https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nedelni-den-zeme-2018-upozorni-na-problematiku-pouzivani-plastu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nedělní Den Země 2018 upozorní na problematiku používání plastů

20.4.2018 08:55 | PRAHA (Ekolist.cz)
Letošní ročník oslav Dne Země chce poukázat na to, že plasty jsou světový problém.
Letošní ročník oslav Dne Země chce poukázat na to, že plasty jsou světový problém.
22. dubna se po celém světě slaví Den Země. Earth Day Network, organizace pořádající Den Země, si letos vytkla za cíl upozornit na neekologičnost plastů na jedno použití. Zároveň chce iniciovat změnu předpisů, které se týkají likvidace plastů. Earth Day Network upozorňuje na to, že plasty představují vážné globální problémy, ať už to jsou zdravotní rizika spojené s používáním a likvidací plastů nebo znečištění prostředí plasty.
 

Nárůst plastů v životním prostředí ohrožuje naši planetu. Earth Day Network spustila víceletou kampaň na zastavení znečišťování plasty. Mezi její cíle patří omezení používání plastů na jedno použití, podpora regulace a dalších snah místních vlád v boji proti znečištění plasty a podpora alternativních materiálů. Dále pak podporuje 100% recyklaci plastů a změnu lidského chování tak, aby došlo k omezení používání plastů a jejich důsledné recyklaci.

Plasty kolem nás

Plasty v oceánech způsobují nejen otravu a zranění mořských živočichů, ale také se dostávají do potravinového řetězce. Plasty tak mohou být hrozbou i pro lidské zdraví. Plasty narušují lidské hormony a způsobují ranou pubertu a vážná onemocnění ohrožující život. Při nedávné studii našli vědci plastové částice v tělech téměř tří čtvrtin ryb žijících v oceánu. Při průzkumu 233 ryb vylovených v severovýchodní části Atlantiku v hloubce do 600 metrů bylo ve vnitřnostech ryb nalezeno 452 úlomků plastů. Podle odhadů OSN v oceánu každý rok končí kolem 8 milionů tun odpadu. Plastový odpad zabije ročně jeden milion mořských ptáků, 100 tisíc mořských savců a nespočet ryb.

Dle nového zjištění se na znečišťování moře mikroplasty podílejí i drobní korýši.

Mikroplasty se objevují všude, v kohoutkové vodě, pivu, mořské soli nebo rybím mase. Výzkumníci z univerzity v New Yorku navíc zjistili, že jsou přítomny i v “nezávadné“ balené vodě.

Významným příspěvkem ke kontaminaci životního prostředí je “plastový prach“, vznikající třením pneumatik o povrch vozovky.

Mikroskopické fragmenty plastů mohou mít nedozírné následky pro prakticky všechny suchozemské ekosystémy.

Čína například zakázala dovoz plastových odpadů ze zahraničí.

Vzorem Vám může být Rakouská rodina, která se ve své domácnosti vzdala plastů.

Snižovat produkci svých odpadů nedělá život složitějším, ale naopak jednodušším, tvrdí Bea Johnsonová, propagátorka hnutí Zero waste.

Nebo se spotřebitel může vyhnout vzniku odpadu.

Seznam akcí v jednotlivých krajích v ČR

Po celém světě se konají jarmarky, festivaly, pochody, soutěže, koncerty, úklidové práce a jiné aktivity na tisících místech. Akce ke Dni Země se budou konat i po celé ČR. Podrobnosti k akcím a mapu akcí ke Dni Země naleznete na stránkách denzeme.cz.

Hlavní město Praha ke Dni Země 2018 pořádá na konci dubna a na začátku května informačně vzdělávací kampaň pro veřejnost zaměřenou na ochranu životního prostředí. Akce se uskuteční ve třech atraktivních přírodních lokalitách na území hl. m. Prahy - v Oboře Hvězda, v Letenských sadech a v Zahradě Kinských. Výpis pražských akcí s odkazy naleznete na stránce portalzp.praha.eu.

Podrobný výpis akcí naleznete na denzeme.cz.

Historie Dne Země

Historie Dne Země sahá do roku 1969, kdy si americký senátor Gaylord Nelson udělal výlet do Santa Barbary, kde uviděl velkou ropnou skvrnu. Po návratu do Washingtonu navrhl zavést národní svátek oslavující Zemi. Oslavy se poprvé konaly v USA roku 1970. Lidé tehdy chtěli upozornit na potřebu zlepšení životního prostředí, zvýšení energetické účinnosti, hledání obnovitelných zdrojů energie či recyklaci odpadů. První svátek Den Země slavil úspěch a postupně se rozšířil na globální úroveň. Od roku 1990 je jako světový svátek životního prostředí slaven i v České republice. Se Dnem Země je spojován i John McConnell, který představil stejnou myšlenku na jednání Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) o životním prostředí. Ve stejném roce navrhl vlajku Země.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist