https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-omezi-podporu-pro-plynove-kotle-chce-odlozit-zakaz-starych-kotlu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP omezí podporu pro plynové kotle, chce odložit zákaz starých kotlů

29.3.2022 15:52 | PRAHA (ČTK)
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) omezí v kotlíkových dotacích na výměnu starých kotlů na pevná paliva i v programu Nová zelená úsporám podporu pro plynové kotle. Zároveň zvyšuje dotaci na tepelná čerpadla. Úpravy mají omezit závislost ČR na zemním plynu z Ruska, jehož armáda před měsícem napadla Ukrajinu. MŽP také předloží vládě návrh novely zákona, která o dva roky odloží zákaz provozu starých kotlů na uhlí. Nově by platil až od září 2024, uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL).
reklama

 

Podmínky dotací se mění ode dneška. Příspěvek na tepelné čerpadlo u kotlíkových dotací se zvyšuje o 50 000 korun na 180 000 Kč. Podpora na plynové kondenzační kotle v kotlíkových dotacích i Nové zelené úsporám bude proplacena jen tehdy, pokud už je výměna hotová nebo je pořízení kotle závazně objednáno v době od počátku loňska do konce letošního dubna. "MŽP jde cestou nezávislosti na ruském plynu," uvedla Hubáčková na twitteru. "Obnovitelné zdroje jsou ideální cestou z energetické krize," dodala. MŽP podle ní o změnách informuje také kraje, přes které dotace plynou.

Kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti jsou financovány z Operačního programu Životní prostředí (OP Životní prostředí), z programu Nová zelená úsporám se přispívá na výměnu kotle domácnostem s běžnými příjmy. O vyřazení dotací na plynové kotle z kotlíkových dotací už dřív na podnět Evropské komise rozhodl Monitorovací výbor OP Životní prostředí. Z kotlíkových dotací tak bude nadále možné získat podporu jen na tepelná čerpadla a kotle na biomasu.

Novelu zákona o ochraně ovzduší, která by posunula zákaz provozu kotlů první a druhé emisní třídy na 1. září 2024, se MŽP chystá podle Hubáčkové předložit v nejbližší době. "Myslíme tak zejména na české domácnosti, které v dnešní době pociťují finanční dopady covidové pandemie, bezprecedentní růst cen energií a také důsledky ruské agrese na Ukrajinu," uvedla. K odkladu zákazu starých kotlů na uhlí do roku 2024 vyzval počátkem března bývalý premiér Andrej Babiš (ANO).

V kotlíkových dotacích pro chudší domácnosti budou moci lidé získat příspěvek až 95 procent nákladů. Dotační výzvy plánují jednotlivé kraje spustit v květnu a v červnu by měly začít přijímat první žádosti. Podporu mohou získat výměny kotlů provedené po loňském 1. lednu. OP Životní prostředí má na kotlíkové dotace vyčleněno víc než pět miliard korun pro výměnu až 50.000 starých kotlů a v případě velkého zájmu je možné využít i další peníze z Národního plánu obnovy.

Domácnosti s běžnými příjmy mohou získat z programu Nová zelená úsporám dotaci v maximální výši 50 procent nákladů. Na rozdíl od programu pro chudší domácnosti ji dostanou až po instalaci zařízení. Příjem žádosti začal už loni na podzim. Podporu mohou lidé z programu získat i na zateplení domu, výměnu oken a instalaci solárních panelů nebo systémů pro využití tepla z odpadní vody.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

29.3.2022 22:15
Kdyby to odsunuli o např. 5 let,tak ty tzv "neekologické" kotle odejdou stářím a nemuseli by úředníci nic řešit.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

30.3.2022 08:57 Reaguje na Milan Milan
Možná to "odsunou" na nekonečno, až zjistí, že velké množství těch
potřebných starých nemovitostí nelze zateplit na pasivní standard
a že EKO zdroje tepla je nevyhřejí na uživatelský standard při
únosných nákladech. Ta hurá akce v minulosti napáchala dobro i zlo
a kdo si nechal zálohu, tak neprohloupil a zatopí si v porovnání
s plynem za zlomek nákladů.
Odpovědět
ZK

Zan K.

30.3.2022 12:19 Reaguje na Milan Milan
Inu Jednoduché úřednické řešení jako vždy. Že by se zamýšleli jak ony staré kotle dovybavit k ekologičtějšímu provozu ani ťuk....
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist