https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-majitel-zboural-krkonosskou-boudu-dvoracky-postavi-jeji-kopii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nova: Majitel zboural krkonošskou boudu Dvoračky, postaví její kopii

5.6.2023 10:21 | Rokytnice nad Jizerou (Semilsko) (ČTK)
Původní bouda Dvoračky.
Původní bouda Dvoračky.
Foto | ŠJů / Wikimeda Commons
Majitel zboural krkonošskou boudu Dvoračky na úpatí Lysé hory. Původně plánoval menší stavební úpravy, ale při nich zjistil, že statiku celého objektu narušila dřevomorka. Nová bouda, která by měla být zvenčí téměř identickou kopií té původní, by na místě měla stát za dva roky, uvedla večer televize Nova.
 

Majitel Dvoraček Milan Starý televizi řekl, že nová bouda vznikne na původním půdorysu, zachované zůstanou základy a jedna opěrná zeď. Boudu provozuje 30 let. Nosný materiál se musel vyměnit, aby se revitalizace chaty mohla udělat na solidní úrovni, uvedl. "Budou ve stejném duchu, stejném designu, ve stejné barvě, stejná okna, bude to všechno nějakým způsobem napodobenina," řekl k nové podobě Dvoraček.

Stavební úřad to ohlídá, řekl Nově Petr Matyáš, starosta Rokytnice nad Jizerou, v jejímž katastru bouda leží. "Předpokládám, že ten objekt bude ve stejném duchu, protože v této lokalitě a v této zóně by to ani jinak být nemohlo," podotkl. Nova uvedla, že dosavadní bouda měla 40 lůžek, nová jich bude mít méně, ale s větším ubytovacím komfortem.

Původní Dvorské boudy vznikly v roce 1707 a sloužily jako zemědělská usedlost pro chov dobytka. Vyhořely před více než 120 lety, dosavadní podobu měla bouda posledních zhruba 100 let.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LB

Lukas B.

5.6.2023 11:47
to je kříž s těmi totálními rekonstrukcemi do téměř identické podoby (líbí se mi termín "sociální kopie" - má to stejnou funkci, vypadá to stejně, ale je to postavené moderně) - kterou podobu vybrat. jestli tu krásnou čistou figuru střechy původního hospodářského stavení, nebo obnovovat podobu těsně před bouráním, ty ohyzdné "uši" (placaté vikýře ve dvou řadách pro hostinské podkrovní cimry) a hnusné budníky (pultové přístavby předsíní, kotelen, skladů uhlí, garáží a generátoroven). to, co je považováno za autentický krkonošský budní styl jsou děsné zpitvořeniny a dle mého názoru si zaslouží při podobné rekonstrukci místo "uší" spíš kompromisně zvýšit o půlštok (aby byla zachována ubytovací kapacita)
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.6.2023 14:45 Reaguje na Lukas B.
Jde o to, že panstvo z NP, si zajisté pohlídají, aby to bylo podle nich.
Odpovědět
LB

Lukas B.

5.6.2023 15:27 Reaguje na smějící se bestie
to, že správa krnapu má na území národního parku a jeho ochranného pásma památkářské pravomoci, je v zásadě velmi správně. a na některé otázky není jednoznačná odpověď, a jednou z těch otázek je který autentický stav chceme u rekonstrukcí baráků chránit. dvoračky tak jak je známe mají patinu grogu a kysela ve vánici, studeného piva v úmorném vedru, zabydlenost spartánských pokojíků, ale zároveň je to hnusně ušatá utýraná původní čistá hmota střechy a baráku. a teď babo raď co s tím. přál bych hřebenovým boudám návrat k vzhledu před přebudováváním podkroví na zomrcimry. ale vkus se může různit a správná odpověď neexistuje, respektive může jich být více.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

5.6.2023 12:07
Vari tam docela dobre - minim ten velky "lidojem" Stumpovku vedle - a majitel to ma u Krnapu asi lepsi, nez to meli majitele Labske boudy. Jinak totiz tezko pochopit tu permanentni zavilou zast vuci Labske boude z jejich strany versus smirlivost k teto nove (minim Stumpovku) mega-stavbe. Asi, ze majitel je z porevolucnich kruhu a ne bolsevik jako stat, co v supercennem prostredi kolem Labskeho vodopadu postavil to davne betonove monstrum po vyhorele eklogicke Labske boude.
A ted vazneji. Jasne, doba se meni a megastavba betonove Labske boudy byla premrstene velika na ty malinke hory kolem. Mozna ne jeste roku 1970 kdy navstevniku ochotnych dojit tam pesky bylo dost ale roku 1990 uz urcite asi ano. Zatimco davy navstevniku na snadno dosazitelnych Dvorackach v lete i v zime tu Stumpovku asi spolehlive zaplni.
Opravdu jsou ale louky u Dvoracek, kdysi na jare plne koniklecu a sasanek
(ktere nekam zmizely a nikdo nevi proc) mene cenne nez ta hercynska poust u Labske boudy?. Ciste architektonicky byla Labska bouda totiz kvalitni stavba - a je myslim nezaslouzene, ze byla tak demonizovana. Je prilis velka ale uz tam proste stoji. Proc o tom pisu - kdyz clanek je o Dvorackach? Protoze si kazdy muze polozit otazku, proc ma/mel Krnap natolik odlisny prispup k tem dvema mega "boudam". Prijde mi, ze stavebni tlak je na tehle strane hor mnohem silnejsi, nez nahore na planich
a tech baraku viditelnych na te strani Kotle a Lyse hory uz malem i z niziny je tam uz prilis mnoho a jsou prilis velke. Lanovky a sjezdovky tam urcite patri - kde jinde je chcete u nas stavet ale ubytovani a stravovani davu navstevniku by se melo resit spis dole ve meste. Nevydrzis bez obeda? Tak si to sjezdovani v "1. zone narodniho parku" odepri nebo bud na te sjezdovce jen pulden - tak bych si spis predstavoval pusobeni Krnapu na udrzitelny rozvoj tehle mist, na ktere je zvlaste v zime vyvijen ohromny tlak desetitisicu navstevniku pozadujicich cim dal vetsi komfort v tom narodnim parku
Odpovědět

Radek Čuda

5.6.2023 13:07 Reaguje na Miloš Zahradník
Labská je úplně jiný level ... velikostí i matrošem i umístěním. L je prostě v té bolševické podobě holé neštěstí a ekonomický děs běs. Plus L je celá a dost hluboko v klidovém území, D jsou na hranici, L jsou čistě turistická záležitost, což velkou boudu neuživí (Petrovka sice byla prasárna, ale ona byla chcíplá už než ji Kovář koupil), zatímco D jsou u sjezdovky (kdysi jsem tam byl s gymplem na lyžáku, to jsme ještě byli ubytovaní v té haluzně, co tam stála před Štumpovkou). Výjimkou je Luční, ale tam vztahy Sovové a KRNAPu nebo HS jsou taky vyloženě vřelé ... často doslova.

U Labské se zvažovalo ji prostě sestřelit a postavit tam něco uměřeného, ale s ohledem jaká je to kráva a kde je to vždy narazilo. Ono je potřeba si uvědomit, že ta silnice na D právě vede mimo klidové území, což jak při demolici, tak při stavbě hrozná výhoda.
Odpovědět

Radek Čuda

5.6.2023 13:09 Reaguje na Radek Čuda
Jen pro upřesnění, já tím nijak nehoruji pro Štumpovku, za mně byla stará haluzna úplně akorát ... a nebudu spekulovat, jakou náhodou vlastně vyhořela. Jen to srovnávám s Labskou.
Odpovědět
LB

Lukas B.

5.6.2023 14:30 Reaguje na Radek Čuda
byl jsem tam na lyžáku jako nezletilý pomocný instruktor někdy v březnu 1990, a to teda byla haluzna! bující černá plíseň v rozích, plodnice na dřevu, podivná elektroinstalace (když se v umývárně pustila voda z kohoutku, tak asi za deset vteřin se rozsvítila žárovka, to mě zaujalo), akumulačky s přívodním kabelem přivřeným do dveří...
a tehdejší parta na dvoračkách, to byli echt loupežníci, každý den jsme reklamovali podměrečné limonády a jídlo bylo takové úsporné, jeden den pečené kuře, druhý den hromada kuřecích kostí vydávaná za slepici na paprice.
pak se dvoračky zvedly a byl to naprostý zjev mezi hřebenovými boudami, posledních deset let to už za moc nestojí, nevím, jestli se zhoršili nebo je jiní předběhli. dneska jsou špička lesní bouda, děčínská, bufáč na rozcestí...
Odpovědět

Radek Čuda

5.6.2023 16:53 Reaguje na Lukas B.
Tak my tam byli s géčkem o cca 10 let dřív a byl to takový standard tehdejší doby. Celkem pohoda, žádná vyloženě sláva ani hrůza.
A v bufíku byl správný výčepák, takový echt horal-Krakonoš s plnovousem, co neřešil občanku:-))). Takže se stačilo vyhnout profesorskému sboru a bylo:-).

Ale dnes je samozřejmě jiná doba, jiné nároky, jiné standardy ... holt ta romantika staré Výrovky, do které se lezlo dírou ve sběhu, Rozcestí, nebo i té Luční, když to byla fakt hlavně turistická hřebenová bouda ... to už je pryč. A je taky otázkou, jestli by mi to přišlo tak úžasné i teď, po těch x desítkách let:-).
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

6.6.2023 08:51 Reaguje na Lukas B.
šohaju...já dělal za komoušů domovníka na Petrovce a to tam taky bylo osazenstvo! kuchař 8x trestán, účetní trestaná za defraudaci,1 číšník zaze po výkonu trestu...na ty boudy se za komoušů chodilo po kriminále aby pak měli kladný posudek až třeba za rok šli o dům dál.noční hlídač kterému jsme říkali Čůčo, tak udal trvalé bydliště na adrese v Praze kterýždo dům již tenkráte 8 let byl zbourán.mezilidské vztahy na těch horských boudách byly všeliaké a úřadovala tu často ponorková nemoc.dávaly se tam i z nouze různé šukpáry.já tam šel asi s naívní představou horské romantiky.ale jak mi tam přivezli na zimu snad 80 tun koksu a měl jsem to sklízet sám, tak jsem dal výpověď a šel jsem do Vimperka na kemp.a tam zase restauracím vládl komunistický opilecký tyran s širokou základnou udavačů z řad číšníků a uklízeček.
Odpovědět
hh

hiwatix962 hiwatix962

5.6.2023 14:32
The new shed, which should be an almost identical copy of the original one from the outside, should be on the site in two years, Nova TV reported in the evening.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist