https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vychode-nemecka-kvuli-nebezpeci-povodni-odstrelili-25-bobru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na východě Německa kvůli nebezpečí povodní odstřelili 25 bobrů

24.9.2024 15:23 | BERLÍN (ČTK)
Zákonem chráněná zvířata se při povodních snaží dostat do bezpečí a mohou poškozovat protipovodňové hráze, do kterých si hrabou nory.
Zákonem chráněná zvířata se při povodních snaží dostat do bezpečí a mohou poškozovat protipovodňové hráze, do kterých si hrabou nory.
Na východě Německa kvůli nebezpečí povodní na Odře odstřelili za posledních několik dní 25 bobrů. S odvoláním na úřad braniborského okresu Märkisch-Oderland o tom dnes informovala veřejnoprávní stanice rbb24. Hladina Odry, která tvoří část německo-polské hranice, v posledních dnech stoupá, na její části byl dnes vyhlášen čtvrtý, nejvyšší stupeň povodňového nebezpečí.
 
Zákonem chráněná zvířata se při povodních snaží dostat do bezpečí a mohou poškozovat protipovodňové hráze, do kterých si hrabou nory. Podle předsedy svazu braniborských zemědělců Henrika Wendorffa platí v případě záplav výjimka z ochrany, která umožňuje odstřel těchto vodních hlodavců. Podle okresního úřadu ovšem škody, které dosud bobři na protipovodňových hrázích způsobili, nejsou velké.

Hladina Odry, která pramení na severní Moravě, teče přes Polsko a tvoří velkou část německo-polské hranice, v Braniborsku v posledních dnech stoupá. Na části jejího toku už byl vyhlášen nejvyšší stupeň varování.


reklama

 
Jaromír Mrhal
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.9.2024 16:25
Chybí zde zmínka o tom, že velká voda hráze postavené z klacků poboří a odnese. Není to zrovna malé množství a přispívá to k zanášení koryt jinde po proudu. Z tohoto důvodu by měla být populace bobrů regulována/limitována, neb jak vidno z uvedeného, po ztrátě svých bezpečných krytů se snaží rychle zabydlet v sypaných hrázích, címž způsobují jejich provalení. Zde je již zásah člověka akutní a nutný.
Odpovědět
JK

Jana K

24.9.2024 16:45 Reaguje na Karel Zvářal
Tak samozřejmě, je nutné co nejvíce bobrů eliminovat a snížit jejich stav na minimum, aby pak ochranáři mohli vyhlásit naléhavý program na jejich záchranu a požadovat na to přiměřeně vysoký balík peněz.
Jinak bobr je obecně neoblíbené zvíře, já jednoho vlastnila a na naléhání mnoha kamarádů jej musela zlikvidovat už dávno :)
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

24.9.2024 16:48 Reaguje na Jana K
ono jde spíš o to, kde ten bobr se nachází...na Aljašce nebo Čukotce asi nikomu moc vadit nebude.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist