https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novym-namestkem-ministryne-hubackove-se-stal-nekdejsi-ministr-jan-dusik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Novým náměstkem ministryně Hubáčkové se stal někdejší ministr Jan Dusík

2.6.2022 01:04 | PRAHA (ČTK)
Jan Dusík byl ministrem životního prostředí mezi listopadem 2009 až březnem 2010 v úřednické vládě Jana Fischera.
Jan Dusík byl ministrem životního prostředí mezi listopadem 2009 až březnem 2010 v úřednické vládě Jana Fischera.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Martin Kozák / Wikimeda Commons
Novým náměstkem ministryně Anny Hubáčkové (KDU-ČSL) se stal někdejší ministr životního prostředí Jan Dusík. Bude mít na starost agendu spojenou s ochranou klimatu, uvedla na twitteru Hubáčková. Dusík v minulosti působil v Programu OSN pro životní prostředí nebo v Arktickém programu Světového fondu pro ochranu přírody.
 

"Vítej na palubě Honzo!," napsala na twitteru Hubáčková. Dusíka označila za velkého profesionála, který bude posilou během nadcházejícího českého předsednictví v Radě Evropské unie. "Jsem ráda, že se po zahraničním angažmá chce znovu pustit do práce na lepší ochraně životního prostředí a přírody v ČR," sdělila ministryně.

"S válkou na Ukrajině nabrala klimaticko-energetická agenda zcela novou dynamiku. Během nadcházejícího českého předsednictví EU i na národní úrovni budu usilovat o to, abychom co nejlépe využili příležitost urychlit odklon od závislosti na fosilních palivech," uvedl pak Dusík v tiskové zprávě. "Drastické tempo, jímž změna klimatu postupuje, bude těžké zabrzdit, ale musíme pro to udělat vše, co je v našich silách," dodal náměstek.

Dusík absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, poté studoval Oxfordskou univerzitu, kde se věnoval oboru změn a řízení v životním prostředí. Profesní kariéru zahájil na ministerstvu životního prostředí, kde mezi lety 1998 až 2010 pracoval například v právní jednotce, poté jako náměstek a mezi listopadem 2009 až březnem 2010 byl také ministrem životního prostředí v úřednické vládě Jana Fischera. Podle MŽP jeho hlavní profesní specializací byly zahraniční vztahy a legislativně - právní záležitosti, v roce 2009 vedl také agendu prvního českého předsednictví.

V Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) v Ženevě Dusík pracoval mezi lety 2011 až 2019 - nejdříve jako ředitel Evropské kanceláře, později jako hlavní poradce pro strategické záležitosti Arktidy a Antarktidy. V letech 2020 až 2022 pak působil v Arktickém programu Světového fondu pro ochranu přírody, naposledy jako dočasný ředitel.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist