https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navrh-dohody-na-konferenci-cop26-ustupuje-od-vyzvy-k-ukonceni-vyuzivani-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návrh dohody na konferenci COP26 ustupuje od výzvy k ukončení využívání uhlí Aktualizováno

12.11.2021 11:20 | GLASGOW (ČTK)
Otázka, jak řešit pokračující využívání fosilních paliv odpovědných za velkou část globálního oteplování, byla jedním z klíčových bodů dvoutýdenních rozhovorů. Podle vědců je k udržení globálního oteplování na 1,5 stupně Celsia oproti industriální úrovni třeba ukončit využívání fosilních paliv co nejdříve.
Otázka, jak řešit pokračující využívání fosilních paliv odpovědných za velkou část globálního oteplování, byla jedním z klíčových bodů dvoutýdenních rozhovorů. Podle vědců je k udržení globálního oteplování na 1,5 stupně Celsia oproti industriální úrovni třeba ukončit využívání fosilních paliv co nejdříve.
Vyjednavači na klimatické konferenci v Glasgow zřejmě ustupují od výzvy k ukončení veškerého používání uhlí a úplnému zrušení dotací na fosilní paliva, napsala agentura AP. O finální verzi dohody, z níž vzejdou závěry jednání označovaného zkratkou COP26, nyní jednají delegace téměř 200 zemí zastoupených na setkání, které končí dnes. Je možné, že jednání se protáhnou.
 

Poslední verze dohody vyzývá země, aby urychlily postupné vyřazování výroby energie z uhlí bez použití jakýchkoli technologií ke snížení emisí oxidu uhličitého a neefektivních dotací na fosilní paliva. Předchozí návrh apeloval na země, aby "urychlily postupné vyřazování uhlí a dotací na fosilní paliva".

Přestože se návrh možná ještě změní, drobná změna formulace podle AP naznačuje posun od bezpodmínečných požadavků, proti kterým protestovaly některé země vyvážející fosilní paliva.

Otázka, jak řešit pokračující využívání fosilních paliv odpovědných za velkou část globálního oteplování, byla jedním z klíčových bodů dvoutýdenních rozhovorů. Podle vědců je k udržení globálního oteplování na 1,5 stupně Celsia oproti industriální úrovni třeba ukončit využívání fosilních paliv co nejdříve. Výslovné zahrnutí takové výzvy do zastřešující deklarace je však politicky citlivé, a to i pro země jako je Saúdská Arábie, které se obávají, že dalším cílem může být ropa a plyn.

Dalším bodem, na kterém se vyjednavači nemohou shodnout, je otázka finanční pomoci chudým zemím, aby se vyrovnaly se změnou klimatu. Bohaté státy jim do roku 2020 nedokázaly poskytnout 100 miliard dolarů ročně, jak bylo dohodnuto, což pobouřilo rozvojové země, které se do rozhovorů zapojily. V poslední verzi dohody je výzva bohatším státům, aby zvýšily financování.

Nová verze navrhuje, aby vznikl fond na odškodnění zemí, které vážně zasáhnou změny klimatu, například extrémní počasí jako sucho či hurikány. Přispívání do fondu ale nebude povinné. Spojené státy jsou proti jakékoli zákonné povinnosti platit za ztráty a škody, které utrpí rozvojové země.

Podle návrhu dohody země plánují vyjádřit "poplach a největší znepokojení" nad tím, že lidské aktivity již způsobily teplotní nárůst 1,1 stupně Celsia od průmyslové revoluce.

Klíčovou otázkou letošního klimatického summitu je načrtnutí cesty ke splnění závazku ukotveného před šesti lety v přelomové pařížské dohodě. V ní se světoví lídři přihlásili ke snaze udržet globální oteplování pod hranicí dvou stupňů Celsia nad úrovní z předindustriální éry, ideálně pak pod 1,5 stupně. Návrh označuje aktuální dekádu za klíčovou pro osud cíle formulovaného v roce 2015. Podle vědců je k udržení globálního oteplování na 1,5 stupně Celsia potřeba snížit do roku 2030 globální produkci skleníkových plynů o 45 procent oproti stavu z roku 2010.

Vyjednavači z téměř 200 zemí se v Glasgow sešli 31. října. Pokud se jim nepodaří dosáhnout dohody do oficiálního konce letošní klimatické konference. je možné, že v jednání budou pokračovat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

12.11.2021 11:39
Nejlepší je pozice chudých zemí, které se silně zlobí, že jim vyspělý svět neposlal 100 mld.
To je snad nějaký nárok? A co udělaly ony??
Právě u nich se obyvatelstvo nekontrolovaně přemnožuje, právě u nich je největší tlak na eskalaci uhlíkových paliv.
Navíc jakoukoliv pomoc většinou rozkradou...............
Odpovědět
ig

12.11.2021 13:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Když už byly vyzkoušeny všechny nesmysly, přišla na řadu realita :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.11.2021 15:03 Reaguje na
Omyl, všechny systémy se zkouší pořád, některé jsou ale z historických zkušeností nepoužitelné (genocidy).
Odpovědět
kk

karel krasensky

12.11.2021 14:52
Těžba uhlí musí pokračovat kvuli naším nejmenším.Co by se jím pak davalo do punčochy na Mikuláše
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.11.2021 15:04 Reaguje na karel krasensky
Bursíkovy ekologické peletky (petflaška naplněná uhelným mourem a vyjetým olejem).
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.11.2021 15:10
Jakobíni z EU společně se zeleným Borisem Johnsonem (UK) a popleteným Joe Bidenem (USA) seznali, že ji pšenka v Glasgow nepokvete.
Byli donuceni udělat krok vzad ( a tedy dva kroky vpřed ve smyslu Leninových Dubnových tezí ) a přijmout realitu.
Tedy útlum uhlí nebude teď a hned. Za druhé museli spolknout čínsko-ruskou pilulku a potvrdit, že zemní plyn bude označen za zelený zdroj !!! na dočasnou dobu. (analogie s dočasným pobytem vojsk SSSR na území ČSSR).

To vše , aby se podepsal alespoň nějaký hadr o vítězství nad sodovkáčem v dohledné době.

Chtělo by se zvolat , stejně jako ve filmu Pelíšky :" A komu tím
prospějete ? "

Ano, život je někdy groteska a v zatuchlých bruselských zákoutích obzvláště.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

12.11.2021 17:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
Máte pravdu, pane Vinklere.
"A komu tím prospějete, co?" Že budeme dál pálit fosilní uhlík.
Po nás potopa je nejlepší řešení pro budoucí generace. Šak oni to nějak dají.
Odpovědět
ig

12.11.2021 17:45 Reaguje na Katka Pazderů
Nemyslím, že by to někomu nějak zvlášť prospívalo. Naopak, myslím si, že čím dřív přestaneme pálit fosilní paliva, tím lépe pro všechny. Však bych taky doma raději zapnul Kvantový Astrální Generátor Volné Energie, ale už ho měli na Alze vyprodaný, tak zatím topím plyn a uhlí. A kdybych topit přestal, zmrznu, protože nic jiného není. Tak je to jednoduché :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.11.2021 17:36 Reaguje na Miroslav Vinkler
A já si fakt myslel, že vám to už došlo.
Ale zkuste zcela normální reálný pohled: politici se sešli, aby se domluvili. Při tak gigantických penězích a zájmech tak silných lobby i celých států je obrovský úspěch, že se vůbec nepovraždili.
Kdykoliv v minulosti by možné nebylo.
Takže se domluvili na asi maximu možného, teď ale jde o splnění dohod.
Odpovědět
ig

12.11.2021 20:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Nesešli, sletěli :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.11.2021 16:54 Reaguje na
A čecháčci do Hurgady, Řecka, Španělska, Itálie, na Kanáry, do Jižní Ameriky atd. atd. atd. snad jezdí koňmo???
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.11.2021 11:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy jste do té Indie jel na kole, jo:-)?

Napsal bych čecháčku, ale když vy jste z té Moravy:-))).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist