https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-dotaci-z-oprav-dum-po-babicce-budou-moci-zadat-i-lide-vlastnici-dalsi-bydleni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O dotaci z Oprav dům po babičce budou moci žádat i lidé vlastnící další bydlení

30.5.2024 13:06 | PRAHA (ČTK)
Rekonstrukce domu
Rekonstrukce domu
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
O podporu z programu Oprav dům po babičce budou moci od června žádat také lidé, kteří vlastní jinou nemovitost k bydlení. Stále ale platí, že budou muset žadatelé opravený objekt využívat k bydlení po dobu deseti let od dokončení projektu. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Měl by se tím podle něj rozšířit okruh zájemců. Nemožnost žádat o podporu z programu kvůli vlastnění jiné nemovitosti byla podle ministerstva životního prostředí překážkou například pro lidi, kteří získali nemovitost v dědickém řízení nebo kteří bydlí v nevyhovujícím bytě.
 
"Od spuštění programu se ukázalo, že na podporu nedosáhnou lidé, kteří mají například částečný podíl v nemovitosti v rámci pozůstalosti nebo vlastní podíl v jiné nemovitosti, ve které ale nemohou bydlet. Zároveň se často jednalo o domácnosti, které bydlí v malém nevyhovujícím bytě a plánují se přestěhovat do rodinného domu, ale po dobu rekonstrukce potřebují bydlet ve stávajícím bytě," řekl Hladík.

Žadatelé o podporu z programu Oprav dům po babičce nesměli dříve vlastnit žádnou další nemovitost určenou pro bydlení, tedy byt či dům. Mohli ale mít polnosti a lesy. Od 1. června by to už nemělo být podmínkou. Stále ale platí, že budou muset žadatelé opravený objekt využívat k bydlení po dobu deseti let od dokončení projektu a mít v něm trvalé bydliště. Toto omezení se nevztahuje na děti, které se v dané době osamostatní.

Na komplexní zateplení je možné přes program získat od některých bank výhodnější, maximálně 3,5procentní úvěr, nebo až jeden milion korun. U menších rekonstrukcí, jako jsou například výměna oken a dveří, zateplení fasády, střechy, stropu či podlahy, lze zažádat maximálně o 150 000 korun. Dotace ale nesmí přesáhnout více než polovinu realizačních výdajů. Prostřednictvím programu Oprav dům po babičce rozdělí stát mezi žadatele 40 miliard korun.

Ministerstvo bylo dříve z různých stran kritizováno za to, že o program není tak výrazný zájem například proto, že je pro mnohé finančně nedostupný. Od spuštění loni v září přijalo MŽP 2344 žádostí za 2,2 miliardy korun a schváleno z nich bylo 2087 za dvě miliardy korun. Vyplaceno bylo 1722 žádostí v hodnotě 1,6 miliardy korun. Měsíčně lidé podali zhruba 200 žádostí. Od března bylo vyplaceno na zvýhodněných úvěrech přibližně 108 milionů korun.

Podmínky se změnili také u čerpání dotací z programu Nová zelená úspora Light, o který je výrazně vyšší zájem. Nově budou moci čerpat důchodci pouze s jednou nemovitostí určenou k bydlení, kromě těch určených k rekreaci. Situace pro invalidní důchodce a lidi pobírající příspěvky na dítě nebo bydlení se nemění. Sjednotí se také výše dotace na 250.000 korun a nebude se vyplácet na dílčí zateplení podle metrů čtverečních, jako tomu bylo doposud.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

na

30.5.2024 17:47
Takhle to vypadá, když se to nejhorší z kapitalismu zkříží s tím nejhorším ze socialismu. Pod záminkou ekologie chudí, kteří sotva utáhnou nájem nedobrovolně dotují bohaté a jejich milionové nemovitosti.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist