https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-se-vzdalo-pujcky-50-miliard-od-evropske-komise-podle-hnuti-duha-promarnuje-prilezitost?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP se vzdalo půjčky 50 miliard od Evropské komise, podle Hnutí Duha promarňuje příležitost

24.8.2023 00:21 | PRAHA (ČTK)
Hromádka euro bankovek
Hromádka euro bankovek
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) se vzdalo půjčky 50 miliard korun na úspory energie od Evropské komise (EK) z Nástroje na podporu oživení a odolnosti. Vyplývá to z aktualizace Národního plánu obnovy (NPO), upozornilo Hnutí Duha. Vláda včera žádost o redukovanou půjčku schválila, MŽP tak nezíská peníze například na úvěry na pomoc domácnostem s financováním důkladných energetických renovací domů. Podle ekologických aktivistů se jedná o promarněnou příležitost. Mluvčí MŽP Lucie Ješátková uvedla, že pro ministra Petra Hladíka (KDU-ČSL) jsou peníze na výhodné půjčky pro domácnosti na renovace zásadní prioritou. Výhodnost úvěrů podle ní nebude ohrožena.
reklama

 

"Ministr životního prostředí Petr Hladík nevyužitím půjčky promarňuje příležitost získat za výhodných podmínek peníze pro české domácnosti na jím oznámený program Oprav dům po babičce. Přitom půjčit si na program, který pomůže chudším domácnostem, sníží naši vysokou energetickou náročnost a do státní pokladny půjčku vrátí díky odvodům a daním, dává smysl. Rozhodnutí vzít místo toho peníze z výnosů povolenek může ohrozit další programy snižování energetické náročnosti, včetně Nové zelené úsporám," řekl expert Hnutí DUHA na energetiku a dotace Ondřej Pašek.

"Na základě koaliční shody na dnešním jednání vlády bylo rozhodnuto, že místo půjčky z Národního plánu obnovy, využije Česká republika jiné zdroje, což bude v konečném důsledku výhodnější pro státní rozpočet. Peníze například na úvěry na pomoc domácnostem s financováním energetických renovací domů tak nejsou ohroženy. Pro ministra Hladíka jsou peníze na výhodné půjčky pro domácnosti na renovace zásadní prioritou, výhodnost úvěru to nijak neohrozí," řekla ČTK Ješátková.

MŽP se vzdalo půjčky za podmínky, že dostane na program Nová zelená úsporám jiné půjčky z emisních povolenek v letech 2024 a 2025, a to vždy ve výši deseti miliard korun. Využití výnosů z povolenek místo půjčky podle ekologů znamená, že budou pokráceny jiné klimatické finanční programy, například Nová zelená úsporám, kde se také chystají nové výzvy a bonusy. Půjčka by podle nich měla návratnost, jelikož energetické renovace domů jsou přínosem pro státní pokladnu.

Drobné stavebnictví je podle aktivistů oborem s vysokou náročností na pracovní sílu a peníze z úvěru domácnostem by se tak do rozpočtu rychle vrátily prostřednictvím daně a odvodů za zaměstnance i ušetřených výdajů za energie a dovoz paliv.

Vláda původně v červnu schválila aktualizaci NPO včetně půjčky od Evropské komise, která měla činit 137,4 miliardy korun. Podle informací ČTK následně částku zredukovala na 99 miliard a daný návrh odeslala komisi. Konečnou částkou půjčky by nakonec mělo být necelých 20 miliard korun.

Členské státy musejí žádost o půjčku předkládat současně s žádostí o změny v už schváleném Národním plánu obnovy. Plán vznikl ke zmírnění dopadů epidemie covidu-19 a nastartování ekonomiky s využitím evropských peněz z Nástroje pro oživení a odolnost EU v letech 2021 až 2027. Půjčky mají splatnost 30 let od data poskytnutí peněz.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

24.8.2023 05:01
Zelené projekty jsou většinou k ničemu, spíš naopak lidem zvyšují životní náklady a ubírají peníze, které mohou využít jinak a mnohem smysluplněji.
A takzvané povolenky a jejich prodražování všeho možného to už je přímo legální krádež peněz lidem, nařízená z Brusele. Kdy výnos z této krádeže jde z menší části Bruseli a z větší část spekulantům s povolenkami.
Takže je aspoň dobré, když se společnost zbytečně nezatěžuje dalšími půjčkami, které se stejně budou muset někdy splácet. A to, pokud budou lidi ožebračení zelenými projekty, tak se budou splácet velmi krvavě.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

24.8.2023 06:36 Reaguje na Radim Polášek
1*
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

24.8.2023 05:39
Souhlasím s panem Poláškem. Nota Bene, když to kritizuje Duha.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

24.8.2023 07:02
Občas mi volají z banky a taky nabízejí výhodnou půjčku. Být členem DUHA, tak ji vezmu, ale takto ji s díky odmítám.
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

24.8.2023 09:31
DUHA by si jistě půjčila, když to vracet nebude. Vždyť by to přece vraceli daňoví poplatníci, kteří se ještě ani nenarodili.
Duháci si vůbec rádi užívají rozmary za cizí peníze. Měli by projít povinně kurzem finanční gramotnosti.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

24.8.2023 11:33
Copak z emisních povolenek se dávají nějaké půjčky? Ty peníze se prostě uvalí v nějakém dotačním programu. Nebo?
Odpovědět

Radek Čuda

24.8.2023 11:46 Reaguje na Jiří Svoboda
Pokud vím, tak mohou, resp. tomu nic nebrání. Že se to tak asi moc min u nás neděje je věc druhá.
Odpovědět

Radek Čuda

24.8.2023 11:44
Marxisté se nikdy dluhů nebáli. Právem. Nikdy je nehodlali splatit. Takže jejich zelení pohrobci se drží jen osvědčeného mustru.

Jinak tohle mne baví ... "Drobné stavebnictví je podle aktivistů oborem s vysokou náročností na pracovní sílu ..."
To mají samozřejmě pravdu. A proto ... tu pracovní sílu hodlají vzít jako kde? Bo oni ji rozhodně neposkytnou, oni musí varovat a burcovat a strašit a prudit.
Takže pokud do situace, kdy už dneska nejsou lidi a poptávka převyšuje reálnou nabídku (tedy ne vzor Malina), nalejeme víc peněz, co se tak asi může stát?
Odpovědět
kk

karel krasensky

24.8.2023 15:12
Snad jednou,až tady bude normalní stát čemuž už nevěřím tak duhu a ostatní podobnou svoloč zákažou nebo jím aspon přestanou cpat naše peníze danových poplatníku.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist