https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecka-policie-se-znovu-stretla-s-aktivisty-u-vyklizene-obce-l-tzerath?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německá policie při protestu proti těžbě uhlí zadržela Gretu Thunbergovou Aktualizováno

17.1.2023 16:58 | Lützerath (ČTK)
Starší snímek protestu v Lützerathu.
Starší snímek protestu v Lützerathu.
Foto | Superbass / Wikimeda Commons
Německá policie zasahující proti aktivistům protestujícím proti těžbě uhlí v Porýní dnes zadržela Gretu Thunbergovou, uvedla agentura Reuters. Během odpoledne se tato Švédka se skupinou několika desítek dalších demonstrantů dostala k okraji povrchového dolu Garzweiler, kam je z bezpečnostních důvodů vstup zakázaný. Dnešní protest souvisí s vyklízením nedaleké vísky Lützerath, kterou čeká demolice kvůli dobývání uhlí.
reklama

 
Policie Thunbergovou zadržela asi devět kilometrů od Lützerathu, tři policisté ji odnesli z místa, kde s ostatními aktivisty protestovala. Později ji odvedli k policejním dodávkám. Po ověření totožnosti ji strážci pořádku propustili.

Policie už dříve během dne při zásahu použila obušky a slzný plyn, když se část demonstrantů oddělila od hlavní skupiny a usadila se u strmého okraje dolu Garzweiler. Policisté tuto skupinu, v níž byla i Thunbergová, obklíčili. Švédka se protestů proti těžbě uhlí v tomto regionu na západě Německa účastnila též v uplynulých dnech, podle médií ji policie zadržela i v neděli. O víkendu mluvila k demonstrantům u Lützerathu, rozšíření dolu Garzweiler označila za zradu "současné a budoucí generace".

Policie a společnost RWE, které důl Garzweiler patří, s vyklízením Lützerathu i přes protesty začaly minulý týden. Odstranily silniční zátarasy, pustily se do kácení stromů a bourání domů, z nichž se jejich obyvatelé už dříve vystěhovali a které později obsadili aktivisté. V pondělí dva poslední klimatičtí aktivisté opustili tunel pod touto vískou.

V dole Inden, který leží několik desítek kilometrů na jih od Garzweileru, dnes obsadilo 20 až 30 aktivistů rypadlo, které kvůli tomu muselo přerušit práci. Ze stroje později ale dobrovolně slezli, řekl agentuře DPA mluvčí policie. Nedaleko městečka Rommerskirchen obsadila skupina asi 120 lidí koleje, po nichž se dováží uhlí do uhelné elektrárny Neurath patřící koncernu RWE. "Tudy dnes žádný vlak s uhlím nepojede. Vlastními těly bráníme zkáze," uvedli aktivisté ze skupiny Ende Gelände. Aktivisty, kteří odmítali z kolejí odejít, policisté odnesli.

Protestující se snaží zabránit tomu, aby uhlí skončilo v elektrárnách a ty do ovzduší vypustily další tuny oxidu uhličitého přispívajícího k oteplování klimatu. Ale energetická skupina RWE trvá na tom, že uhlí z této oblasti je potřebné, aby v době energetické krize bylo zajištěné zásobování elektráren.

Aktivisté ze skupiny Extinction Rebellion se dnes v Düsseldorfu přilepili k ministerstvu vnitra Severního Porýní-Vestfálska. Část z nich odešla sama, nebo je odtamtud vyvedla policie. V Kolíně nad Rýnem se protestující zase přilepili k silnici, a způsobili tak dopravní komplikace v době dopravní špičky.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (27)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

17.1.2023 16:54
V souvislosti s oteplováním upozorňuji na server OSEL.CZ kde dnes zveřejnili řadu průměrů měření ročních teplot v Klementinu a to od r. 1750. Na ní pro zajímavost je patrné, že asi od r. 1750 do r. 1870 průměrná teplota klesala a pak už stoupá. V letech kolem 1750 bylo stejně teplo jako dnes. No víno se tehdy pěstovalo leckde.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

18.1.2023 05:46 Reaguje na Slavomil Vinkler
Za Karla IV před malou dobou ledovou bylo ještě tepleji. Pouze ekologisti si přejí klima malé doby ledové s hladomorem a válkami. Když jejich celebritou je retardovaný deviant Greta.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

18.1.2023 09:22 Reaguje na Michal Ukropec
Zase sis nevzal léky? Nebo tu záměrně šíříš bláboly od Cibulky? :D
Odpovědět

Viktor Šedivý

18.1.2023 21:41 Reaguje na Petr Eliáš
Co je blábol? Nepřesná diagnóza toho spratka?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

18.1.2023 07:28 Reaguje na Slavomil Vinkler
Asi vždy jsem říkal, že to co dnes šílí je v zásadě cykličnost, určitá sekvence, která se dnes děje. Vědci, v zásadě cykličnost nechápou, neb nám chtějí vnutit, že planeta se děje lineárně, stejně jako jejich myšlení.
Nějak opomněli, že při frekvenčním měření funkce mysli i srdce se vykazuje sinusoidou, tedy volatilně, cyklicky opakující se. Linearismus je mozková a srdeční smrt. Ten, kdo o tomto světě uvažuje lineárně předvádí jen cirkus nevědomí a šílenství v nepřirozenosti.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

18.1.2023 08:48 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tak nějak. 1*.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

18.1.2023 09:06 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Když se podíváte na křívku vývoje globální teploty, např.

https://www.czechsight.cz/infografika-zmena-svetove-teploty-za-poslednich-22-tisic-let/

tak já tam tu cykličnost nevidím. Můžete mi, prosím, v tomto pomoci?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

18.1.2023 12:37 Reaguje na Jiří Svoboda
třeba https://www.reddit.com/r/climate/comments/51ils7/greenland_gisp2_ice_core_last_10000_years/
Ono to není zcela pravidelné.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

18.1.2023 13:35 Reaguje na Slavomil Vinkler
Tak ono by to chtělo používat nějaký lepší graf. Ne tento dávno provařený. I v komentech na tom redditu je ten provar odhalený. ;-)

https://skepticalscience.com/print.php?r=337
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

18.1.2023 12:43 Reaguje na Jiří Svoboda
A nebo vrt v antarktidě spolu c CO2. Zajímavý graf.
https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2012/cislo-7/cesty-do-hlubin-zamrzleho-casu.html
Kdepak se ten CO2 pře tisíci a statisíci lety bral?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2023 22:14 Reaguje na Slavomil Vinkler
CO2 byl vždy součástí vzduchu a jeho koncetrace byla daleko vyšší a s rozvojem života, kdy je tělo rostlin i živočichů tvořeno především uhlíkem, se mrtvoly ukládají pod zem a teplota od řádově 60 mil. let před Kristem (snad +20°C než dnes) se postupně snižuje s tím, jak mizí v atmosféře CO2. Je to děsně zjednodušené.
Ve čtvrtohorách se střídají doby ledové a meziledové dle Milankovičových (i jiných cyklů - slunečních, oběhových) a v teplejších období tají permafrosty a celé oteplení se tím zvýší.
Dost důležitoz informacví je, že tyhle změny teplot probíhaly řádově +-1°C za 10 tisíc let, tj. 100x pomaleji, než dnes.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

19.1.2023 08:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale jděte, se podívati na grafy, ony ty změny v minulosti probíhaly téměř skokově.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.1.2023 16:12 Reaguje na Slavomil Vinkler
Pouze ale dolů. Při nárazu asteroidu nebo sérii sopečných erupcí se do atmosféry dostalo gigantické množství prachu a síry a tím se omezilo sluneční záření, vznilka tzv. "nukleární zrima".
Dnes se ale stejnou rychlostí otepluje, což historie nezná.
Odpovědět
LB

Lukas B.

18.1.2023 12:52 Reaguje na Jiří Svoboda
proxydata budou vždycky jen proxy. můžeme se snažit je kalibrovat....
obory napříč. "vědecky dokázáno" v historických vědách vědách není stejný level jako grafický důkaz pythagorovy věty.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

18.1.2023 09:25 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jojo, vědci to nechápou. Ale vy jste to ODHALIL. Paradox Lubomíra Volného v akci. :-)
Odpovědět

Viktor Šedivý

18.1.2023 21:44 Reaguje na Petr Eliáš
Jó vědci.
Už vás někdy napadlo, že i vědci mají hypotéky a že život s granty a bez grantů je sakra odlišný a že granty dostávají spíš ti, co se chovají konformně ...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2023 22:22 Reaguje na Viktor Šedivý
Tohle je názor naprostéhu tutana, který absolutně netuší, co je to vědecký výzkum. Právě ropáci tím rádi šermují....................
Odpovědět

Viktor Šedivý

18.1.2023 23:19 Reaguje na Pavel Hanzl
No právě že tuší.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

19.1.2023 06:42 Reaguje na Viktor Šedivý
Jojo - zde na diskuzích je tento přístup běžný. Vždy když vědci tvrdí něco, co se místnímu dezolé nelíbí, tak jistě ti vědci musí být zaplacení... :-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.1.2023 16:02 Reaguje na Petr Eliáš
Všímáte si, že vědec a vědec je rozdíl? Jeden
druhému vyvrací jeho teorii a oba jsou VĚDCI!
Věřit se dá oběma a nebo taky nikomu, ale tu
pouze víra nestačí, pokud není teorie doložena
nezvratitelnými fakty. Jinak i fakta se dají
cinknout a opravdu záleží na tom, koho píseň
zpívají, aby moli jíst ten jeho chléb. Jak
jinak je možno vysvětlit zcela opačné údaje
než tím, že jeden z nich se mýlí a nebo lže?
Je to jako s církví, kde si církevní vědci
vycucali mnoho věcí z prstu, protože si to
církev zaplatila a nyní, když už to je pouze
vírou, tak se to už nesnaží nikdo dokázat.
Odpovědět

Viktor Šedivý

19.1.2023 21:25 Reaguje na Petr Eliáš
Samozřejmě že jsou zaplaceni. Úplně všichni. Nebo snad znáte nějakou vědeckou instituci, jejíž osazenstvo by pracovalo akorát za hezké "děkuju" k vánocům?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.1.2023 22:35 Reaguje na Slavomil Vinkler
Nevím, kde jste na to přišel, ale v roce 1750 snad vrcholila malá doba ledová (už za třicetileté války Švédové táhli i s koňmi a děly přes zamrzlý Balt) a jeden teploměr v jedné jezuitské koleji asi fakt nebude ten hlavní důkaz.
Odpovědět
ig

18.1.2023 09:03
Prý použili obušky. Třeba jí majzli do hlavy tak, až se jí rozsvítilo.
Odpovědět
Hu

Hunter

18.1.2023 17:43 Reaguje na
Asi ne, už si stěžuje, že dostala nabančíno, ale přitom se s policajtama vesele a s úsměvem fotila.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

18.1.2023 09:12
Kéž by to bylo tak jednoduché jak na žlutém plakátu na fotce - zachováním vesnice se zachrání klima.

To je asi ten zásadní problém aktivistů - nepravdivá zkratka bez hlubšího porozumění problému.
Odpovědět
LB

Lukas B.

18.1.2023 10:15 Reaguje na Jiří Svoboda
ona výstižnější zkratka by byla reálný popis řetězce událostí:
zavírání jaderných elektráren - masivní výstavba nespolehlivých zdrojů, které je nutno zálohovat - sázka na politický plyn z ruska - nějak se to zvrtlo a německo bylo dotlačeno k podpoře ukrajiny - plyn je nespolehlivý - pokorný návrat k uhelné energetice - důl sežere další vesnici.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

18.1.2023 17:37
Zadrželi i Gretu? To je jako kdyby zadrželi Ježíše. To snad nemohou. Copak kolem sebe neměla apoštoly, kteří by ji uchránili?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist