https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-pozariste-v-ceskem-svycarsku-se-na-prohlidky-vypravi-skoly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na požářiště v Českém Švýcarsku se na prohlídky vypraví školy

1.4.2023 00:50 | HŘENSKO (ČTK)
2. 8. 2022
2. 8. 2022
Foto | Václav Sojka / Národní park České Švýcarsko
Žáci a studenti základních a středních škol se vypraví na prohlídky do národního parku České Švýcarsko. Komentované vstupy se budou týkat obnovy rezervace po loňském ničivém požáru. O prohlídky, které se uskuteční koncem školního roku, je velký zájem. ČTK to řekl ředitel správy parku Petr Kříž. Už teď mohou výletníci sledovat, jak se krajina postupně obnovuje. Některá místa zcela zarostla zářivě zeleným mechem, jinde raší kapradí.
 

Správa parku se vzdělávání dětí a mládeže věnuje dlouhodobě. Konkrétně o prohlídky spáleniště byl podle ředitele velký zájem. "My to chceme zaměřit s ohledem na požár na téma obnovy přírody po požáru v národním parku. Bude to samozřejmě s edukativním vstupem a ti žáci půjdou i do terénu," přiblížil plány Kříž. "Chceme k tomu využít takzvanou Mlýnskou trasu, což je námi připravovaná alternativní trasa pro pohyb návštěvníků mezi Mezní Loukou, Třemi prameny a Pravčickou bránou," doplnil ředitel s tím, že na trase se děti dozví informace k obnově a rozvoji ekosystému po požáru. Na prohlídky se hlásí nejen školy z okolí rezervace, ale také ze vzdálenějších měst.

Na Mlýnské cestě řada stromů lehla popelem, některé se kvůli narušenému kořenovému systému po čase vyvrátily a další odstraňují těžaři. Vznikají tak průhledy, které nabízí pohledy do okolí. K detailnějšímu průzkumu Pravčické brány, Křídelní i Stříbrné stěny či Malého Pravčického kuželu poslouží dalekohled, jenž bude umístěn na připravovanou vyhlídkovou plošinu mezi Meznou a Třemi prameny. Mlýnská cesta bude podle ředitele doplněna ještě o drobnou infrastrukturu, třeba o posezení.

Místa, kde před osmi měsíci zuřil nejrozsáhlejší požár v České republice, s příchodem jara pomalu ožívají. Cesty, které neúnavně křižovala hasičská auta, jsou na okrajích rozryté od divokých prasat. V černém popelu mezi ohořelými kmeny vyrůstají trsy různých travin, mechů i hub. Cestu do lesa si po požáru našla vysoká zvěř, hmyz i obojživelníci. Kvůli ropuchám, skokanům a čolkům vybudovali strážci záchytné plůtky. Stovky jedinců, kteří putují po spáleništi k malým rybníkům nedaleko Mezní Louky, poté přenášejí přes silnici.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

2.4.2023 09:15
Copak zarůstání, vždy něco naroste, je to odzkoušeno i na sopkách.
Měli by jim hlavně vysvětlit, že požár je důsledkem záměny listnáčů jehličnany a koncem pastvy, obojí koncem 18. a počátkem 19. století. Požár se šíří jehličnatým opadem a biomasou v podrostu. Pyrofyty jako bříza, borovice , modřín, douglaska, vejmutovka by se měly silně omezovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist