https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/moravskoslezsky-kraj-rozdeli-farmarum-az-ctyri-miliony-korun-na-ochranu-stad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Moravskoslezský kraj rozdělí farmářům až čtyři miliony korun na ochranu stád před vlky

8.7.2022 00:40 | OSTRAVA (ČTK)
Chovatelé ovcí a koz mohou žádat Moravskoslezský kraj o příspěvek na ochranu svých stád před vlky. Kraj hospodářům rozdělí až čtyři miliony korun. Vlci totiž drobným chovatelům způsobují nemalé škody, řekla ČTK mluvčí kraje Nikola Birklenová.
 

"Moravskoslezský kraj chovatelům kompenzuje ztráty, které ve stádech tato stále ještě kriticky ohrožená šelma způsobuje. Teď kraj přichází s další nabídkou. Hospodářům kraj rozdělí až čtyři miliony korun na aktivní ochranu jejich stád ovcí či koz," uvedla Birklenová. Kraj předloni farmářům za škody způsobené vlkem proplatil 1,9 milionu korun, vloni to bylo 540 000 korun.

"V posledních letech vlků přibylo v Beskydech i Jeseníkách. Z hlediska ochrany přírody a zachování živočišného druhu to je dobrá zpráva. Návrat vlka ale začal komplikovat život farmářům a chovatelům, proto jim chceme pomoci. Přispějeme zejména na přenosné oplocení, mobilní košáry, ale také na modernizaci stávajících ohrad. Farmáři si z krajských peněz budou moci také pořídit pasteveckého psa. Tato opatření by měla snižovat škody, které v našem kraji vlk obecný způsobuje,“ uvedla radní pro životní prostřední Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS).

O krajský příspěvek na ochranu stád mohou zažádat chovatelé evidovaných ovcí a koz, kteří mají pastviny ve správních obvodech obcí s rozšířenou působností Jablunkov, Krnov, Nový Jičín a Třinec. Krajský úřad bude žádosti přijímat do 18. července. Další podrobnosti o dotaci jsou na stránkách kraje.

"Tímto příspěvkem chceme přispět k zachování pasteveckých tradic. Nemůžeme dopustit, aby chov ovcí a koz vymizel z oblastí, kam tradičně patří. Byla by velká škoda, kdyby kvůli obavám z predátora, který u nás nemá přirozeného nepřítele, se tyto tradice staly pouze historií," doplnila radní.

Výskyt vlků v Beskydech potvrdilo i únorové mapování výskytu velkých šelem, které tam dobrovolníci provedli už poosmatřicáté. "Vlci se v CHKO Beskydy vyskytují častěji než dříve. Zasahují sem aktuálně tři vlčí smečky. Kromě vlčích smeček se tu vyskytuje jeden vlčí pár a minimálně jeden vlk samotář. Celkem jde v průběhu jednoho kalendářního roku asi o 20 až 25 vlků. Z tohoto počtu se zde ale asi jen deset zvířat vyskytuje celoročně," řekla tehdy ČTK Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

8.7.2022 12:05
Tak trochu počtů! Za poslední dva roky odškodnění 1 900 000+540 000, tj.
2 440 000. V průměru na rok 1 220 000 + 4 000 000 dotací na opatření, tj. celkem 5 220 000. 5 220 000 děleno 10 stálými kusy je 522 000 na kus a u
průměru i s migranty 5 220 000 děleno 20 kusy 261 000 Kč. Tak tolik za
rok a kus nestojí v ZOO ani lvi a tygři. Jaký má opravdový smysl takové
plýtvání státními prostředky, když mimo neregistrovaných škod navíc končí
mnoho malochovatelů s chovy a krajina se přehrazuje ploty. Celkové škody
zarůstáním nespásaných pastvin a výpadek produkce masa, mléka a mléčných
produktů nelze spočítat. To vše pro potěchu pár vlkomilů prosazujících
něco, co stejně jednou narazí na odpor většiny a obrátí se i proti vlkům
v NP, kde by měli svoje opodstatnění, jako regulátor divoké zvěře.
Jejich "výkrm" hospodářskými zvířaty nekončí ovcemi a kozami, ale může
dojít i na závodní koně a domácí mazlíčky turistů a houbařů. To se pak
nejen prodraží, ale dojde i na referendum co s vlky, protože jejich
šíření neskončí NĚKDE v pohraničí, ale půjdou i tam, kde budou vadit
i sousedům vlkomilů z velkých měst.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

9.7.2022 23:17 Reaguje na Břetislav Machaček
A Vám se to zdá snad na hafana moc ? :-)
Tak letos 4 mio , napřesrok s inflací klidně 8. Ale ten pocit , že jste ochránil divokou přírodu a kozy zároveň... :-). Jen to jen na oddálení stavu "Soudce Lynch" . Pořád ještě nemizí mazlíci houbařů a voříšci z předzahrádek.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.7.2022 08:15 Reaguje na Petr Pekařík
A to je škoda, protože rušení zvěře pejsky houbařů a "turistů" není košér. Možná, že i nějaké napadení
člověka vlkem by rozproudilo diskusi, jaká probíhá na
Slovensku kolem medvědů. Ono k tomu stejně jednou dojde
a to už nebude o výši odškodnění a dotací na zaplocení
krajiny.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist