https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/narodni-park-sumava-pripravuje-na-pristi-rok-demolici-roklanske-chaty?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Národní park Šumava připravuje na příští rok demolici Roklanské chaty

5.11.2022 01:40 | VIMPERK (ČTK)
Foto | Radek David / Wikimeda Commons
Šumavský národní park připravuje na příští rok demolici Roklanské chaty, která se nachází u vrcholu Březník poblíž Modravy na Klatovsku. Důvodem je podle parku špatný stav objektu. ČTK to řekl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák. Roklanská chata se nachází v takzvané přírodní zóně, což jsou území s nejvyšším stupněm ochrany.
reklama

 

"Betonová část chaty je ve špatném stavu a dřevěná zase zasažena dřevomorkou. Čekáme na povolení stavebního úřadu k demolici, ale předpokládáme, že k ní dojde během příštího léta, protože musíme využít pouze období, ve němž nebudeme rušit tetřeva (hlušce), který se zde nachází," řekl Dvořák.

Roklanskou chatu vyhledává řada turistů. A to i přesto, že stojí v přírodní zóně, do níž smí lidé vstupovat pouze po povolených stezkách a k Roklanské chatě žádná oficiální nevede. Provizorní přístup k ní je pouze z německé strany.

Roklanskou chatu postavil za první republiky Klub českých turistů. Důvodem byl tehdy stoupající zájem o výlety na Šumavu. Oblasti kolem Březníku a Roklanu se ve svém díle věnoval spisovatel Karel Klostermann. A román Ze světa lesních samot děj zasazuje do Podroklanské mýtiny. V 50. letech se však lokalita kolem Březníku pro turisty uzavřela, protože je blízko Německa, které patřilo do západního bloku. Roklanskou chatu začala využívat jako své zázemí pohraniční stráž, která ji však následně opustila a objekt chátral. V roce 1991 vznikl šumavský národní park a Roklanskou chatu získal do své správy.

Dvořák uvedl, že NP Šumava se snaží otevřít cestu na nedaleký Modrý sloup, která vede z Březníku na hranice s Německem. Jde o místo v sousedství Roklanské chaty, kde podle přírodovědců žije ve vyšší míře tetřev hlušec. "Rozhodli jsme se v tomto smyslu upřednostnit Modrý sloup, který je pro turisty velmi atraktivní. A s ohledem na vliv na životní prostředí není možné mít případně přístupnou Roklanskou chatu i Modrý sloup," uvedl mluvčí parku.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

5.11.2022 06:33
Chápu li to správně, správa N.P. Šumava úmyslně nechali chatu shnít, aby ochránili tetřeva. Kvůli tetřevovi se nechal i kus Šumavy sežrat broukem. Máme cca 30 té výročí N.P. a proto se ptám: Pomohly tato drakonická opatření k ochraně a zvýšení stavů tetřeva? A nebo se jednalo o úmyslnou likvidaci památky na p. Klostermanna a předválečný klub turistů?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.11.2022 09:22 Reaguje na Michal Ukropec
To spíš.
Klub turistů byl moc bohatý !
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

5.11.2022 08:55
naprosto v pořádku, stav chaty je špatný
Odpovědět
MK

Marian Kožnar

5.11.2022 12:24
Národní dědictví které převzal park,přežil nacisty i komunisty,ale péči parku nepřežije!
Styďte se,pane řediteli.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.11.2022 12:46 Reaguje na Marian Kožnar
A že ho bylo, nejenom v NP.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

5.11.2022 13:23 Reaguje na Marian Kožnar
Plně s vámi souhlasím. Přežilo to komunisty a hospodaření pohraniční stráže ale nepřežije to dnešní ekology. Nakonec není to jediná chata co péči ochranářů nepřežila. V Jeseníkách Vřesová studánka.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.11.2022 14:40
Do špatného stavu se chata dostala pouze díky nevyhovující péči ze strany vlastníka. Mrzí mě, že drobné stavební objekty , které v žádném případě nenarušovaly vzhled a přirozeně splývaly s okolím , jdou dolů .
Určitě se najde náhrada v nějakém obskurním hyper díle za miliony Kč, které se postaví jinde.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

6.11.2022 10:35 Reaguje na Miroslav Vinkler
tak jako ta Petrovka v Krkonoších !!! tu nechal majitel zapálit aby mohl postavit novou protože tu starou nešlo asi opravit po létech chátrání a při obstrukcích památkářů. dělal jsem tam za bolševika 1 dobu domovníka a tak vím o čem mluvím a jak to tam vypadalo.jestli ta fotka u článku je pravá, tak to zase nevypadá až tak zle ale myslím si že by se chata dala obnovit i když ne pro veřejnost ale třeba i jako zázemí pro ochranáře aj...a pak by si ji nějaký papaláš koupil.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

6.11.2022 13:07 Reaguje na radim buffalo tobias
Jaromír Bláha z Duhy už chlupů na Šumavě má.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.11.2022 12:27 Reaguje na radim buffalo tobias
Petrovka byla prasárna, vo tom žádná a jak k tomu požáru došlo je taky každému jasné.
Na druhou stranu je pravda, že tak velký objekt se neměl šanci na tom místě uživit.
To je, ok, byla, prostě hřebenová bouda a o ty je zájem v posledních letech malý, s tím nic nenaděláte. Bufáč a běžkaři/turisti to neuživí.

Tady je to přesně popsáno ... "Jako komplex o 220 lůžkách však byla předimenzovaná a podle bývalého majitele Zdeňka Podrazila se neměla šanci uživit, když jen za elektrické vytápění v zimě vydával okolo 250.000 Kč měsíčně[5]). Totéž potvrzuje i bývalý dlouholetý provozovatel Vrbatovy boudy Tomáš Bína: "Takový dům těžko někoho uživí. To, co se tam vydělá, s bídou může stačit na provoz. A na nějaké investice do údržby a rozvoje nemůže zbýt. To by ji musel koupit hodně bohatý člověk, který nebude počítat se ziskem."[19]."

https://cs.wikipedia.org/wiki/Petrova_bouda

Ostatně, stačí se podívat, jak dopadla Sokolská ... resp. plány na nový barák místo ní (bo ta se zbourat prostě musela), nebo jak skomírá Černá.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

9.11.2022 09:26 Reaguje na Svatá Prostoto
No jo ale srovnavat hrebenovu zimni Petrovku trpici namrazami a vichricemi s pomerne poklidnym prostredim kolem Roklanske chalupy, kde sice muze napadnout taky spousta snehu ale povetrnostni podminky jsou mnohem priznivejsi jen tak nelze. Na druhe strane - diky obstrukcim ochranaru - byl turisticky provoz kolem Petrovky asi tak tisickrat vetsi nez u Roklanske chaty a naopak zajem o obytovani v takto odlehle oblasti mohl byt u Roklanske chaty (na Petrovce muzete sjet za pulhodinu na lyzich do Spindlu tak proc tam prespavat) mnohem vetsi. Proste jsou to odlisne objekty v odlisnem prostredi a jedine co je bezesporne, ze to byla jasna "zasluha" ochranaru nechat tu Roklanskou chatu takhle casem shnit
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.11.2022 14:18 Reaguje na Miloš Zahradník
Moment, já to nesrovnával! To by samozřejmě byla blbost. Jen jsem psal, že s Petrovkou by to v té minulé podobě dopadlo asi taky všelijak.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.11.2022 16:09
Od roku 1991 je chata v majetku NP Šumava. Za třicet let stát přivedl chatu do stavu zříceniny a nikomu to nevadí. Teď se musí najít zdůvodnění, proč to je vlastně dobře. Je to stejné jako u NP České Švýcersko. Vyhořelo tam asi 1060 hektarů lesa a hned se objevily ekoteroristické teorie, že to je vlastně dobře.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.11.2022 17:43 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
1*
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

6.11.2022 08:29
Tahle zprava ma hlavne symbolicky vyznam. Ukazuje nazorne, jak zminena instituce - NP Sumava - udrzuje a zvelebuje hodnoty - prirodni i lidske - uzemi, ktere dostala od statu do sve spravy ;)
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

6.11.2022 13:08 Reaguje na Miloš Zahradník
1*.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist