https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-necha-posoudit-stav-roklanske-chaty-na-sumave-letos-ji-bourat-nebude
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP nechá posoudit stav Roklanské chaty na Šumavě, letos ji bourat nebude

22.7.2023 01:57 | ČESKÝ KRUMLOV (ČTK)
Foto | Radek David / Wikimeda Commons
Roklanská chata na Šumavě se letos určitě bourat nebude, řekl včera novinářům ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Ministerstvo životního prostředí (MŽP) nechá posoudit stav chaty třemi odborníky. Prověří i historii chaty a její vznik. Možné je i to, že by chata byla na jiném místě, uvedl Hladík. Správa Národního parku (NP) Šumava chtěla chatu zbourat, má i demoliční výměr. Hladík také řekl, že jednoznačně podporuje ředitele NP Šumava Pavla Hubeného. Spekulace, že ho odvolá, označil ministr za lživé. Hubený uvedl, že s postojem MŽP souhlasí. Posudky o stavu chaty, jež má Správa NP Šumava, jsou dva roky staré. Chatu správci parku ještě víc zabezpečí, aby se tam nikomu nemohlo nic stát, řekl ředitel.
 
"Nepočítáme, že by se letos přistoupilo k demolici. Shodli jsme se, že necháme posoudit pomocí tří odborníků aktuální technický stav, který chata má. Vizuálně vypadá nedobře, nicméně nechť odborníci, kteří rozumí dřevostavbám, toto posoudí. Požádáme také akademické pracoviště o prověření historie chaty. Víme, že Roklanská hájenka byla výrazně starší než chata. Chata vznikla ve 40. letech 20. století, dodnes není jasné, proč vznikla, jak to s historií chaty je," řekl ministr. Po posudcích MŽP vyhodnotí, jak k možné demolici přistoupí.

"Chata je v oblasti klidových území, která jsou dnes nepřístupná, tak jsme se také bavili, zda se třeba nezabývat tématem přenesení chaty do jiné oblasti. Mohla by (chata) sloužit jako zázemí rozšíření možnosti turismu na Šumavě," řekl Hladík.

Národní park, jemuž chata od roku 1993 patří, usiluje o její zbourání a má od stavebního úřadu v Kašperských Horách na budovu demoliční výměr. Proti demolici chaty jsou ale turisté i někteří politici. Správci parku byli připravení vypsat výběrové řízení, aby co nejdříve sehnali firmu, která chatu rozebere a materiál odveze. Kvůli ochraně přírody, především tetřeva hlušce, to lze provést pouze od 1. srpna do konce října.

Proti zbourání chaty se postavil například Klub českých turistů (KČT). Vznikla i petice, která má přes 5300 podpisů. "O tom, že je demoliční výměr, nic nevím. Musíme se poradit, co bude dál. Určitě se zbouráním nesouhlasíme. Myslíme si, že to byla chata, která byla postavena před lety a měla by se zachovat i pro další generaci a jednou by se mohla zase třeba používat," řekl ČTK v polovině července místopředseda KČT Ladislav Macka.

Neoficiální informace ze začátku tohoto týdne, že by mohl ředitele parku Hladík kvůli demolici chaty odvolat, označil ministr za lživé. "Ředitele jednoznačně podporuju, kroky, které dělá, jsou správné. Je to kompetentní osoba," řekl Hladík.

Vedení NP Šumava s postojem MŽP k chatě souhlasí. Hubený se nad tímto tématem schází s Hladíkem od dubna. Vnímá i společenský nesouhlas s demolicí. Uvedl, že o demoliční výměr žádal NP Šumava před rokem. "Byly obstrukce, odvolání, demoliční výměr připutoval teď. Pro mě se nic nezmění, udělám opatření, abych objekt víc zabezpečil, aby tam pokud možno nikdo nevlezl, protože je (objekt) opravdu rizikový. Jsme v území, kam by téměř nikdo neměl ani přijít, nemělo by to téměř nikoho ohrozit," řekl Hubený.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

22.7.2023 09:33
MŽP by mělo hlavně zjistit, kdo může za katastrofální stav, v kterém se Roklanská chata dnes nachází. Vznikla za první republiky, přežila druhou světovou válku, přežila i komunisty a až současní ochranáři ji pohřbili.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.7.2023 10:50 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
1*
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.7.2023 10:56 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Takhle skončilo za těch 33let novodobých svazáků nemovitostí, pozemků, firem, družstev/nemyslím JZD, věcí.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

22.7.2023 10:16
Kdyby tam měli samoúdržbu rezervace v 1. zóně (stádo zubrů), nikdo by tam nelezl.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.7.2023 14:46 Reaguje na Slavomil Vinkler
Vždyť tam jsou Losy, kteří jsou u nás chráněny, (proč ještě zebry?) a v Rakousku odstřeleny. Je to poněkud hloupé
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

23.7.2023 13:46 Reaguje na Jaroslav Řezáč
losy jsou chráněny ? nebo losi jsou chráněni nebo chránění ?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.7.2023 10:51
Komu asi tak do toho bourání hodili vidle, co ?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.7.2023 11:49 Reaguje na smějící se bestie
To vyšumí do ztracena. Bourat se bude za rok.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.7.2023 10:01 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Já se obávám, že "NÁHODOU" vyhoří a nebude co řešit a bourat!
Takhle dopadají náročně opravitelné chráněné objekty, které
nahrazují repliky(z venčí) s vnitřním vybavením pro VIP klienty. Navíc povolí stavbu asfaltky, kdyby zase někdy hořelo, kterou využijí VIP hosté k dojezdu až k chatě.
Odpovědět

Radek Čuda

25.7.2023 11:20 Reaguje na Břetislav Machaček
Nevadí vám, že vlastníkem je tady NP? Protože ty případy, které se vámi popisovaným stylem skutečně udály, bohužel, byly vždy soukromé. U objektu, který by patřil NP se pokud vím nic podobného nestalo ... min hodně desítek let ne.
BTW ... a čistě hypoteticky, tady by se z toho nějaký lukrativní VIP dělal hodně blbě, je to prdel světa, široko daleko lautr nic, v zimě tuplem konečná a ta asfaltka tam samozřejmě dávno vede, ale ne díky tůristům, ale PSákům (jako na Šumavě skoro všude).

Takže ne, z tohodle nějakou druhou "Petrovku" fakt neuděláte.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

23.7.2023 13:49
a proč chtějí mermomocí bourat ? co je mi do toho že tam násilně vleze nějaký zvědavý turista a způsobí si třeba úraz ?
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

24.7.2023 10:59
Hladík zase sbírá politické body, ňouma z Brna, prostě to srovnejte se zemí a je to.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

26.7.2023 14:05 Reaguje na Robert Jirman
1****
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist