https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-veletrhu-grune-woche-v-berline-nabizeji-cesi-jedly-hmyz-nebo-chilli-pochoutky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na veletrhu Grüne Woche v Berlíně nabízejí Češi jedlý hmyz nebo chilli pochoutky

24.1.2024 00:51 | BERLÍN (ČTK)
Mouční červi. Ilustrační foto
Mouční červi. Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | ivabalk / Pixabay
Pivo, klobásky, sýry, vína, ale také moderní traktory na alternativní pohon nebo automatické secí stroje. To vše je potravinářský veletrh Grüne Woche, který do Berlína každoročně láká statisíce návštěvníků. Na akci, která patří k největším na světě, nechybí ani Češi. Ti na výstavu nepřijeli jen s pivem a hospodou v jihočeském stylu, ale také s hmyzími pochoutkami, perníčky, vykrajovátky nebo s chilli omáčkami a pastami.
 

"Z Česka tady máme 22 vystavovatelů," řekl ČTK šéf českého stánku Emerich Vacek z českého ministerstva zemědělství. To na organizaci výstavy spolupracuje se Státním zemědělským intervenčním fondem.

Jedním z nových vystavovatelů je česká firma WormUP, která se zaměřuje na pochoutky z jedlého hmyzu. Na Grüne Woche s hmyzí nabídkou není sama, ale v rámci české sekce je jediná.

"Jsme tady poprvé. Nabízíme sušené moučné červy a kobylky v různých příchutích. Máme třeba čokoládovou příchuť nebo čokoládu s chilli, také pálivější příchutě, jako jsou kari, chilli nebo česnek," řekla obsluha stánku s hmyzími produkty. "Je to stejný pocit, jako když jíte brambůrky s příchutí, ale místo bramborové chuti tam cítíte něco trošku jiného," vysvětlila hosteska.

O hmyzí laskominy je podle obsluhy značný zájem, především pak o příchutě s čokoládou a česnekem. "Navíc to má výhodu, že v tom není žádný tuk, žádný cukr, pokud tedy nemáte čokoládovou příchuť, je tam hodně proteinů, vlákniny, vitamínu, kalcia, což v běžném snacku většinou není. Je to možné používat i do jogurtu místo oříšků," dodala.

Poprvé do Berlína na Grüne Woche přijel také Tomáš Hinduliak s firmou Huhuchilli. "Nabízíme chilli omáčky a kimchi. Omáčky vyrábíme v Brně. Je to všechno ruční práce, vyrábíme z lokálních surovin, spolupracujeme s farmáři okolo Brna a děláme to od roku 2015," řekl.

V nabídce má nejen jemně pálivé a pikantní produkty, ale také také ultrapálivé omáčky z chilli papričky Carolina Reaper, která patří k nejpálivějším na světě. Díky tomu produkt na Scovilleově stupnici dosahuje až 2 200 000 stupňů pálivosti (SHU). O tom, jak skutečně omáčka pálí, se návštěvníci rádi přesvědčují. "Není to moc," řekl jeden z návštěvníků, který si na ochutnání nabral trochu nejpálivějšího chilli. "Pálí to opravdu hodně," dodal.

Zájem v české sekci je také o rakytníkové produkty a o sirupy. Zdaleka největší pozornost ale tradičně poutá nabídka českého piva a restaurace s českou kuchyní. Získat zde místo k sezení není v době oběda nijak snadné. O pivo je navíc takový zájem, že lidé se sklenicemi postávají i v uličkách kolem výčepu.

Prezentace české pivní kultury a kvalitního piva, které má evropské označení kvality, je prostě nedílnou součástí našeho stánku," poznamenal Vacek. Uvedl, že pro české pivovary je německý trh tradičním odbytištěm, takže účast českých pivovarníků je v podstatě samozřejmá. "České pivo ve světě je fenoménem," dodal.

Grüne Woche se koná od roku 1926. Pro firmy v zemědělství a potravinářství je tradičním a důležitým testovacím trhem před nadcházející sezonou. Na 118 000 metrech čtverečních se tam setkávají vystavovatelé z celého světa. Zatímco pro firmy a odborné návštěvníky je veletrh příležitostí k navazování obchodních kontaktů, veřejnost ho vnímá především jako přehlídku kulinářského umění a potravinářských specialit z celého světa.

Veletrh, který se pro veřejnost otevřel před týdnem v pátek a na kterém se prezentuje 1400 vystavovatelů z 61 zemí, už podle pořadatelů navštívilo na 300.000 lidí. Výstava skončí v neděli. Základní vstupné letos přijde na 16 eur (397 Kč).


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

24.1.2024 09:18
"Prezentace české pivní kultury a kvalitního piva, které má evropské označení kvality, je prostě nedílnou součástí našeho stánku," poznamenal Vacek."
Proto ám dneska na oběd kuřátko na pivu.
Odpovědět
pk

pepa knotek

24.1.2024 09:56
Hezká ukázka propagandisty používané podprahové manipulace - jedna firma z 22 nabízí červy, brouky a v titulku se uvede "Češi nabízejí jedlý hmyz". Naštěstí v reálu to na veletrhu vypadá jinak.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.1.2024 10:00 Reaguje na pepa knotek
Jezte červy, ti při hození na olej netrpí, ani ve stísněných odchovech.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

24.1.2024 11:33 Reaguje na pepa knotek
!
Odpovědět
ss

smějící se bestie

24.1.2024 11:32
Nabízet můžou a je přáno těm, co na to " skočí ".
Já zůstanu u toho, na čem jsem vyrostl !
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.1.2024 12:00
Při koupi červů ve Zverimexech jako krmiva mám pochyby, zda budou cenově
výhodnější, než kus masa. O chutnosti pak už je ta diskuse zcela zbytečná!
Dobrou chuť hmyzožrouti a čekám, že budete následovat do propadliště dějin "výhodné" chovy kaviárových šneků a kalifornských žížal, ze kterých mi byl
kdysi nabízen EKO BIO džus. Pouze jsem přičichnul a málem jsem se poblil.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

24.1.2024 16:19
Vláda společně s opozicí prý plánuje zavedení červů jako povinnou stravu pro 50+. ;)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.1.2024 18:50 Reaguje na Petr Eliáš
To je z vaší hlavy? Až tak vám staří lidé vadí?
Čeká vás to taky, ale zestárnout vás nikdo nenutí!
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

27.2.2024 05:19 Reaguje na Břetislav Machaček
ač já 65+ tak mi to 50+ vůůůbec nevadí a jen tak za sebe bych takového prov okatéra poslal klidně do nepřizpůsobivé pochvy. navíc já jsem zastáncem hmyzí kuchyně akorát mě dost sere že je to tak drahé a klidně bych si dal karboš s těch slaniskových much co nabízejí třeba někde v Mexiku kdybych věřil na hygienu přípravy nebo i morče bych si rád dal v české hospodě.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

24.1.2024 20:02 Reaguje na Petr Eliáš
:-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.1.2024 10:36 Reaguje na Majka Kletečková
Pro vás totéž, co pro p. Eliáše. Stáří vás čeká taky, ale
nikdo vás nenutí zestárnout. Jsou i jiné možnosti, jak se
mu vyhnout, ale to bych vás naváděl k něčemu, co nepřeji
zbytečně nikomu, komu to alespoň trochu myslí. Stáří je
totiž nevyhnutelné, pokud si mladá nevezmete sama život.
Otázkou je, zda vám to oběma dochází, že taky zestárnete.
Holt, když někomu není dáno, tak si to asi nepřipouští!
Odpovědět
JO

Jarka O.

25.1.2024 12:46 Reaguje na Břetislav Machaček
Von se spletl. Vymysleli to pyráti, také si to odhlasují, hranici sníží na 40 a ta už se ho dotkne. Pani Kl. jí červy dobrovolně, tipuji.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

25.1.2024 12:15 Reaguje na Majka Kletečková
Jsem rád že to dle reakcí takto vyšlo. :D :D
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.1.2024 10:08 Reaguje na Petr Eliáš
Nemožné. Vzhledem k tomu, že naše politickíá scéna hodně připomíná domov důchodců, šili by si bič sami ne sebe.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.1.2024 10:43
Nenávist ke starší generaci některých diskutérů hraničí s podněcováním
nenávisti proti skupině obyvatel a myslím si že není možné takové názory
veřejně prezentovat. Autor příspěvku to sice uvádí jako informaci z
vlády, ale pak je to navíc poplašná zpráva podléhající trestnímu řízení.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

25.1.2024 12:35 Reaguje na Břetislav Machaček
"je to navíc poplašná zpráva podléhající trestnímu řízení."

Tak v tomto směru konečně něco konejte. Nebo chcete pořád jen takto hafat?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.1.2024 18:08 Reaguje na Majka Kletečková
Víte já bonzák nikdy nebyl a ani nebudu. Pouze upozorňuji,
že se nic nemá přehánět. Jsem zvědav, až vás bude jednou
někdo škatulkovat, že jste stará a že máte jíst červy, byť
to pouze vysloví jako poplašnou zprávu, že je to přání
vlády a opozice, což není pravda. No a taky výplody chorého mozku nepovažuji za hodny trestu, ale léčení u psychiatra.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist