https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mze-da-do-roku-2027-na-zlepseni-zivotnich-podminek-zvirat-3-7-miliardy-kc?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zemědělství dá do roku 2027 na zlepšení životních podmínek zvířat 3,7 miliardy korun

10.3.2023 01:12 | PRAHA (ČTK)
Mezi opatřeními, která chce ministerstvo podpořit, je zvětšení lehacího prostoru pro dojnice nebo plochy pro odstavená selata.
Mezi opatřeními, která chce ministerstvo podpořit, je zvětšení lehacího prostoru pro dojnice nebo plochy pro odstavená selata.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vláda tento týden schválila dotace na zlepšení životních podmínek v chovech hospodářských zvířat. Do roku 2027 na to poskytne ministerstvo zemědělství 3,7 miliardy Kč. Dalších více než 600 milionů Kč půjde na modernizaci vinic. Oba programy jsou financovány ze státního rozpočtu a peněz Evropské unie. Ministerstvo to uvedlo v tiskové zprávě.
reklama

 

Dotace na zlepšení života zvířat navazují na dřívější opatření poskytované chovatelům mezi lety 2015 až 2022. Podle ministerstva se budou týkat 340 000 dojnic, 150 000 selat a 80 000 prasnic. Peníze umožní nadstandardní podmínky v chovech. "Mezi opatřeními, která chceme podpořit, je zvětšení lehacího prostoru pro dojnice i plochy pro odstavená selata. Dotace také zlepší hygienická opatření v chovech anebo zajistí březím kravám před porodem venkovní výběh, což přispěje k lepšímu zdravotnímu stavu krávy i narozeného telete," uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Dotace pro vinaře mají sloužit podle ministerstva na zlepšení výkonnosti a konkurenceschopnosti podniků podporou přeměny vinic a investic do výroby. Mají podpořit také adaptaci na změny klimatu. Celá částka je na rozdíl od podpory chovů hrazena ze státního rozpočtu.

Nekula upozornil na to, že součástí dotace je podopatření na změnu typu opěrné konstrukce, což umožní sklizeň hroznů kombajny. Vinaři budou moci také z dotací nakoupit lisy na hrozny, dřevěné sudy nebo speciální kvasné nádoby a umožní jim osadit nebo doplnit vinici novými rostlinami, dodalo ministerstvo.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

10.3.2023 06:20
Nebude to náhodou vyhazování peněz, když ti v Bruselu chtějí kvůli ekologii - krávy prděj, nejíst maso, snižovat stavy hospodářských zvířat ?
Že by šli proti Bruseli , co !
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

10.3.2023 11:17 Reaguje na smějící se bestie
se zajdite podívat do některých kravínů nebo vetřínů a budete rád za ty dotace ...
A spokojené zvíře = dobré maso
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist