https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-morave-a-slovensku-zacina-scitani-chranenych-syslu-obecnych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Moravě a Slovensku začíná sčítání chráněných syslů obecných

25.4.2019 00:35 | PRAHA (ČTK)
Do poloviny minulého století byli sysli běžnou součástí místní zemědělské krajiny, dokonce jich bylo tolik, že zemědělci nabádali, aby byl huben. Od té doby početnost sysla obecného mnohonásobně klesla a nyní se vyskytuje velmi vzácně. / Ilustrační foto
Do poloviny minulého století byli sysli běžnou součástí místní zemědělské krajiny, dokonce jich bylo tolik, že zemědělci nabádali, aby byl huben. Od té doby početnost sysla obecného mnohonásobně klesla a nyní se vyskytuje velmi vzácně. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Odborníci budou na jihu Moravy a západě Slovenska v nadcházejících dnech opět mapovat výskyt sysla obecného po zimním spánku. Do hledání chráněného savce se může zapojit i veřejnost tím, že jim výsledky případného pozorování tohoto středně velkého hlodavce nahlásí. Ochránce přírody tak může upozornit na menší syslí kolonie, o kterých dosud nevěděli. Včera to sdělila obecně prospěšná společnost ALKA Wildlife, kterou mohou lidé o pozorování syslů informovat. Výsledky monitoringu poslouží odborníkům k ochraně a zavedení opatření na podporu syslí populace.
 

Sysel obecný z české a slovenské krajiny téměř vymizel, jeho zbývající populaci proto výzkumníci pravidelně kontrolují. Toto sledování je ale omezeno zimním spánkem, který syslům v současné době končí.

Podle Kateřiny Poledníkové z ALKA Wildlife odborníci hledají sysly nejen v oblastech, kde je už dřív zaznamenali, ale i na nových územích, s čímž jim může pomoci právě veřejnost. Ekologové se snaží zmapovat zvířata prostřednictvím jejich nor a pozorováním okolí. Sysla lze totiž v trávě vidět i slyšet. Často se staví na zadní nohy, aby měl přehled o predátorech, a před případným nebezpečím varuje své druhy pískáním.

"Naši pracovníci prochodí na jaře desítky kilometrů. Na rozdíl od Slovenska jde ale o trochu jiné prostředí, u nás vypadá zemědělská krajina jinak, a tak nacházíme sysly zejména ve vinicích, v sadech a v záhumenkách na okraji vesnic," uvedla Poledníková. Naproti tomu na Slovensku se sysel vyskytuje zejména na velkých pastvinách. "Najít ho není teda vůbec jednoduché," uvedla Monika Chrenková ze slovenského Institutu aplikované ekologie Daphne.

Sysel je aktivní ve dne a jeho nory jsou poměrně velké, s průměrem kolem pěti centimetrů. Do poloviny minulého století byli sysli běžnou součástí místní zemědělské krajiny, dokonce jich bylo tolik, že zemědělci nabádali, aby byl huben. Od té doby početnost sysla obecného mnohonásobně klesla a nyní se vyskytuje velmi vzácně. Hlavní příčinou poklesu jsou jednoznačně změny hospodaření v zemědělské krajině.

Podle loňských údajů Agentury ochrany a přírody ČR (AOPK) přežívají v Česku sysli ve zhruba 37 lokalitách a k roku 2017 se jejich počet odhadoval na 5000 jedinců.

Jednou z lokalit, kde populace syslů obecných v uplynulých letech žila, bylo i letiště v Praze Letňanech. Letos v únoru AOPK ale informovala, že podle všeho zanikla, poslední exemplář chráněného hlodavce byl na letišti viděn loni v dubnu. Letiště je od roku 2005 z důvodu syslí populace národní přírodní památkou.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist