https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/muze-vlada-usetrit-desitky-miliard-na-zemedelskych-dotacich-nejspise-ne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Může vláda ušetřit desítky miliard na zemědělských dotacích? Nejspíše ne

23.4.2023 12:40 | PRAHA (Ekolist.cz)
Sklizeň brambor.
Sklizeň brambor.
Licence | Volné dílo (public domain)
Ministr financí Zbyněk Stanjura minulý týden uvedl, že uvažuje o snížení dotací zemědělcům o několik desítek miliard korun. Je za tím myšlenka, že zemědělství vykazuje dobré hospodářské výsledky, a proto možná nepotřebuje tak velkou podporu. Vláda zároveň hledá příležitosti, kde by mohla snížit výdaje ze státního rozpočtu. Je snížení dotací o desítky miliard dosažitelné? Nejspíše ne.
 

„Výdaje do agrárního systému ČR se pohybují kolem 70 miliard korun,“ říká Vojtěch Kotecký z Centra pro otázky životního prostředí. Vychází přitom z dat ze Zprávy o stavu zemědělství za rok 2020 (tzv. Zelená zpráva), což je poslední zveřejněná zpráva resortu.

Zhruba polovina z těchto 70 miliard jsou ale peníze z EU. Česká republika přispívá do zemědělství průměrnou částkou cca 35 miliard. V komentáři k rozpočtu na rok 2023 uvádí ministerstvo zemědělství předpokládanou podporu agrárnímu sektoru ve výši 39 441 575 851 Kč.

Jenže ani to není částka, kterou by mohl ministr financí snadno ovlivnit. Asi 9 miliard jde totiž na kofinancování evropských dotací. To znamená, že pokud mají zemědělci mít možnost evropské dotace čerpat, těchto 9 miliard škrtnout nejde.

Další výdaje ČR do zemědělství jsou na veterinární správu, zemědělské střední a vysoké školy.

„Ministr financí má skutečnou kontrolu nad zhruba 12 miliardami korun,“ říká Vojtěch Kotecký. „Ale to neznamená, že by bylo rozumné každou z nich škrtat,“ dodává.

Tyto peníze jsou přidělovány například na zlepšení životních podmínek hospodářských zvířat, zelenou naftu nebo na nákazový fond, který má pomáhat chovatelům hospodářských zvířat předcházet šíření ptačí chřipky a afrického moru prasat.

Ušetřit v rezortu zemědělství desítky miliard tedy zřejmě nebude v dohledné době tak jednoduché.

Pokud je ale cílem České republiky neposílat podporu ho etablovaného zemědělského hospodaření, které si na sebe vydělá samo, může se Česká republika zapojit do vyjednávání o změně evropského systému zemědělských dotací. Ten je totiž v nastavení českého zemědělství rozhodující.

Tímto směrem se chce vydat například Německo, poukazuje Kotecký. Vládní koalice si dala do koaliční smlouvy, že se chce posunout od tzv. přímých plateb, které dotují zemědělské hospodaření obecně, k platbám za konkrétní veřejné služby.

Stávající systém dotací bude platit do roku 2027. O tom, jak bude vypadat další Společná zemědělská politika, se zřejmě v evropské unii začne neoficiálně jednat již brzy.


reklama

 
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (45)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Václav Hellebrand

Václav Hellebrand

23.4.2023 06:29
Jak je vidět, Staňura je skutečný odborník.
Ono stačí, když si vzpomenu jak působil jako primátor Opavy. A udělat z takového " odborníka" ministra financí se skutečně ODS podařilo.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.4.2023 06:42 Reaguje na Václav Hellebrand
1*
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.4.2023 06:44
Zemědělské dotace když už jsou, tak by měly jít především na soběstačnost v základních potravinách !
Odpovědět
Pe

Pepa

23.4.2023 06:52 Reaguje na smějící se bestie
Soběstačnost je utopie, už to je k smíchu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.4.2023 07:05 Reaguje na Pepa
Jistě. Co tak zařídit, že každý si musí pořídit truhlík za oknem a musí být soběstačný v ředkvičkách?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.4.2023 07:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Takovej chytrák tady a najednou neví, co jsou základní potraviny !
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.4.2023 07:35 Reaguje na Pepa
Soběstačná byla ČR ještě pár let po " sametu "
a to je základ nejenom sociálního smíru ve státě !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.4.2023 08:19 Reaguje na smějící se bestie
Proč? Už dávno vymysleli zajímavý pojem, jmenuje se to obchod. Za komára jsme byli soběstační úžasně a to tak, že skoro nic nebylo a muselo se shánět.
Odpovědět
FB

František Balco

24.4.2023 21:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Pokud se to nic týkalo všech komodit, tak to tak bylo. Buď byla chyba v řízení. Vedle schopných manažerů ztráceli vyvolení pocitový komfort. Takže šance jen omylem. Nebo ve vážné krizi. Ale častěji bylo (dětské punčocháče) zboží prodáno zapotřebné valuty. Za ty jsme kupovali to, v čem jsme soběstační nebyli. Západ nás držel ve skřipci z ideologických důvodů. Proč se k nám chová nekřesťansky i dnes? Asi k nám má zase jiné výhrady. Nebo se tak chová ke každému, kdo svěřuje svůj osud lidem prodejným. Dnes jsem mimořádně slušný.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.4.2023 21:41 Reaguje na František Balco
Nerozumím řeči vašeho kmene. Jaký skřipec? Jaký pocitový komfort? jaké punčocháče? Jaká ideologie?
Odpovědět
FB

František Balco

24.4.2023 21:15 Reaguje na smějící se bestie
Soběstačnost v základních potravinách skutečně byla. A je možná. Proč je důležitá, je-li možná? Každý ví, že jíst se musí. Takže diktát, jako v každé nouzi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.4.2023 06:57 Reaguje na smějící se bestie
Proč?
Odpovědět
Pe

Petr

23.4.2023 07:04 Reaguje na smějící se bestie
Třeba rýže jde u nás dost špatně :-)
A to jsme na tom oproti severnějším zemím ještě hodně dobře :-)
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.4.2023 07:38 Reaguje na Petr
No, rýže nebývala v zemích Koruny české, základní potravinou !
Odpovědět
RZ

Radim Zaňka

23.4.2023 18:51 Reaguje na smějící se bestie
Dotace by bylo nejlepší zrušit. Pak by si lidé skutečně uvědomili, jakou hodnotu potraviny mají a neplýtvali by jimi. Pak by zbylo více na všechny.

A dále. Zkuste, prosím, určit, jaké jsou ty základní potraviny. Nevím, zda je to někde vedeno, ale já to nevím.

Jako sověstačnost bychom měli chápat schopnost vyprodukovat si množství potravin, které nutně potřebujeme k obživě. To, jestli bychom se dokázali uživit, pokud by odpadl dovoz (a vývoz). V tomto směru opravdu obavy nemám, soběstační jsme dost. Pokud by nastala nějaká krizová situace, tak se opravdu o hladomor neobávám.

Jak určíte, kolik "základních" potravin budete potřebovat a kolik jich lidé opravdu za rok snědí, abyste mohl vše správně naplánovat od dostatku satby po sklizeň až distribuci, a přitom předpovědět i vlivy těžko předvídatelné (neúroda, nadúroda atd.). Co uděláte, když se státy budou snažít o soběstačnost, ale nebudou mít nic na to, aby si vypomohly, co uděláte s přebytkem (narvete ho lidem do krku pod pohrůžkou, nebo to zaořete). Prostě jak by to ten stát měl řešit? Navrhněte to v principu, na to nemusíte být odborník, na to stačí logika a trochu matematiky. Já si myslím, že to moc vymyslet nejde. Možná proto to ještě nikdo nikde nevymyslel tak, že by to fungovalo. Vždycky to dříve nebo později vede k problémům mnohem větším.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.4.2023 18:55 Reaguje na Radim Zaňka
Základní potraviny? Gořala, cíga, škopek a vajnoš, herák, gandža a krek.
Odpovědět

Radek Čuda

24.4.2023 10:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Tohle všechno se u vás na východě dotuje? To potom min ve vašem případě mnohé vysvětluje:-))).

Ale jinak si nechte chutnat a ať slouží ... ve vašem věku už je to beztak jedno.-))).
Odpovědět
FB

František Balco

24.4.2023 22:08 Reaguje na Radim Zaňka
Vy budete zřejmě odborník na informatiku, nebo investice. Proto nám IT neslouží jak bychom potřebovali. Hospodářské vztahy jsou Vám cizí. Jak by jste je mohli implementovat do programů. Plánování je pro vás sprosté slovo. To se opírá o statistiku. A věřte, ta se dá udělat i správně. Podle ní vyrobíte, když na to máte, kolik potřebujete pro sebe a na pokrytí nasmlouvaných závazků. Snažíte se uspokojit své životní potřeby. Ne z toho vytřískat majlant a zničit planetu. Proto je plánování zakázaný termín. To o těch výpočtech a přebytcích. Promiňte, ale to jste šlápl do h... Tyhle starosti má kapitalista. A aby je neměl, tak globalizuje. Aby když přestřelí, měl pod palcem ty, co si za něj "zlomí nohu."
Odpovědět
Pe

Pepa

23.4.2023 06:50
Bude muset, taková maličkost jako znovuzavedena zelena nafta se může zrušit už od zítřka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.4.2023 07:03
Ono by to šlo zrušit úplně všechno, myslím si.
Vyjednat s EU zrušení kofinancování a změnu systému rozdělování dotací.
Zastropovat dotace na obvyklých 100 (nebo 200?) hektrech, potřebné podniky zmiňované v článku dotovat z evropských peněz, velkobaronům nedat nic. Pokud v tomto oboru stoupl zisk o 140%, (samizřejmě hlavně u nich), je jasně vidět, že žádnou pdporu nepotřebují, evropské peníze jim stačí bohatě.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.4.2023 07:39 Reaguje na Pavel Hanzl
zase kecy v kleci
Odpovědět
JS

Jiří S

23.4.2023 15:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Zisk stoupl, ale převeďte si to na hektary ten celkový zisk a uvidíte jak to je. Konečně jsme se skoro dostali na solidární 30 % marži. Každopádně letos to bude propadák, protože hnojiva drahá a osiva a komodity šli skoro na původní ceny. Takže jako vždy se ten zisk co jsme měli lonský rok vrátí do rukou obchodníku. Agrobaron či ne, všichni na tom letos budou bídně.
Odpovědět
JS

Jiří S

23.4.2023 15:05 Reaguje na Jiří S
Jinak pokud by jste chtěl zrušit dotace, tak by jste musel zavést zase cla na dovoz komodit z Asie a Amerik. Protože tam jsou zemědělci dotování zcela stejně. A to se jak víte nestane.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.5.2023 17:20 Reaguje na Jiří S
Jezevci berou 35 miliard evropských dotací, ty bych jim samozřejmě nechal.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.4.2023 19:15 Reaguje na Jiří S
Ždímá vás Agrofert.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

23.4.2023 19:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy už jste s tím Agrofertem posedlý. Agrofert možná ždímá toho, kdo u něj má zelený úvěr, jenže většinou jde pšenice a ostatní komodity ven do Německa. Ždímá nás Německo?
Odpovědět
JS

Jiří S

24.4.2023 10:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Neždímá. Jak jste na to přišel?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.5.2023 17:21 Reaguje na Jiří S
Bo vyhnal ceny potravin na neskutečnou úroveň a místní sedláci tu bečí, jak vydělali kulový. Tak kde to zmizelo?
Odpovědět
FB

František Balco

24.4.2023 22:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Kdyby evropské země spolupracovaly, a nesnažily se vzájemně odrbávat a fakticky kastovat, nemusely by zavádět dotace. Domluvily by se na dílčích úkolech. A životní úroveň v každé zemi by odpovídala jejímu skutečnému podílu na společném díle. V to jsem marně doufal za socialismu a stejně tak dnes. Dotacemi se kupují lídři a rozmazává se jimi realita. A jedno je to tomu, kdo beztak ostře nevidí. Tak snad jsem to dostatečně rozvedl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.4.2023 21:50 Reaguje na František Balco
Na to by byla nutná daleko více integrovaná Evropa, až do fáze federace.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.4.2023 14:18
Teď u Moravce jasně řekl ředitel NKÚ, jak by se měly desítky miliard ušetřit na dotacích. Nejen v zemědělství, ale všude. Jen by mě zajímalo, kolik dotací celkově stát vyplácí, ale to bude přes sto miliard určitě. Tam je obrovský prostor k šetření.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.4.2023 18:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Myslím, že vyplácet dotace není zákonná povinnost. Takže klidně mohou všechny ušetřit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.4.2023 21:49 Reaguje na Slavomil Vinkler
Všechny ne. To by podlomilo normální fungování státu. Ale ty zbytné je nutno zrušit.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

23.4.2023 20:04
Bez dotací se klidně obejdeme, pokud je zruší celá Evropa. Dále to znamená zavést cla na dovoz. Všichni víte, že je to za současných podmínek utopie, tak proč se v tom někdo neustále rýpe? A navíc dotační politika slouží k ovládání, vytváření míst pro naprosto neužitečné lidi, ke korupci- jen blázen by se toho vzdal!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.4.2023 21:53 Reaguje na pavel peregrin
Nemusí to rušit Evropa, naši jezevci berou 35 miliard dotací z EU a 35 z ČR. Ovšem loni měli o 150% vyšší zisk, takže je zcela jasné, že naše dotace nepotřebují vůbec. A Evropské zastropovat, jak je v EU běžné.
Odpovědět
FB

František Balco

24.4.2023 01:17
Tak z této diskuze mě obchází mdloby. Tady jsou snad všichni mladší 40 let. Tam, kde ústředním motivem jsou prachy, soudnost nemá šanci. Nesnažím se vás zesměšnit. Jsem z vás zoufalý. Zítra se sem vrátím, abych věděl, jak zareagujete.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

24.4.2023 08:44 Reaguje na František Balco
Tak to snad normálně uvažující člověk ví, to není žádné novum. Asi jste svůj příspěvek měl nějak rozvinout.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

24.4.2023 18:31 Reaguje na pavel peregrin
Vespasián (17-79), kterého kritizovali za zdanění záchodů, hodil svým odpůrcům do obličeje stříbrňáky z truhlice.
„Čichněte si!“, přikázal. „Vidíte, peníze nesmrdí!“
Odpovědět
FB

František Balco

24.4.2023 22:27 Reaguje na pavel peregrin
Stalo se výše.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.4.2023 17:20
Tonoucí se stébla chytá a škrtů bude tolik, že zemědělci nebudou jediní.
Zatím vláda odepsala voliče opozice, ale dojde i na jejich vlastní. Škrty se nedotknou pouze těch, kteří vládu z povzdáli řídí a kteří ji sponzorují.
Rozpočet postavený na MOŽNÝCH příjmech, které se nekonají, nelze bez škrtů
udržet a dojde i na výprodej státního majetku, na který si už zbohatlíci
brousí zuby.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

24.4.2023 18:32 Reaguje na Břetislav Machaček
Víte, co je Meyrinkovo pravidlo?
"Položím vám otázku, kterou dostávají studenti 1. semestru finančnictví na Sorbonně v přednášce o politické ekonomii.
Víte, jak lze legálně okrást obyvatelstvo o veškeré majetky, movité i nemovité, aniž by si všimli, že jsou okrádáni?
Většina studentů na tuto otázku poprvé nikdy nedovede odpovědět.
Odpověď je přitom jednoduchá:
Legálně lze obyvatelstvo okrást pomocí inflace, kterou rozpoutáte rozhazováním peněz pod nějakou záminkou, v době nějaké krize. Potom stačí jenom inflaci nechat běžet a dívat se.
Neochota současných vlád zakročit proti inflaci v Evropě je součástí bouracího kladiva.
Komise 300, která vydala pokyn zbavit obyvatelstvo západních zemí majetků, ale tak, aby se lidé nechtěli bouřit.
Meyrinkovo pravidlo inflačního tunelu, ze kterého obyvatelstvo vyleze odrbané úplně o všechen majetek a úspory. Nelze ty majetky sebrat dekretem, ani znárodnit, to by vypukly nepokoje.
Ty majetky se prostě lidem odeberou legálně, tedy obrovskou inflací, kterou politici záměrně prohlubují, třeba sankcemi proti Rusku, o kterých ví dopředu moc dobře, že dopadnou právě na vlastní lidi a prohloubí dramaticky domácí inflaci. Lidé projdou inflačním tunelem zbaveni při průchodu o veškeré své majetky a úspory.
To je tzv. Meyrinkovo pravidlo. Inflace veškeré úspory znehodnotí, celoživotní práce a dřina lidí zmizí v luftu. Všechno zdraží, což vyčerpá zdroje domácností. Na konci vyčerpání domácnosti sáhnou nakonec na své nemovitosti a začnou je masově prodávat, ale jejich cena bude klesat, protože nebude nikdo, kdo by si je mohl dovolit koupit."
A můj dovětek: pak přijde nabídka těch super bohatých elit, které úmyslně způsobily inflaci, že odkoupí náš majetek doslova za pusinku, a my budeme rádi, protože lepší vrabec v hrsti než holub na střeše.
To je jejich cíl, jak přijít zadarmo k dalšímu a dalšímu majetku a my budeme šťastni, že to vůbec někdo koupil!
Tak, jak se píše výše: oberou nás o majetky, aniž by se obávaly nepokojů, a my jim ještě za to budeme vděčni!

A kvůli nepoučitelností lidí se historie pořád dokola dokolečka opakuje
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.4.2023 19:13 Reaguje na Slavomil Vinkler
Máte pravdu. Navíc tím rozhádá občany rozdělené na úspěšné
a neúspěšné, ale může se dočkat i revoluce, která takový
režim smete do propadliště dějin. Chudý člověk nemá už mimo
života co ztratit a zoufalého života si mnozí přestanou
vážit. Ignorovat sociální smír je velkou chybou bohatých,
kteří se opájejí současným právem, které chrání je a jejich
majetky. Přitom stačí většině uchopit moc a změnit zákony.
Koncentrace majetku do rukou hrstky nejbohatších je chybou,
za kterou mohou taky krutě zaplatit. Staré přísloví říká,
že prase žijící v žitě jde vykrmené na porážku prvé a že
žádný strom nedoroste až do nebe, protože když je samotný,
tak ho vyvrátí i vánek, natož revoluční vichřice. Vůbec
mne to netěší, protože tato revoluce už nebude "sametová"!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.4.2023 22:10 Reaguje na Břetislav Machaček
U nás se to rozjelo hlavně v babišistánu a došlo to do naprosto komických situací, kdy multimiliarář žvaní na demonstraci proti chudobě, kterou z velké míry způsobil právě on. V takhle doblblé situaci ti bojovníci pak neví, na kterou stranu mají pálit.
Odpovědět
FB

František Balco

24.4.2023 19:15 Reaguje na Slavomil Vinkler
Kde je nás víc?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.4.2023 22:04 Reaguje na Slavomil Vinkler
Je to samozřejmě dezolátní nesmysl, jak dycky. Inflace probíhá v mohutně bankrotujících ekonomikách, což má velmi hlubokou příčinu. V Německu po 1. sv. válce, kdy bylo krutě bito reparacemi a vyústilo to v další válku atd. Faktem je, že soudruh estébák tu inflaci u nás rozjel velmi solidně, a batr Puťka to dorazil plynovou válkou, ale výsledek není nijak tragický. Nemovitosti jsou předražené pořád, zlato nešlo nijak prudce nahoru (to při hyperinflaci letí nejvíc) atd. atd.
Ovšem by to skutečně nastat mohlo, kdyby vládu převzali dezoláti a proruští vohnouti, ti by to roztočili mohutně.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist