https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecke-urady-provedly-domovni-prohlidky-u-aktivistu-z-posledni-generace?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německé úřady provedly domovní prohlídky u aktivistů z Letzte Generation

14.12.2022 00:53 | BERLÍN (ČTK)
Nejméně v šesti spolkových zemích provedla německá policie v součinnosti se státním zastupitelstvím prohlídky v bytech a dalších prostorách patřících lidem z protestní skupiny Letzte Generation (Poslední generace). Její členové v poslední době upozorňovali na podle nich nedostatečný boj proti změně klimatu. Sahali přitom k radikálním protestním akcím včetně blokování letišť nebo potřísněním obrazů slavných malířů v evropských galeriích.
reklama

 

Razie se uskutečnily ve spolkových zemích Bavorsko, Bádensko-Württembersko, Hesensko, Dolní Sasko, Meklenbursko-Přední Pomořansko a Sasko, uvedla dnes skupina. Kromě Lipska neuvedla žádné konkrétní obce. Příslušné státní zastupitelství v Neuruppinu kromě toho zmínilo ještě braniborské město Chotěbuz. Domovní prohlídky byly podle těchto informací u 11 členů skupiny, přičemž pět z nich je nyní v takzvané preventivní vazbě, která má zabránit jejich dalším činům.

Podle státního zastupitelství jsou dotyční vyšetřováni kvůli rušení provozu veřejných podniků a kvůli podezření z vytvoření zločinné organizace. Důvodem je několik útoků klimatických aktivistů na zařízení braniborské rafinerie PCK Schwedt, kde byl mimo jiné přerušen přívod ropy. Vytvoření zločinné organizace by se pak mohlo zakládat na skutečnosti, že obvinění se k páchání trestných činů opakovaně domlouvali.

"Už rok sledujeme pokusy o zastrašování, pokusy o zamezení naší činnosti, pokusy nás umlčet. Nadávali nám, odsuzovali nás, zavírali nás do vězení. Vyšetřováním kvůli vytvoření zločinné organizace se to dostává na novou úroveň," reagovala dnes skupina. Skutečný problém přitom podle ní představuje počínání německé vlády v klimatické krizi. "To je porušení práva. To je protiústavní. To je zločinné," uvedla skupina v dnešním prohlášení.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MJ

Marcela Jezberová

14.12.2022 08:46
No konečně, no konečně, no konečně!
Odpovědět
ig

14.12.2022 10:01
Staly se dvě věci: jednak německé státní zastupitelství konalo jak má, jednak bylo oficiálně řečeno, že aktivismus je synonymum pro zločin. Obojí mě potěšilo :-)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.12.2022 11:39
"To je porušení práva. To je protiústavní. To je zločinné," uvedla skupina v dnešním prohlášení.

To tvrdí ti, kteří sami toto právo jako první porušují.
Já bych je nechal na pokoji a současně bych nechal veřejnost, ať si to s nimi vyřídí sama dle svého uvážení. Bylo by do týdne po problému ... i po blokádách.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

14.12.2022 15:07
Inu ekologismus je jen komunismo-fašismus. To se dalo čekat. Viz naše klimatická okupační stávka studentů. Tam se ukázalo kdo je kdo.
Odpovědět
SS

Samanthea S.

15.12.2022 00:25
To je dobře. Teď je ještě odsoudit na hodně dlouho aby jim ty jejich hloupé nápady vyšuměly z hlav. A hlavně vytvořit precedens, aby i další ekoteroristi pochopili, že násilím a vandalismem ničeho nedosáhnout, tedy kromě odporu veřejnosti proti sobě samým.
Odpovědět
va

vaber

15.12.2022 09:12
vlády se bojí malé skupinky lidí co si říkají,, poslední generace,, a přitom tito politici nadělali obrovské škody a ještě se chválí jak jsou skvělí,
jako vždy vše svedou na někoho jiného a udělají z lidí co polili obraz největší nebezpečí a je nutný exemplární trest,
jak je to dlouho co se zde objevil článek ,že tajné služby Německa nesledují aktivisty, lže se jak vždy,
šaškárna pro plebs, viníky máme
Odpovědět
ig

15.12.2022 12:34 Reaguje na vaber
Sledovali teroristy. To, že teroristé sami sebe nazývají aktivisty ještě neimplikuje lhaní tajných služeb :-)
Odpovědět
va

vaber

16.12.2022 09:29 Reaguje na
co je terorizmus?
dal bych vám mnoho případů co se staly ve světě,
zdali je to terorizmus nebo hrdinský čin ,hlásají plebsu média a v nich rozhodují ti, co média řídí
rozhodující pro ,,správný,,název terorista nebo hrdina ,je, kdo to udělal a komu to prospělo a ne to co se stalo,
tajné služby nejsou od toho aby říkaly pravdu ,říkají co se jim hodí do krámu,
ale jak jsem napsal, zde v Ekolistu bylo prohlášení šéfa tajné služby ,že nesledují ekologické aktivisty a to byla lež, protože měly všechny pod dozorem a mohly okamžitě udělat razii,
ovšem když je nazvu teroristy, máte pravdu ,že sledovali teroristy a ne aktivisty a jsme zase na začátku , kdo je terorista?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

15.12.2022 14:28
Fanatiky je třeba sledovat a držet zkrátka, protože z fanatiků se velmi snadno stávají teroristé.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist