https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-podle-baerbockove-podporuje-unijni-embargo-na-dovoz-ruske-ropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo podle Baerbockové podporuje unijní embargo na dovoz ruské ropy Aktualizováno

2.5.2022 11:47 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Německo v odvetě za ruskou invazi podporuje možnost společného embarga EU na dovoz ropy z Ruska. V pořadu televize ARD to řekla ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. Ministr hospodářství Robert Habeck před týdnem řekl, že Německo by se už teď dokázalo bez ruské ropy obejít. Naopak Maďarsko dnes zopakovalo, že jakékoliv unijní embargo na dovoz ropy a plynu z Ruska nepodporuje. Evropská komise (EK) hodlá předložit návrh na ukončení nákupů ruské ropy do konce roku, který však podle unijních činitelů může obsahovat výjimky pro Maďarsko či Slovensko.

 

"V Evropské unii podporujeme to, abychom se v šestém sankčním balíku EU společně rozhodli pro zastavení (dovozu ruské) ropy," řekla Baerbocková o možném zablokování dodávek ropy z Ruska. Zdůraznila, že přípravy na provoz bez ruské ropy jsou v plném proudu, a dodala, že odvolávání sankcí proti Moskvě bude myslitelné teprve po úplném stažení ruských vojáků z Ukrajiny.

Německý ministr hospodářství minulý týden v úterý prohlásil, že možné zastavení dodávek ropy z Ruska by už pro Německo nebylo katastrofou, neboť podíl této ropy na spotřebě suroviny v Německu se během několika týdnů podařilo snížit z 35 na 12 procent. Ministr ale upozornil, že odmítnout ruskou ropu by mohlo vést ke zdražování.

Na svém odmítavém postoji k embargu ale dál trvá Maďarsko. "Postoj Maďarska ohledně jakéhokoliv embarga na ropu a plyn se nezměnil: my to nepodporujeme," sdělil na dotaz agentury Reuters mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács.

Unijní státy budou tento týden projednávat návrh šestého souboru protiruských sankcí, jehož zásadní součástí je právě ropné embargo. Zveřejnit by jej šéfka komise Ursula von der Leyenová mohla již v úterý. Podle diplomatických zdrojů by návrh měl počítat s ukončením dovozu ruské ropy do konce roku. Jeden z unijních činitelů dnes novinářům sdělil, že navržený systém může obsahovat výjimky pro dvě země nejvíce závislé na ruské ropě, tedy Maďarsko a Slovensko. Sedmadvacítka musí sankce schválit jednomyslně a ústupky mají Budapešť a Bratislavu přesvědčit k podpoře nového balíku.

To, že unijní země nemají na embargo stejný názor, dnes na tiskové konferenci uznal i německý ministr hospodářství. "Ostatní státy se ještě nepřiblížily nezávislosti na ruské ropě jako Německo, to musíme respektovat," řekl ministr Habeck. Berlín tak podle něj nechce u spojenců v unii způsobit ekonomickou katastrofu. "Zda embargo bude, to nevím," řekl.

Habeck dodal, že embargo by mohlo vést ke globálnímu zvýšení cen ropy, ze kterého by v konečném důsledku mohl těžit ruský prezident Vladimir Putin. "Budeme o tom dnes hovořit," řekl Habeck k dnešnímu jednání unijních ministrů energetiky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

2.5.2022 16:19
EU by pak nakupovala ropu jinde. Vzhledem k tomu, že jinde nezvednou těžební kapacity, tak to povede k vyšší ceně.
Pokud bude cena vyšší, stačí Rusku exportovat do zemí typu Indie a Čína menší množství při dosažení stejného obratu.
Viděli jsme to s černým uhlím. EU v březnu ohlásila embargo a cena stoupla o 50%. Zájem projevila Čína a Indie, kde se uhlí našlo kupce. Stačí se podívat, jakou příležitost v sankcích vidí Indie (a co říkají v komentářích tamější čtenáři):
https://timesofindia.indiatimes.com/business/india-business/indian-exporters-head-to-russia-eye-food-chemicals/articleshow/91245036.cms
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.5.2022 21:58 Reaguje na Richard Vacek
Do Indie vozit něco z Ruska je silný problém, přes Afganistán a Pákistán nevede snad ani trať, natož roura. A Čína si libuje, že může Rusko vydírat. To už dnes prodává ropu se slevou 30%.
EU je pro Rusko naprosto klíčový trh, dělá mu 60% z celého zahraničního obchodu. Pro EU je to ale asi 4%.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.5.2022 11:46 Reaguje na Pavel Hanzl
S ropou by to zase takový problém nebyl. Myslím to lifrování třeba do té Indie. Bylo by to pro Rusko nepříjemné, ale u ropy je to technicky podstatně jednodušší, než u plynu. Navíc to embargo, pokud by k němu došlo, nakopne ceny ještě výš, takže i s celkem slušnou slevou se může nakrásně stát, že na tom Rusko ještě vydělá.

Tady máte víc info ... https://www.eia.gov/international/content/analysis/countries_long/russia/

Min ze 3 těch přístavů to do té Indie není zase taková hrůza.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2022 10:02 Reaguje na Svatá Prostoto
Je to samozřejmě komplikovanější a tím dražší.
Ale ten problém je jinde.
Celosvětová obchodní infrastruktura je velmi složitý, přesný a dokonale vyvážený systém, Rusi do něho mohutně kopli a on se rozhodil.
Takže bude nějakou dobu trvat, než najde jinou rovnováhu, kde už Rusko snad prakticky nebude.
Tenhle energetický zmatek není setrvalý stav, Všichni producenti energií dnes už makají na navyšování kapacit, protože tuší velmi dobrý byznys s EU, která je velmi solventní zákazník.
Ani bych se nedivil, kdyby se časem začali přímo podbízet. A to se dělá cenou.
Odpovědět
kk

karel krasensky

2.5.2022 18:31
Nevím,nevím pokud k tomu dojde povede to k dalšímu narustu cen uplně všeho.Článek mi zkazil náladu.Sedím kouřím marlborku,popíjím balantinku občas kolečko zvěřinové klobasky a přemyšlím nad tím jak to ti duchodci utahnou.Mrzuté
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.5.2022 21:50 Reaguje na karel krasensky
Proč si ničíte zdraví takovými šunty? To nemáte na něco kvalitnějšího?
Odpovědět
kk

karel krasensky

3.5.2022 06:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Vtipné-1+
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.5.2022 11:26 Reaguje na karel krasensky
důchodci začnou zase pracovat a ostatní si začnou vážit svého zdraví. Ono je totiž na H.... jít v 65 do důchodu totálně zhuntovaný a brečet, že celý život pracovali...jinými slovy, kdyby to nebylo trapné, bylo by to úsměvné
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist