https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecky-soud-vladu-nelze-donutit-k-dodrzovani-klimatickych-cilu-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německý soud: Vládu nelze donutit k dodržování klimatických cílů

1.11.2019 00:19 | BERLÍN (ČTK)
Německou vládu není možné donutit k dodržování jejích vlastních klimatických závazků, rozhodl včera správní soud v Berlíně. / Ilustrační foto
Německou vládu není možné donutit k dodržování jejích vlastních klimatických závazků, rozhodl včera správní soud v Berlíně. / Ilustrační foto
Foto | tpmartins / Flickr
Německou vládu není možné donutit k dodržování jejích vlastních klimatických závazků, rozhodl včera správní soud v Berlíně. Se svou žalobou tak neuspěla trojice farmářských rodin, které právě to požadovaly. Šlo o první takový proces ve spolkové republice, která už počítá s tím, že své klimatické cíle pro rok 2020 nedodrží.
 

Trojice rodin, které se živí zemědělstvím ohleduplným k přírodě, německou vládu viní z toho, že nedělá pro ochranu klimatu dost. Rostoucí teploty a opakující se sucha, které se změnami klimatu souvisí, přitom podle rodin z Braniborska, Dolního Saska a Šlesvicka-Holštýnska ohrožují jejich budoucnost jako zemědělců. Klimatické změny podle žaloby už nyní pociťují třeba ve formě extrémního počasí nebo přemnožení škůdců, což vede k nižší úrodě. V důsledku tak podle rodin selhání vlády vede k nepřípustnému zásahu do jejich základních práv na život a zdraví či svobodnou volbu povolání.

Žalobci, které podporovala ekologická organizace Greenpeace, proto požadovali, aby soud vládu k dodržení jejích emisních cílů zavázal. Tvrdili, že příslušné vládní usnesení z roku 2007 není jen vyjádřením určitého politického záměru, ale že je právně závazné. Právníci vlády to odmítali a žalobu označovali za nepřípustnou. Byli přesvědčeni, že podobná rozhodnutí patří do výhradní zodpovědnosti exekutivy a soudy do nich nemohou zasahovat.

S touto argumentací se včera ztotožnil i soud. "Musíme respektovat prostor, který je vymezen pro činnost exekutivy," uvedl soudce Hans-Ulrich Marticke. Vládní klimatický cíl je podle něj právě jen vyjádřením politického záměru, nikoliv právně závazným ustanovením. Proti rozhodnutí je možné podat odvolání.

Vládní cíl počítá se snížením emisí skleníkových plynů do roku 2020 o 40 procent ve srovnání s rokem 1990. Do konce loňského roku ale emise klesly jen o 30,6 procenta, takže je prakticky vyloučené, že by se cíl podařilo naplnit. "Je pro mě hořké muset vám říci, že cílů pro rok 2020, které jsme si sami stanovili, nedosáhneme," připustila už loni ministryně životního prostředí Svenja Schulzeová.

O to usilovněji se chce podle svých slov kabinet vedený kancléřkou Angelou Merkelovou snažit o splnění klimatického cíle pro rok 2030, kterým je snížení emisí o 55 procent. V říjnu proto schválil balíček opatření, která k tomu mají vést.

Zdaleka nejmenší pokles emisí skleníkových plynů oproti roku 1990 zatím zaznamenala oblast dopravy (0,6 procenta), následovaná zemědělstvím (18,8 procenta), průmyslem (30,7 procenta), energetikou (33,4 procenta) a oblastí bydlení (44 procent). V dalších oblastech emise klesly o 75 procent.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martin Weiser
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

AM

Aleš Malík

1.11.2019 23:55
Bohužel urputný křik proti emisím skleníkových plynů, který slyšíme z Německa. Zní neskutečně pokrytecky, když pro splnění vlastních cílů nejsou ochotni ani omezit rychlost aut na dálnicích.
Ale já myslím, že pokud nezačneme včas dělat malé ústupky, donutí nás změna klimatu k nepředstavitelně obrovským.
Odpovědět
ig

2.11.2019 08:03 Reaguje na Aleš Malík
Proč by měli Němci omezovat rychlost? Jestli jste někdy jel po německé dálnici ;-) tak jste si jistě všiml, že lidé víceméně dodržují stejné rychlosti jako u nás, čili něco kolem reálných 140 ("tachometrových" 150) a druhá hlavní skupina řidičů kolem 120 km/h. Jediný rozdíl je, že když se občas pro radost projedete třeba 180, tak se to obejde bez rizika pokuty :-) A v českém provedení, že se na vás nenalepí policajti tak, až jim raději se zvýšením rychlosti uhnete načež vás okamžitě zkasírují.
Odpovědět
ig

2.11.2019 08:05 Reaguje na Aleš Malík
Jinak ten křik proti emisím je pokrytectví od A až do Z. Prakticky žádné deklarované opatření nefunguje tak jak ekoplašani hlásají, ba spíš s výhledem na zhoršení kvůli odstavení jaderných elektráren ekoteroristy.
Odpovědět

Jan Šimůnek

2.11.2019 08:06
Střet práva s realitou. Je zcela jistě možné přijmout zákon, podle kterého je každý občan povinen mít doma perpetuum mobile, uspokojující jeho energetické požadavky. Narazí to ovšem na zákony ještě důležitější než ty lidské, v tomto případě na zákon o zachování energie.
A ve stejné pozici jsou i "německé klimatické cíle".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist