https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-v-klimatickych-cilech-zaostava-ministr-hospodarstvi-chce-vyssi-tempo?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo v klimatických cílech zaostává, ministr hospodářství chce vyšší tempo

12.1.2022 01:06 | BERLÍN (ČTK)
Německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck
Německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck
Německo v plnění klimatických cílů značně zaostává, do roku 2030 proto musí oproti současnému stavu ztrojnásobit roční tempo snižování škodlivých emisí. Na tiskové konferenci to prohlásil německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck. Řekl také, že v letošním roce koaliční vláda sociálních demokratů (SPD), Zelených a liberálních svobodných demokratů (FDP) představí dvojici souborů k podpoře ochrany klimatu a že bez zemního plynu se Německo v přechodu k čistým energetickým zdrojům neobejde.
reklama

 

"Dosavadní klimatická opatření jsou ve všech směrech nedostatečná," řekl Habeck, který je spolupředsedou strany Zelených. "Začínáme s dramatickým skluzem," poznamenal. Dodal přitom, že plány pro letošek a nadcházející rok zřejmě splněny nebudou. Zatímco Německo v posledních letech snižovalo emise v ročním průměru o 15 milionů tun, nyní ke splnění plánů musí do roku 2030 dosáhnout ročního snižování zhruba až o 40 tun. "Naše úsilí musíme ztrojnásobit," řekl.

Německo chce do roku 2030 vyrábět 80 procent energie z obnovitelných zdrojů. "Za posledních třicet let jsme se dostali na 42 procent," řekl Habeck. Tato hodnota si podle něj sice zaslouží uznání, ale tempo je třeba urychlit. "Nyní máme osm let, abychom se dostali na 80 procent," uvedl. "A to je obrovský úkol," doplnil.

Na otázku novinářů, zda se Německo v přechodu k čistým energetickým zdrojům obejde bez plynu, Habeck odpověděl, že plyn země potřebuje. "K transformaci energetiky potřebujeme plynové elektrárny. To je zcela jasné," řekl. Německo chce ale zároveň co nejvíce podporovat investice do čistých zdrojů.

Na dotaz k dočasnému zařazení energie vyráběné z jádra a zemního plynu mezi takzvané zelené investice v Evropské unii ministr odpověděl, že takové řešení nepodporuje. Prohlásil ale, že respektuje názory ostatních států. Na jádro jako přechodový zdroj sází mimo jiné Česká republika.

"V Evropě je tradicí, že se energetická politika jednotlivých států liší," řekl Habeck a dodal, že odlišné jsou i transformační plány zemí. Podle něj je nutné respektovat to, jakým způsobem se evropské země chtějí k čisté energetice dostat. "Pokud Švédové sází na vodní a atomové zdroje, tak je to jejich cesta. Stejně tak jako naší cestou jsou obnovitelné zdroje, přechodně plyn a pak, co nejrychleji to půjde, využití vodíku," uvedl.

Podle Habecka není cílem se vzájemně poučovat, ale to, aby všechny státy přispívaly ke snižování emisí oxidu uhličitého a ke konečnému vyloučení fosilních paliv z energetiky.

Habeck na tiskové konferenci hovořil také o tom, že přechod na bezuhlíkovou energetiku a hospodářství promění celou zemi a společnost. "Je to velký politický úkol, ale je to pro nás také veliká šance. Staneme se zemí inovací," řekl. Klimaticky neutrální, kdy emise skleníkových plynů budou v rovnováze s opatřeními na jejich neutralizaci, chce Německo být do roku 2045.

Aleš Zápotocký spr


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

12.1.2022 05:55
Snad mohou okamžitě zavřít uhelné a jaderné elektrárny. K tomu benzínové pumpy. A pokud chtějí ukázat světu co nás čeká, mohou zavřít i kohoutky u zemního plynu.
Svět je v plamenech a není důležitějšího úkolu, než skončit s fosilními zdroji a jadernými elektrárnami.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

12.1.2022 06:41 Reaguje na Richard Vacek
Svět je v plamenech? A co hoří? Já mám za to, že žijeme v nejlepší možné době. A pokud dokážete i spořit, tedy odkládat část peněz na horší časy, patříte k tomu 1% světové lidské populace, co se má nejlépe na planetě.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.1.2022 07:19 Reaguje na Katka Pazderů
Nejlepší možná doba ? Tak to už bylo , posledních 30 let je z pohledu biodiverzity a úbytku lesů doslova Armagedon.
Připočtu-li k tomu miliardy tun odpadů zamořujících vodu, půdu i atmosféru potom váš optimismus sdílet nelze.
Odpovědět
DA

DAG

12.1.2022 07:24 Reaguje na Miroslav Vinkler
Asi paní Pazderová měla spíše říct, že je to s pohledu člověka a umístěním v Evropě.
Jako lidé jsme si do teď skutečně neměli na co stěžovat.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

12.1.2022 15:47 Reaguje na DAG
Fakt je ten, že když se člověk koukne do minulosti, tak jako Novotného dítě musím uznat, že líp jsem se narodit nemohl. Jinde ... to jo, rozhodně do 89, ale jindy. Ani prd.
Odpovědět
DA

DAG

12.1.2022 19:54 Reaguje na Svatá Prostoto
Asi tak.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

13.1.2022 06:40 Reaguje na DAG
každá krize má taky transformační potenciál...až na to, že se transformuje v podstatě "prazaklad" jen doufám, jen doufám, že Homo Sapiens se probere z letargie drogově závislé digitalizace a objeví to, co zapomněl a naši prarodiče uměli a bylo jejich silou. Být s přírodou a přirozeným chodem dějů.
Odpovědět

Milan Šálek

13.1.2022 11:15 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Hmm, být s přírodou a přirozeným chodem dějů ... A taky s tuberkulózou, pravými neštovicemi, bez vakcín, antibiotik, bez pesticidů a hnojiv, tedy s permanentním nebezpečím hladomoru. A kdy vítězí ten silnější, bezskrupulóznější a lépe ozbrojený. Neidealizujme si tu minulost a "přirozený chod dějů", tedy zákon džungle.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

12.1.2022 07:21 Reaguje na Katka Pazderů
Vylez z toho svýho " skleníku "/ bubliny a uvidíš !
Spořit mohou ti, kterým na to zbývá. V ČR 60% zaměstnanců nemá uváděný průměrný plat.
Odpovědět
DB

Darth Bane

12.1.2022 22:27 Reaguje na smějící se bestie
Jistě, a v CR je to číslo nejnižší. Blbý, co???? CR je nejrovnostarstejsi země na světě, a na průměr dosáhne zdaleka největší procento populace.
Odpovědět
VK

Václav Kain

12.1.2022 09:25 Reaguje na Katka Pazderů
Jeďte se podívat na naše zplundrované lesy drastickou těžbou.A pokud jde o to ukládání peněz na horší časy,tak bych doporučoval běžný účet.Tam se vám ty peníze tak okotí,že vám z 1000koruny za rok zbyde pětistovka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.1.2022 09:34 Reaguje na Katka Pazderů
Lidem se žije fakt dobře (teda v civilizovaném světě), jenže na dluh. A příroda se nechá ždímat jen do určité míry a pokud ten dluh rychle nesplatíme, tak s náma vymete úplně stejně, jak se všemi před námi. A to velmi svižně, naše vnoučata se toho ještě asi dožijí.
Odpovědět
VK

Václav Kain

12.1.2022 09:27 Reaguje na Richard Vacek
To se dalo čekat,že budou tlačit na pilu.Mají na ten svůj stupidní cirkus čas do příštích voleb.Potom vylétnou jako špinavé prádlo.To samé platí u nás o pětikolce.
Odpovědět
TM

Tomas Moravec

13.1.2022 11:16 Reaguje na Richard Vacek
Tak nevidim uplne duvod k zavirani jadernych elektraren, pokud chcete resit klimatickou zmenu. A jak dlouho si myslite , ze vydrzi Nemecko jako stat pokud by najednou zavrelo uhelky, plyn a benzinove pumpy? 5 dni? Tyden? Mesta by se stala neobyvatelnymi, lidi by rabovali obchody. Ono mame na poradny blackout kazdou zimu zadelano i se vsemi temi fosilnimi zdroji. Jak je vypnete, zpusobite nejspis blackout v cele Evrope. A takovy blackout se nemusi snadno podarit nahodit zpet. Ale CO2 by to v EU na nejakou dobu zrejme vyresilo. Pulka az dve tretiny obyvatelstva by pomrela hlady, umrzla nebo se navzajem pobila.
Odpovědět
ig

12.1.2022 11:10
Co mi to jen připomíná... "Plánované hospodářství nefunguje, ekonomika zaostává. Posílíme tudíž plánování." :-)
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

12.1.2022 11:31
To říkám pořád, že Němci v ochraně klimatu zaostávají, přestože na to vynakládají obrovské peníze. Zjevně to nedělají dobře, ale nechtějí si to přiznat.
Odpovědět
DA

DAG

12.1.2022 19:59 Reaguje na Jiří Svoboda
Oni na to mají svůj pohled. Bohužel ideologický. Kdyby chtěli opravdu bojovat proti CO2, tak vypnou uhelné elektrárny a nechají atomové. Bohužel západ je ovládán ideologiemi. Němci v tom byli vždy nejzavilejsi.
Odpovědět
sv

14.1.2022 09:51 Reaguje na DAG
Ideologiemi je ovládán celý svět. Německé oze třeštění, ač škodlivé, ještě není zdaleka nejhorší.
Odpovědět
Mi

Michal

12.1.2022 17:40
Kdyby používali mozek a neodstavili si před dvěma týdny 4000 MW v bezemisních zdrojích, tak si nemuseli stěžovat na dramatický skluz v opatřeních.
Odpovědět
ms

13.1.2022 02:23
Habeck (vystudovaný literární estetik) by si měl udělat napřed pořádek ve straně, kdy jeho spolupředsedkyně Zelených a ministryně zahraničí SRN je proti spuštění Nord Stream II. Jak chtějí Němci zastavit uhlí a jádro a postavit asi 140 nových paroplynek, když je nebudou mít čím krmit? Pro českou ideu také nahradit uhlí plynem (než budou nové reaktory) to také ukazuje slepou cestu. Ještě by měl Habeck slušně přiznat, že bez importu elektřiny z francouzského jádra i výkonu celého Temelína by jim v posledních dnech síť zkolabovala. A zase vidíme, že ani zelení soudruzi větru a slunci neporučí. Mimochodem ten urychlený plán výstavby OZE do roku 2045 přijde Němce na dalších 5 bilionů eur, to je ročně 4,5 % HDP Německa. A výsledek může být tristní jako loňský rok, kdy Němce energeticky zachránilo hlavně to "hnusné" hnědé a černé uhlí, ze stále vyšší kapacity větru i slunce (137 GW) získaly méně než v roce předchozím.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.1.2022 12:55
Německo zaostává, protože si nasadilo dost vysoklou laťku. Normálně by i tohle zvládlo, má ten systém dobře promyšlený a rozjetý. Jenže tahle krize to přibrzdila (což bylo účelem) ale jedeme dál. Problém jim dělá odstavování jaderek, ovšem to je problém starý asi 30 let a tehdy se sodovkáč skutečně neřešil, prostě jej podědili.

Ale jsem zvědavý, jak se s tím popasují, hlupačisko Putin jim poslsl varovný výstřel, že je ochoten je kdykoliv podrazit. Takže se můžou připravit, ale nahradit jádro i uhlí je dost makačka.
Odpovědět

Milan Šmid

16.1.2022 08:45
Ekologie podle Německa !!Deseti tisíce vykácených stromu v pralesech v Jižní Americe na vrtule pro větrné elektrárny likvidace tisíce hektaru plic naši planety !!!! Stromy musí být staré minimálně 300 let a musí mít výšku asi 100 metrů k tomu doprava do Evropy !!!! Výroba oceli, mědi ,betonu a k tomu všemu těžba těchto surovin pro výrobu !!To je ekologie !! Zlaté odprášněné uhelné elektrárny !!!!! A takoví lidé nám chtějí něco vysvětlovat !!!!!!Tito lidé by měli odebírat jen elektřinu s těchto větrníku za jejich plnou cenu a to platí i o solární energetice !!!!! ??????
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist