https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-kritizuje-navrh-dat-stavebnim-uradum-kompetence-v-chranenych-uzemich?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo kritizuje návrh dát stavebním úřadům kompetence v chráněných územích

29.4.2021 01:21 | PRAHA (ČTK)
Nový stavební zákon čeká ve Sněmovně závěrečné čtení, poslanci k němu vznesli desítky pozměňovacích návrhů.
Nový stavební zákon čeká ve Sněmovně závěrečné čtení, poslanci k němu vznesli desítky pozměňovacích návrhů.
Představitelé ministerstva životního prostředí kritizují pozměňovací návrh k novému stavebnímu zákonu, který přesouvá kompetence ochrany přírody v národních parcích a chráněných krajinných oblastech (CHKO) na stavební úřady. Úpravu, která se týká zastavěných území a zastavitelných ploch všech zvláště chráněných území, doporučil k přijetí sněmovní hospodářský výbor. Pro výstavbu v národním parku je nyní potřebný souhlas jeho správy.
reklama

 

Změnu navrhl člen hospodářského výboru Jan Bauer (ODS), výbor ji podpořil přes nesouhlas ministerstva životního prostředí i předkladatele stavebního zákona, tedy ministerstva pro místní rozvoj. Náměstek ministra životního prostředí pro řízení sekce státní správy Vladimír Mana na twitteru uvedl, že pro rozhodování hospodářského výboru bylo klíčové to, že návrh podpořil jeho zpravodaj Martin Kolovratník (ANO).

Snahu omezit kompetence správ národních parků a Agentury ochrany přírody a krajiny považuje za naprosto nepřijatelnou ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). "Vyzývám všechny poslance napříč politickým spektrem, aby přestali ohrožovat existenci nejcennějších částí přírody po celé České republice," uvedl ve vyjádření, které ČTK poskytla mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Náměstek Mana označil rozhodnutí hospodářského výboru za smutnou zprávu. "Útoky na národní parky a chráněná území nejsou na půdě Sněmovny ničím novým. Věřím, že i tento útok bude odražen a že nedojde k devastaci nejcennějších kousků přírody, které v ČR máme," napsal náměstek v dalším příspěvku na twitteru.

Nový stavební zákon čeká ve Sněmovně závěrečné čtení, poslanci k němu vznesli desítky pozměňovacích návrhů. Čelit bude také návrhu na zamítnutí od Pirátů. Sněmovna už dříve rozhodla o tom, že základem pro projednávání nebude původní vládní návrh, ale komplexní pozměňovací návrh hospodářského výboru, který chce zavést čistě státní model stavební správy. Úřady by včetně úředníků přešly pod stát. Vláda naproti tomu navrhla hybridní model, který vzešel z loňské dohody ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) se Svazem měst a obcí ČR, podle níž měl zákon zachovat stavební úřady na úrovni obcí.

Před změnami stavebního zákona během projednávání ve Sněmovně varoval dřív také ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Vyslovil obavu, že ze zákona zmizí dohodnuté postupy ohledně památek a kulturního dědictví.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.4.2021 09:02
Doslova důkaz kam až se dostala ochrana přírodního dědictví v ČR .

Developeři nadšení jak postaví turistické atrakce v rezervacích a NP, protože je tam nedotčená příroda a lidé je rádi navštíví.
Dám korunu a vypadne deset.

ODS, ČSSD a ANO - největší gauneři podepsaní na ničení přírody v ČR od r.1989.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

29.4.2021 10:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
100% souhlas. V říjnu (a možná i dřív) má celá ČR možnost změnit přístup nejen k tématu ŽP a zdraví. Máme možnost se konečně stát zdravou a prosperující zemí, která si jasně stojí za svým a hájí své zájmy... ať už zájem na zdravém a fungujícím životním prostředí podporující život a jeho rozmanitost, tak zájem na ochranu své svébytnosti a bezpečnosti.

Jde jen o to, jestli to chceme... tak je to jednoduché...

Ti, co si mysleli, že volbou ANO bude opravdu líp, než za ODS střídanou ČSSD si teď už většinou uvědomují, že za ANO je to ještě horší než kdy předtím.... protože taková je realita...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.5.2021 12:40 Reaguje na Miroslav Vinkler
"Severní Čechy jsou největší totálně zdevastované území na světě".
National Geographic z roku asi 1985.

Po plyšáku nechal zlý Klaus odsířit uhelné elektrárny a životní prostředí se velmi solidně zlepšilo.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

29.4.2021 09:53
darebáctví na n-tou, tito ekoteroristé v parlamentu se nezastaví vůbec před ničím, zastavíme poslední zbytky přírody, to je naše heslo
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist