https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-vysocine-budou-odbornici-na-peti-mistech-merit-dopad-topenist-na-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Vysočině budou odborníci na pěti místech měřit dopad topenišť na ovzduší

23.8.2023 12:38 | JIHLAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na Vysočině budou odborníci do příštího jara sledovat dopad lokálních topenišť na znečištění vzduchu v pěti různě velkých obcích. Dotovaný projekt za 2,46 milionu korun navazuje na víc než desetileté měření kvality ovzduší v tomto kraji. Nová data by měla dřívější údaje doplnit a upřesnit. Vyplývá to z údajů na webu kraje a z informací od Ondřeje Svačinky z firmy Envitech Bohemia, která se na projektu podílí.
 

Lokální topeniště jsou na Vysočině dlouhodobě hlavním zdrojem znečištění ovzduší. Trend vytápění domácností tuhými palivy podle kraje v poslední době posílily vysoké ceny energií. "Ovzduší je složkou životního prostředí a jeho čistota má bezprostřední dopad nejen na zdraví lidí, ale i na přírodu jako celek, a proto je prioritou Kraje Vysočina ovzduší chránit," uvedl Pavel Hájek (STAN), radní kraje zaměřený na zemědělství a životní prostředí.

S odběry vzorků a on-line monitoringem začínají odborníci tento měsíc v Ledči nad Sázavou na Havlíčkobrodsku, Otíně na Jihlavsku, Žirovnici na Pelhřimovsku, v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku a ve Fryšavě pod Žákovou horou, která je na Žďársku. Sledovat tam budou množství prachových částic v ovzduší i koncentrace polyaromatických uhlovodíků, včetně rakovinotvorného benzo(a)pyrenu. Měření budou provádět do konce příštího března. "V dubnu 2024 bude na základě detailního vyhodnocení naměřených dat zpracována závěrečná zpráva z měření," uvedl radní.

Projekt pro kraj dělá Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě s firmou Envitech Bohemia. Při hodnocení vybraných lokalit budou odborníci přihlížet také k počtu vyměněných kotlů na vytápění domů, na které dostali tamní obyvatelé dotaci.

Dotační program na výměnu kotlů v domácnostech vyhlásilo ministerstvo životního prostředí s cílem zlepšit čistotu ovzduší v zemi. Obyvatelé Vysočiny mohli o tento příspěvek poprvé požádat v lednu 2016. Schválených bylo od té doby 9300 žádostí o peníze na nový kotel, vyplaceno bylo 786 milionů korun. Program spravovaný krajem se od loňska týká už jen domácností s nízkými příjmy. Takové domácnosti budou moci znovu žádat na krajském úřadě Vysočiny o dotaci na výměnu kotle na vytápění od 1. září.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

AI

Animoid II

23.8.2023 13:50
To je dost pokrytecké honit občany, aby si vyměnili kotle a přitom schválit rozšíření spalovny v Brně, která bude spalováním toho nejhoršiho odpadu, chrlit dioxiny a dslší jedy do širokého okolí.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

23.8.2023 15:55 Reaguje na Animoid II
A co s tím odpadem chcete dělat? Vyvážet do Afriky?
Řekl bych, že spalovna má jiné filtry v komíně než děda na vysočině, co se mu nechce dělat dřevo a topí pilinami s olejem ...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.8.2023 15:59 Reaguje na Animoid II
Ve Vídni mají spalovnu přes 50let a ta je nyní vlastně uprostřed města, jak se Vídeň rozrůstá.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist