https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vychode-cech-se-vraci-ctyri-potoky-do-prirodnich-koryt
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na východě Čech se vrací čtyři potoky do přírodních koryt

5.10.2019 01:18 | PRAHA (Ekolist.cz)
Při úpravách potoka Souvlastní vznikly nové tůně.
Při úpravách potoka Souvlastní vznikly nové tůně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
Ve východních Čechách vrací Lesy České republiky kdysi uměle napřímená koryta toků do přírodních meandrů - a s nimi i vodu do krajiny. Loni dokončily obnovu koryta potoka Zelenka na Rychnovsku. Letos zahájily v Orlických horách dva další projekty. Jeden v Železných horách. Stavby za devět a půl milionu korun podnik realizuje v rámci programu #vracíme vodu lesu.
 

Potok Zelenka v Orlickém Záhoří v Královéhradeckém kraji meandruje krajinou od loňského podzimu. Rok na to začali vodohospodáři z Lesů ČR ve stejné obci revitalizovat potok Kunštát, přitékající do Divoké Orlice, a v nedaleké Zdobnici i potok Souvlastní.

„Kunštát se nyní přirozeně vrací do svého původního koryta. Očekáváme v celé oblasti zlepšení hydrologických podmínek,“ vysvětlil Tomáš Sajdl, vedoucí správy toků pro oblast povodí Labe z Lesů ČR.

Letos v září se začalo také s obdobnou stavbou na Debrném potoce u Nasavrk na Chrudimsku v Pardubickém kraji v Chráněné krajinné oblasti Železné hory. Kromě meandrujících přírodních koryt toků vznikají také tůně, které svědčí vodomilným rostlinám i živočichům.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

5.10.2019 09:49
No.. když vidím to kamenné opevnění jak toku, tak tůní, tak nevím jak moc pozitivní to je... říkají tomu revitalizace, ale přitom je to jen jiná forma znepřírodnění.. tok a celá niva musí být volná, aby se sama doladila do přirozeného stavu, který je ten nejlepší jak pro život, tak z hlediska vodního režimu...

LČR jsou prostě nepoučitelní...
Odpovědět

Jan Šimůnek

5.10.2019 12:26 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Problém je, že pro "volné menadrování", jako v pravěku není v naší krajině prostor.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

7.10.2019 12:49 Reaguje na Jan Šimůnek
ale prd...
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.10.2019 08:28 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Tak neprďte a uveďte raději nějaký opačný příklad.
Odpovědět

Jan Škrdla

9.10.2019 21:11 Reaguje na Jan Šimůnek
Rozeberme si to.
V intravilánu opravdu není prostor, tam toho moc nevykouzlíme.

Co se týká krajiny, tam prostor je (samozřejmě jsou zde omezení v podobě silnic a železnic, které je potřeba respektovat). Spíše zde není zájem.
Údolní niva je z velké části intenzivně zemědělsky využívána. A co se zde pěstuje - z velké části plodiny pro energetické využití - řepka pro bionaftu nebo kukuřice pro bioplynky. Kromě záboru půdu, která by byla pro meandrující toky potřeba, je zde další problém. Pro intenzivní zemědělské využití a maximální nasazení zemědělské techniky se nejlépe hodí pozemky tvaru obdélníku (meandry jsou tudíž na obtíž). Pokud by se údolní niva využila jako lužní les nebo louky (tak jak tomu bývalo dříve), s meandry by takový problém nebyl (v případě lesa by ani nevadily).
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

17.10.2019 09:51 Reaguje na Jan Šimůnek
Jestli je pro tebe pravěk i rok 1950, tak jooo.... šíříš jen nesmysly ty hlupáku...
Odpovědět
ig

5.10.2019 12:37 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Je to přesně jak píšete. Ta "revitalizace" je fakticky jen parková úprava, nic víc (viz třeba vyrobení umělých meandrů na říčce Rokytce v Praze, https://mapy.cz/zakladni?x=14.5189107&y=50.0965014&z=16&source=area&id=26643). Skutečné meandry jsou dynamické, mění se, zasahují do vlastnických práv majitelů okolních pozemků... Nehledě na faktickou nemožnost oobnovit štěrková pole a podobně :-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

5.10.2019 12:25
Zcela jistě pozitivní zpráva, jnže tohle si můžeme dovolit jen na pár úsecích menších vodních toků.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

7.10.2019 12:49 Reaguje na Jan Šimůnek
ale prd...
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.10.2019 08:28 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Nemáte flatulenci?
Odpovědět
Ji

Jirka

5.10.2019 20:19
Správně by se mělo původní koryto protáhnout bagrem a okole něj vysázet stromy a keře. Žádný beton, možná sem tam šutr, aby se mělo kde schovávat vodní živočišstvo. Voda pak může prosakovat do podloží. Ty stromy a keře jsou velmi důležité, ale to těm troubům nevysvětlíš...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist