https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-velke-firmy-zrejme-dopadne-povinnost-podavat-zpravu-o-udrzitelnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na velké firmy zřejmě dopadne povinnost podávat zprávu o udržitelnosti

14.10.2023 01:07 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Velké korporace nad 500 zaměstnanců, jako jsou banky, pojišťovny nebo společnosti kótované na burze, zřejmě budou mít od příštího roku povinnost vyhotovit takzvanou zprávu o udržitelnosti. Novinku vyplývající z evropské směrnice CSRD schválila Sněmovna v rámci vládního konsolidačního balíčku a vložila ji do zákona o účetnictví. Do schváleného zákona se dostala na základě koaličního pozměňovacího návrhu. Zprávu o udržitelnosti bude ověřovat firemní auditor.
 

Podle důvodové zprávy bude na společnosti nová povinnost dopadat postupně. Nebude se vztahovat na zdravotní pojišťovny nebo investiční fondy.

Novinka se týká principů environmentální a sociální udržitelnosti, tzv. ESG. Účelem zprávy o udržitelnosti má být podle zákona poskytnutí informace potřebné k pochopení dopadů činnosti účetní jednotky na udržitelnost a k pochopení vlivu udržitelnosti na vývoj, výkonnost a postavení účetní jednotky. Udržitelnosti se pak budou týkat záležitosti ohledně životního prostředí, sociálních věcí, dodržování lidských práv nebo boje proti korupci. Zprávu bude firma muset projednat se zaměstnanci.

Zákon o účetnictví zavádí také novou povinnost pro korporace, aby jejich výroční zpráva informovala "o nehmotných zdrojích, na kterých zásadně závisí obchodní model účetní jednotky a které jsou pro ni zdrojem tvorby hodnoty, a to včetně vysvětlení, jak jsou tyto nehmotné zdroje pro její obchodní model zásadní a jakým způsobem jsou pro ni zdrojem tvorby hodnoty". Pokud bude společnost zpracovávat zprávu o udržitelnosti, nebude muset tyto informace dávat do výroční zprávy, aby je nemusela publikovat dvojmo. Některé společnosti, kterých se to týká, budou muset informovat třeba o tom, jak jsou vystaveny činnostem souvisejícím s uhlím, ropou a plynem.

Novinkou bude i další povinnost, a to zveřejňovat zprávu o daních z příjmů. Bude se to týkat společností, které mají zahraniční pobočku nebo stálou provozovnu v zahraničí a roční obrat nad 19 miliard korun. Evropská směrnice počítá s částkou 750 milionů eur. Tuto zprávu budou postižené firmy zpracovávat poprvé za druhé roční období, v němž obrat společnosti překročil uvedenou hranici.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

14.10.2023 07:30
Nejprve velké firmy a později všechny. Vyžadovat to bude schválení od externího auditora, takže opět řada lidí nebude dělat nic užitečného, ale parazitovat na ostatních.
Až se bude někdo divit, proč jde EU do kytek a proč nejsou lidi, tak tady má jednu z příčin.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.10.2023 08:08
Socialismus jak z učebnic ! Ekomagoři z Bruselu takto hodlají nařizovat komu banky , pojišťovny apod. mají a nemají poskytovat své služby.
Ostatní obory pak budou muset povinně poklonkovat zelenému šílenství (OZE,e-mobilita, úložiště energií apod.) jinak se jim zle povede.

Tak dlouho jsme směřovali na Západ až jsme se zase dostali na Východ , ať žije Marx a Lenin !
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.10.2023 12:33 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

14.10.2023 15:28
A čo taký Chozrazčot?
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

14.10.2023 15:28
A čo taký Chozrazčot?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist