Hu

Hunter

12.11.2020 22:13 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak uměle vytvářet kauzy umí, to ano.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.11.2020 08:26 Reaguje na Hunter
Každý úředník musí prokázat svoji opodstatněnost. I za cenu uměle vytvořených kauz.
Odpovědět
JB

Josef BIS

13.11.2020 08:44 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To, že úředník bere plat a ne malý tak to musí něco odevzdat. JAKO Policie trestá řidiče za rychlost na místech kde to není potřeba a u nemocnice se ve městě jede 60 70 km a vše ok. Stejně ČIŽIP. konají, a právo pláče.
Odpovědět
JB

Josef BIS

13.11.2020 08:47
Pane KNAPE, očekával bych od vás třeba poděkování že s vámi ztrácím čas. jb.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

13.11.2020 17:52 Reaguje na Josef BIS
Nerozumím řeči vašeho kmene a proto nebudu ztrácet čas diskuzí s vámi a za ty kraviny co píšete tak rozhodně nevidím důvod k nějakému děkování. Ovšem, zřejmě vám z tohoto oddělení šláply na kuří oko, že kolem sebe plivete jedovatou slinu. Petrův Zdar
Odpovědět
EC

Erika Chalupecka

13.11.2020 17:27
Pane BIS, na zločince jako jste vy se už vaří voda. Zřejmě nestačíte "uklízet", tak tu záměrně šíříte fámy o největší profesionálce ČIŽP. Nebojte, dojde na vás a nebude to dlouho trvat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist