https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejvice-oxidu-uhliciteho-v-cr-loni-vypustila-elektrarna-pocerady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejvíce oxidu uhličitého v ČR loni vypustila elektrárna Počerady

8.4.2021 17:56 | PRAHA/BRUSEL (ČTK)
Elektrárna Počerady proti roku 2019 vypustila loni zhruba o 200 000 tun CO2 méně.
Elektrárna Počerady proti roku 2019 vypustila loni zhruba o 200 000 tun CO2 méně.
Licence | Volné dílo (public domain)
Nejvíce oxidu uhličitého (CO2) ze zdrojů v Česku loni opět vypustila elektrárna Počerady - přes 4,5 milionu tun. Elektrárnu loni provozoval ČEZ, od letošního ledna patří do skupiny Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Na druhém místě je elektrárna Tušimice II. Uhelný zdroj, který provozuje ČEZ, loni vypustil více než 3,7 milionu tun CO2. Obě elektrárny byly největšími znečišťovateli i v předchozí statistice. Na data ze systému obchodování s emisními povolenkami, která zveřejnila Evropská komise, dnes v tiskové zprávě upozornily ekologické organizace Greenpeace a Hnutí Duha. Provozovatelé elektráren v reakci uvedli, že čísla jsou logicky způsobena velikostí těchto zdrojů.
 

Elektrárna Počerady proti roku 2019 vypustila loni zhruba o 200 000 tun CO2 méně. U elektrárny Tušimice II pokles činí zhruba milion tun CO2. Třetím největším znečišťovatelem je, stejně jako v předchozí statistice, paroplynová elektrárna Vřesová Sokolovské uhelné. Ta loni vypustila přes 3,2 milionu tun CO2, v roce 2019 to bylo 3,9 milionu tun.

"Ekoaktivisté sice hovoří o emisích, ve skutečnosti však Elektrárnu Počerady pravidelně přibíjejí na klimatický pranýř kvůli tomu, že vyrábí nejvíce elektřiny. Výzvu nicméně rádi přijímáme a již brzy zahájíme několikamiliardovou ekologizaci tohoto klíčového zdroje pro stabilitu české elektrizační soustavy, který nedávno obhájil certifikát pro ostrovní provoz," řekl ČTK mediální zástupce Sev.en Energy Petr Dušek.

"V čele žebříčku se překvapení nekoná - umístila se tam velká plýtvavá elektrárna Počerady, která podobně jako elektrárna Chvaletice nikdy neprošla komplexní rekonstrukcí a která nedodává žádné teplo," uvedl Lukáš Hrábek z Greenpeace. "Obě si teď žádají o výjimky z emisních limitů, aby mohly být provozovány i nadále. Ať už vláda rozhodne o konci uhlí jakkoli, je jasné, že Počerady i Chvaletice by se měly co nejdříve uzavřít. Zvlášť v situaci, kdy Česká republika vyváží více elektřiny, než tyto dvě elektrárny dohromady vyrobí," dodal. O dočasnou výjimku ČEZ požádal loni v březnu.

"Elektrárna Počerady byla i loni největším jednotlivým zdrojem emisí oxidu uhličitého, hlavního skleníkového plynu. Vypustila více než všechny náklaďáky a autobusy dohromady. Pálí nejvíce uhlí ze všech elektráren a s nejnižší účinností. Vyrobená elektřina pokrývá jen část našeho vývozu," řekl energetický expert Hnutí Duha Jiří Koželouh.

Do desítky největších zdrojů CO2 v Česku patří sedm uhelných elektráren a tři průmyslové podniky. "Ve všech případech je však hlavním důvodem vysokých emisí využívání uhlí," podotkli zástupci ekologických organizací.

Také podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže jsou v čele žebříčku logicky největší uhelné elektrárny. "Důležitý je ale trend snižování emisí. Emisní intenzita skupiny ČEZ na vyrobenou elektřinu loni poklesla o více než deset procent a letos předpokládáme další pokles o více než 12 procent. ČEZ naplňuje svoji strategii postupného přechodu k nízkoemisní až bezemisní výrobě elektřiny – postavené na obnovitelných zdrojích a jaderné energetice, doplněné paroplynovými zdroji pro potřeby teplárenství. Ta se dále zpřesňuje a urychluje," uvedl.

Uhelná komise loni v prosinci doporučila vládě ukončit využívání uhlí v Česku do roku 2038. Ministry termín rozděluje. Materiál Uhelné komise tak byl počátkem února stažený z jednání vlády, aby ho mohla připomínkovat ministerstva a vybrané instituce. Stejně jako komise volily mezi lety 2033, 2038 a 2043. Proti scénáři doporučeném komisí jsou také ekologické organizace. Odklon od uhlí by podle nich měl nastat nejpozději do roku 2033.

10 největších českých zdrojů oxidu uhličitého v roce 2020:

Zdroj (elektrárna/továrna)Emise CO2 (tuny)
Počerady (uhelná elektrárna) 4 554 400
Tušimice 2 (uhelná elektrárna) 3 729 131
Vřesová (elektrárna na plyn vyrobený z uhlí a zemní plyn)3 264 758
Prunéřov 2 (uhelná elektrárna) 2 849 359
Třinecké železárny (železo, ocel) 2 843 953
Liberty Ostrava (železo, ocel)2 341 035
Chvaletice (uhelná elektrárna) 2 242 402
Unipetrol (rafinérie, chemická výroba) 2 230 173
Ledvice (uhelná elektrárna) 2 209 071
Kladno (uhelná elektrárna)1 749 714

reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

8.4.2021 18:14
Největším evropským paličem uhlí je Polsko, pálí víc než Německo s dvojnásobným počtem obyvatel a x násobným průmyslem. A hned za nimi je Česko, na počet obyvatel nejhorší špinavec.
Jenže Německo má z OZE půlku energie, Polsko jde do jádra i mohutných VE, taky buduje fve.
A u nás se mašlonci už 8 let nejsou schopni domluvit, koho vezmou do tendru na mastodonta a OZE má vývoj blízko nule. To zaostávání nás pohřbí.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

9.4.2021 09:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Nevím jakou souvislost má počet obyvatel státu s tvorbou emisí. Tuto soutěž si vymysleli manipulátoři se statistikami, aby nesmyslně argumentovali. Kdyby se uhelné doly nacházely v Dánsku, tak by statistika vypadala úplně jinak. Elektřina z uhlí se vyrábí blízko dolu na uhlí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.4.2021 11:50 Reaguje na Vladimír Hošek
Statistika porovnává různé parametry mezi sebou. Třeba objem průmyslové výroby proti emisím (jsme zase nejhorší), počet obyvatel na emise (to samé), absolutní množství emisí (jsme třetí po Polsku a Německu) atd. atd.
Samozřejmě důležitý je vývoj, jak se tyhle parametry mění v čase. Ten neznám, ale odhaduji, že my budeme zcela vyjímečně zase mezi nejhoršími.
A k tomu by bylo vědět příčinu. Ta je taky celkem zjevná, ale většina naší populace to nechce vidět. Na rozdíl od Poláků nebo Blatiků, Ukrajinců i dnes Bělorusů, kteří jsou postiženi stejně jako my, ale bojují s tím.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.4.2021 09:39 Reaguje na Pavel Hanzl
No, Polsko do jádra ... zatím mají nějaké všeobecné memorandum a reálně nejsou o nic dál než my. Spíš naopak. Takže pilířem jejich reálné koncepce jsou takové fláky, jako Turów.

A jinak jsem an vás fakt zvědav v zimě a příští rok. To už bude agent Bureš v řiti a ne ve vládě ... i když mu to Miloš samozřejmě zkusí alespoň na nějakou dobu ulehčit, ale to je tak reálné maximum ... a jsem zvědav, jak nová squadra azzura ve Strakove s těmi JE pohne ... nebo aspoň s tím jedním blokem v D.

Fakt su zvědavej co tu budete psát za rok ... a na koho nadávat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.4.2021 11:44 Reaguje na Svatá Prostoto
Pokud vím, tak Poláci ví, co chtějí stavět a od koho, což my vůbec netušíme.
U nás je to celý v dupě, protože společnost nechce Rosatom, ale vládnou tu ruští agenti a ti ho prosazují. S novou vládou i bez Bureše (v ideálním případě), samozřejmě neodletí na Paroubkův Mars, takže jediná možnost je to zrušit celý.
Pokud by bylo možno skutečně postavit vládu z demokratických stran, tak budeme muset začít od nuly jak po plyšáku s restitucemi nakradených majetků a rekonstrukcí fašistického státu.
Obávám se, že bez zásadních změn (jak nastaly po plyšáku v Rusku) to nejsme schopni zvládnout. Národ je totálně demoralizovaný, toleruje lži a krádeže v nejvyšších patrech politiky a Putin nás má už příliš v hrsti (už rozhoduje i o našich ministrech), než abychom se byli schopni vysmeknout.
Velmi rád bych se mýlil.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.4.2021 11:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak v tom co jsme na tom o dost líp, než ti Poláci, protože v tuto chvíli je jasné co i kde ... řeč je o tom jednom bloku v Dukovanech.

Takže těm co přijdou po Burešovi nevěříte, ale tomu Kaczynskemu spolku přitom jo ... zvláštní uvažování:-).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.4.2021 13:11 Reaguje na Svatá Prostoto
Nevěřím tomu, že se podaří Bureše a jeho mafii odstavit od moci, jede na tygru a drží se velmi dobře. Kdo by přišel po něm bude VŽDYCKY lepší, ale další úvahy jsou zbytečné.
Poláci ví, co chtějí stavět, kde a kdo to postaví, navíc rozjíždí mohutně OZE.
U nás ani ťok.
Kaczynského a jeho vládu hodnotit nejsem oprávněn.
Odpovědět
kk

karel krasensky

8.4.2021 20:45
Vždy je něco za něco.Pokud nechcete špatný vzduch dejte se odstřihnout od elektřiny.Svitte petrolejkou nebo svíčkou.To byste,ale nemohli vypisovat příspěvky na ekolist.
Odpovědět
va

vaber

9.4.2021 09:04
spotřeba benzínu u nás byla v r.2019 - 2,13miliardy litrů
spotřeba nafty 5,88miliardy litrů,
kolik se vyrobilo CO2?
Odpovědět

Jirka Černý

9.4.2021 10:09
Chápu to dobře že když přestaneme elektřinu vyvážet, můžeme tyhle elektrárny odstavit? Jestli on si takhle někdo nedělá na náš úkor zelené image.
Odpovědět
JK

Jaroslav Kořínek

9.4.2021 11:05 Reaguje na Jirka Černý
Samozřejmě - nejhorlivější propagátor bez uhlíkové Evropy je Lucembursko. Elektrárnu ani energeticky náročnější provozy také ne - živí je bankovnictví. - Jen jsem zvědavý jak splní snížení emisí o 50% . Asi jako Angličani zakážou grilování.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.4.2021 11:55 Reaguje na Jirka Černý
To bychom skutečně mohli odstavit a kdo si dělá jaké image nás skutečně zajímat nemusí.
Jenže problém je, že my prodáváme především špičkovou (a tím drahou) elektřinu, když na Západě nefučí a nesvítí. Pokud bychom ji nevyváželi, naše uhláky řachnou hned, protože když svítí a fučí (což je rozhodující část roku), máme velmi levné dovozy.
Odpovědět
JK

Jaroslav Kořínek

9.4.2021 13:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Ono se to může říci i opačně - ale co by jste poradil Lucembursku aby splnilo těch 50% jako ostatní země.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.4.2021 20:20 Reaguje na Jaroslav Kořínek
Needá se to říci naopak, protože kdybychom všechen vývoz (asi 20% výkonu) směřovali do Německa, tak jim to neudělá ani 3% spotřeby, přitom dost vyvážíme do Rakous.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist