https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-a-mze-neslucovat-shodli-se-stranicti-experti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP a MZe neslučovat, shodli se straničtí experti

30.8.2021 13:53 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Budova ministerstva životního prostředí v Praze.
Budova ministerstva životního prostředí v Praze.
Nebudeme chtít sloučit ministerstvo zemědělství se životním prostředím, shodli se straničtí zemědělští odborníci. Naopak prosazují vyšší spolufinancování evropského Programu rozvoje venkova, který v současnosti republika kofinancuje z 35 procent.
 

"Pokud bych o tom uvažoval, tak bych si hned dal pár facek," řekl o slučování resortů europoslanec Ivan David (SPD). Koalice Pirátů a Starostů by také nebyla pro slučování, podle jejího zástupce Pavla Čížka by ale bylo potřeba vytvořit koordinační skupiny pro lepší spolupráci obou resortů. Také poslanci Petr Bendl (ODS), Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Jaroslav Faltýnek (ANO) v diskusi na agrosalonu Země živitelka všichni ve shodě řekli, že by pro slučování nebyli.

U kofinancování evropského programu by si Faltýnek přál, aby byla na úrovni okolních zemí, tedy mezi 55 a 60 procenty. Není si ale jistý, že se ve státním rozpočtu najde dost peněz. Podle Davida by také mělo být kofinancování vyšší než v současnosti.

"Všichni si přejeme maximum, ale střílet tady od boku procenta, to by bylo velmi populistické," řekl Bendl. Podle něj jsou v ČR obrovské regionální rozdíly, například mezi rozvojem venkova v pohraničí a v centrálních částech státu.

Evropský rozvojový program přináší zemědělcům v takzvaném druhém pilíři evropské zemědělské politiky, tedy Programu rozvoje venkova, peníze na investice. V prvním pilíři zemědělci získávají peníze například na dotace na plochu nebo na pěstování některých plodin. Ze současného Programu rozvoje venkova mohli zemědělci, potravináři a lesníci čerpat do roku 2020 až 97 miliard korun. Podíl českého rozpočtu na programu byl 35 procent, zbytek byly evropské zdroje. Agrární komora ČR chce, aby v dalším období stát spolufinancoval evropský rozvojový program alespoň ze 60 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

30.8.2021 14:25
neřekl bych, že by to v budoucnu nebylo možné, kdyby byli všichni pod jednou střechou
Odpovědět
Hu

Hunter

30.8.2021 15:56
V rámci úspor a snížení administrativní zátěže bych zrušil MŽP, což je stejně jen banda darmožroutů produkujících jen byrokratické nesmysly.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.8.2021 17:26 Reaguje na Hunter
1*
Odpovědět
ig

30.8.2021 17:40 Reaguje na Hunter
+1
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

30.8.2021 22:51 Reaguje na Hunter
5
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.8.2021 17:27
Právě že by se mala ta ministerstva sloučit, aby šlo doopravdy o zemědělství a ekologii ruku v ruce. A ne aby se dělaly naschvály, jako občas nyní.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.8.2021 17:28 Reaguje na smějící se bestie
A tím i o snižování státních úředníků !
Odpovědět
kk

karel krasensky

30.8.2021 17:45
Sloučit.A ministrem sloučených ministerstev by s měl stát veterinář Bláha z hnutí duha náměstkem Kateřina Jacqes Bursíková a tiskovým mluvčím Jakub Janda z evropských hodnot
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.8.2021 22:11
Švýcarsko s x násobným HDP než my má asi 7 ministerstev, my 19 (slovy DEVATENÁCT). To je celý.....
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.8.2021 22:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Dr. Peková kandiduje za Stranu švýc.demokracie, byla bych pro, jen je problém, že ta strana získá asi 0,1% hlasů, proto se nevyplati vyhazovat hlas, tak zas nic. Škoda
Odpovědět
Sl

Slovan

30.8.2021 22:29
Konečně mohu po dlouhé době v něčem souhlasit i s SPD. Byla by to naprostá pitomost...
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.8.2021 23:03
Sloučit. Na takovém ministerstvu by se strhla pořádná mela, protože MŽP je odnož Greenpeace, MZe zas odnož korporací, tak by počet úředníků během několikahodinových bojů, s přestávkami na kávu samozřejmě, dle zákonů přírody poklesl. Tím by se naplnil volební slib.
Odpovědět

Jirka Černý

31.8.2021 09:51 Reaguje na Jarka O.
Ta představa je docela vtipná. Ale jsem názoru že k tomu sotva dojde, jak mnozí naznačují došlo by k snížení počtu úředníků, už ta myšlenka je rouhání, ale řešení se našlo, budou se vytvářet koordinační skupiny tj. obě ministerstva naberou další úředníky. No není to geniální? Připomíná to ten britský sitcom s ministerstvem pro snižování administrativy.
Odpovědět
JO

Jarka O.

31.8.2021 14:36 Reaguje na Jirka Černý
Ano, pane premiére a Ano, pane ministre? Ty miluju :-)Byrokrati jsou geniální.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist