https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-podruhe-prodlouzilo-kladny-posudek-pro-prestavbu-trate-brno-prerov
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP podruhé prodloužilo kladný posudek pro přestavbu tratě Brno - Přerov

29.8.2023 00:36 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo životního prostředí podruhé prodloužilo platnost kladného posudku o dopadech na životní prostředí (EIA) pro přestavbu železniční tratě Brno - Přerov v úseku Blažovice - Nezamyslice. Příprava Správy železnic se totiž táhne roky a zahájení stavby se předpokládá v této části nejdříve v roce 2026. Původní stanovisko platné pět let bylo z roku 2010, nyní je platnost prodloužená do července 2025, vyplývá z dokumentu na Informačním portálu EIA.
 

Díky přestavbě tratě mají vlaky mezi Brnem a Přerovem jezdit dvousetkilometrovou rychlostí po dvou kolejích místo jedné. Spojení by se tak mělo výrazně zrychlit a díky výrazně vyšší kapacitě bude možné po několika desetiletích vrátit na trať příměstskou dopravu mezi Brnem a Vyškovem.

Správa železnic musela dokumentaci doplnit, protože proti roku 2009 se změnily parametry tratě a částečně i její trasa. Už loni přitom měli železničáři připravenou dokumentaci pro územní rozhodnutí, takže nyní s prodloužením platnosti posudku mohou žádat o územní rozhodnutí. Pokud by se podařilo začít skutečně za tři roky stavět, hotovo by mělo být v roce 2031 či o rok později. O něco dříve by měla být hotová modernizace úseku mezi Přerovem a Nezamyslicemi. Jako poslední by měl být dokončený úsek mezi Brnem a Nezamyslicemi. Vzdálená je zatím přestavba brněnského železničního uzlu, která by měla teoreticky začít v roce 2028.

Studie proveditelnosti, na jejímž základě se přestavba trati na dvoukolejnou s rychlostí 200 kilometrů za hodinu připravuje, vznikla v roce 2015. Její přípravu nezdržují různé spolky jako v případě řady jiných dopravních staveb.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist