https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navstevnici-hodoninske-zoo-se-mohou-tesit-na-mlade-sitatungy-zapadoafricke
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návštěvníci hodonínské zoo se mohou těšit na mládě sitatungy západoafrické

8.5.2021 00:40 | HODONÍN (ČTK)
"Jedná se o samičku, která je již k vidění ve výběhu a daří se jí dobře," uvedla zooložka Zdenka Vavrysová.
"Jedná se o samičku, která je již k vidění ve výběhu a daří se jí dobře," uvedla zooložka Zdenka Vavrysová.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Hodonín
Návštěvníci hodonínské zoo se mohou těšit na mládě sitatungy západoafrické, známé také pod názvem antilopa bahenní. Narodilo se 1. května, uvedla mluvčí zahrady Marie Blahová.
 

"Jedná se o samičku, která je již k vidění ve výběhu a daří se jí dobře," uvedla zooložka Zdenka Vavrysová. Stádo sitatung tak nyní čítá kromě mláděte další čtyři dospělé samice a jednoho samce.

"V nadcházejících dnech malou antilopu čeká čipování nezbytné pro identifikaci zvířete a podání preventivní dávky vitaminů," doplnila Vavrysová.

Sitatungy, známé také pod názvem antilopy bahenní či lesoňové bahenní, obývají v přírodě bažinatá území střední a západní Afriky. Samci jsou šedohnědí až čokoládově hnědí, samice a mláďata jsou světle hnědá až zrzavě zbarvená. Samec má spirálovitě točené rohy, které jsou dlouhé 50 až 90 centimetrů. V hodonínské zoo mohou návštěvníci sitatungy vidět ve společném výběhu s antilopou jelení.

"Z dalších letošních mláďat stojí za zmínku samička adaxe núbijského. Ta se narodila ve čtvrtek 15. dubna. Také u klokanů rudokrkých a klokanů obrovských jsou ve vacích samic k vidění mláďata. Několik přírůstků jsme zaznamenali také u ovcí a koz," uvedla Vavrysová.

Od 22. dubna se v zázemí veterinární místnosti zoo postupně líhnou i malí chameleoni jemenští. Jde o snůšku od jedné samice a do dnešního dne se jich vylíhlo kolem 40 jedinců. Celkový počet snesených vajíček byl okolo 60.

Velkým lákadlem pro návštěvníky stále zůstávají loňská čtyřčata lva jihoafrického a také mládě vlka hřivnatého. "V průběhu sezony očekáváme přírůstky ještě u zeber Chapmanových či u některých druhů ptáků," uvedla Vavrysová.

Hodonínská zahrada patří v Unii českých a slovenských zoo k těm nejmenším. Loni ji navštívilo nejméně lidí za posledních sedm let, přišlo zhruba 146.000 návštěvníků, meziročně asi o 50.000 méně. Zahrada byla stejně jako ostatní kvůli protiepidemickým opatřením opakovaně uzavřena. Letos poprvé otevřela 12. dubna, vnitřní expozice zatím zůstávají uzavřené.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist