https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-cr-spustilo-fond-s-cilem-prechodu-na-ciste-ekologicke-zdroje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP: ČR spustilo fond s cílem přechodu na čisté ekologické zdroje

30.11.2020 16:47 | PRAHA (ČTK)
Předregistrační výzvy jsou podle MŽP otevřeny širokému spektru žadatelů, se svými investičními záměry se mohou hlásit zástupci veřejného i soukromého sektoru, malé i velké podniky.
Předregistrační výzvy jsou podle MŽP otevřeny širokému spektru žadatelů, se svými investičními záměry se mohou hlásit zástupci veřejného i soukromého sektoru, malé i velké podniky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česko spustilo Modernizační fond, jehož cílem je přechod české energetiky na čisté ekologické zdroje. Žadatelé se mohou hlásit do takzvaných předregistračních výzev pro financování svých projektů. Jde například o výrobu a distribuci tepelné energie z obnovitelných zdrojů nebo výstavbu solárních elektráren. První ostré výzvy by měly být vypsány v prvním čtvrtletí 2021, informovalo ministerstvo životního prostředí (MŽP). Podle jeho odhadu bude ve fondu do roku 2030 k dispozici asi 150 miliard korun z prodeje emisních povolenek.
 

"V zavádění Modernizačního fondu jsme, co se týče připravenosti pro žadatele, v porovnání s ostatními státy nejdále a patříme mezi premianty. Obecný programový dokument fondu je v tuto chvíli již v meziresortním připomínkovém řízení a naší ambicí je, aby ho vláda schválila do konce tohoto roku. První ostré výzvy bychom chtěli vyhlásit v prvním čtvrtletí příštího roku," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Projekty podle něj budou financovány z devíti samostatných programů. Aktuálně vyhlašované předregistrační výzvy se týkají prvních třech programů zaměřených na modernizace soustav zásobování tepelnou energií, nové obnovitelné zdroje v energetice a zlepšení energetické účinnosti a snižování emisí skleníkových plynů v průmyslu.

Předregistrační výzvy jsou podle MŽP otevřeny širokému spektru žadatelů, se svými investičními záměry se mohou hlásit zástupci veřejného i soukromého sektoru, malé i velké podniky. Projektové náměty nejsou omezeny žádným finančním limitem. Ministerstvo bude sledovat například snížení emisí skleníkových plynů, snížení spotřeby primární energie nebo množství vyrobené energie z obnovitelných zdrojů. Všechny projektové záměry mohou zájemci podávat ode dneška do 1. února 2021.

Minulý týden kritizoval fond Svaz moderní energetiky. Uvedl, že peníze z fondu zřejmě nebude možné použít na stavbu solárních elektráren na brownfieldech a v průmyslově znečištěných lokalitách. Podle MŽP toto tvrzení není pravdivé a fond s tím počítá.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

2.12.2020 00:19
JJ, dobře fungující a levné se bude zastavovat a ničit, aby byl prostor pro špatně fungující a drahé a pro tuneláře. Holt to je ten bruselský pokrok.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

2.12.2020 10:48
Tak masívní přerozdělování financí je "cesta do pekel dlážděná dobrými úmysly" a nepřinese to nic dobrého.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist