https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/narizeni-o-obnove-prirody-prezilo-prvni-rozhodujici-hlasovani.ale-jen-o-vlasek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nařízení o obnově přírody přežilo první rozhodující hlasování. Ale jen o vlásek

15.6.2023 20:40 | PRAHA (Ekolist.cz)
Proměna krajiny. Biocentrum "Za obcí".
Proměna krajiny. Biocentrum "Za obcí".
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | SPÚ / Žít krajinou
Poslanci Evropského parlamentu dnes rozhodovali ve výboru pro životní prostředí osudu připravovaného nařízení o obnově přírody (EU Nature Restoration Law). Zásadní hlasování proběhlo o tom, zda celý návrh odmítnou. K tomu potřebovali 45 hlasů z 88 přítomných poslanců. Pro odmítnutí návrhu nařízení jich však bylo pouze 44. Informoval o tom server Euronews.
 
Nerozhodný výsledek znamená, že návrh bude pokračovat dál legislativním procesem a dostane se na program hlasování celého parlamentu. V jaké podobě to bude zatím ale není jasné.

O tom rozhodnou pozměňovací návrhy. Těch bylo ale tolik, že je na dnešní schůzi výbor nestihl odhlasovat a k pokračování se dostane 27. června. Až bude návrh nařízení ve finální podobě, bude o jeho přijetí hlasovat Evropský parlament v plénu.

Nařízení o obnově přírody je označování za průlomovou legislativu týkající se životního prostředí. Jeho cílem je resuscitovat funkci přírody jako celku. A to nejen v chráněných oblastech, ale i na zemědělské půdě, v lesích a ve městech. Každá část prostředí by měla umožnit přírodě blízké fungování. Pokud EU nařízení přijme, bude závazné pro všechny členské státy.

A to je pro mnohé zájmové skupiny překážkou. Návrh nařízení se tak v rámci politických jednání dostal do velké kontroverze. Postavila se proti němu jedna z největších frakcí parlamentu, konzervativní Evropská lidovecká strana (EPP). Ta říká, že pokud by bylo nařízení přijato v současné podobě, přinese obrovské ekonomické ztráty farmářům a rybářům a ohrozí fungování dodavatelského řetězce.

S tím nesouhlasí levicovější strany parlamentu, přírodovědci, neziskové organizace a menší farmáři, kteří naopak zdůrazňují, že dlouhodobá výnosnost půd a úroda je možná jen tehdy, pokud se podaří zajistit obnovu fungování přírody.


reklama

 
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist