https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-usporu-vody-v-podnicich-chce-mpo-z-planu-obnovy-rozdelit-1-mld.kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na úsporu vody v podnicích chce MPO z plánu obnovy rozdělit 1 miliardu korun

8.7.2022 00:30 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
O dotace z Národního plánu obnovy (NPO) na úsporu vody mohou firmy žádat do 30. září. Mají šanci získat příspěvek až do 40 procent způsobilých výdajů. Na projekt je možné čerpat podporu nejvýše 25 milionů korun, na podporu je připravena jedna miliarda korun. Vyplývá to z výzvy Úspora vody v průmyslu, kterou ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zveřejnilo na svém webu.
 

Dotace jsou určeny podle MPO pro firmy všech velikostí z celé České republiky, včetně Prahy. Resort dále uvedl, že o podporu se mohou ucházet společnosti vlastněné až ze 100 procent veřejným subjektem.

"Posouzení podnikatelských záměrů se opírá o metodiku hodnocení využívání vody, tedy o tzv. vodní audit podniku v rozsahu předmětu projektu," řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu pro evropské fondy Marian Piecha. Mezi podporované aktivity patří úspora spotřeby vody zvýšením účinností rozvodů, využitím dešťové vody, recyklací nebo cirkulací vody nebo snížením spotřeby vody technologií při zachování jejich produktivity.

Žádosti musejí firmy podávat prostřednictvím elektronického formuláře. Podnikatel, který systém využije poprvé, se musí nejprve registrovat. Podmínkou pro podání žádosti je elektronický podpis. Ke schválení žádostí přikročí úředníci až po vyhodnocení všech přijatých v rámci výzvy.

V souvislosti s pandemií Evropská unie připravila pro členské státy mimořádný fond, NPO je podkladem pro jeho čerpání. Česká republika tak má možnost získat 179 miliard korun. V souvislosti s uprchlickou krizí v důsledku rusko-ukrajinského konfliktu by ČR mohla dostat dalších deset až 15 miliard korun, řekl dříve ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

NPO je rozdělen na šest hlavních oblastí, které z něj budou financovány. Jde o infrastrukturu a takzvanou zelenou transformaci, digitalizaci, vzdělávání a trh práce, vývoj a inovace, a zdravotní prevenci. ČR musí průběžně plnit nastavené úkoly. Podporu z plánu obnovy je možné čerpat nejvýše do 31. prosince 2026.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

8.7.2022 06:26
Měli by se přidat i domácnosti. Separační toalety by zlepšili zdraví a čistotu řek a moří. Do potravního řetězce by se nedostávalo drog, chemie a hormonů, které tam dnes jsou včetně fosforu.
Ušetřilo by se velké množství vody
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist