https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-a-mesta-mohou-od-1-zari-zadat-o-dotace-na-setrne-lampy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce a města mohou od 1. září žádat o dotace na šetrné lampy

30.8.2018 00:10 (ČTK)
Cílem dotací je snížit světelné znečištění. / Ilustrační foto
Cílem dotací je snížit světelné znečištění. / Ilustrační foto
Zdroj | MÚ Jesenice
Obce a města mohou od 1. září žádat o dotace na šetrné lampy veřejného osvětlení. Pro obce v chráněných krajinných oblastech má ministerstvo životního prostředí připraveno 30 milionů korun. Pro ostatní obce a velká města má ministerstvo průmyslu 90 milionů korun. Cílem dotací je snížit světelné znečištění. V tiskové zprávě o tom včera informovalo ministerstvo životního prostředí.
 

Obce v chráněných krajinných oblastech mohou na rekonstrukci veřejného osvětlení získat až dvoumilionovou podporu, dotace uhradí až polovinu výdajů. Žádosti bude přijímat Státní fond životního prostředí ČR do konce října. O dotaci mohou požádat obce, které se nacházejí alespoň částí svého katastru na území chráněných krajinných oblastí a současně nemají více než 100.000 obyvatel. Týká se to 1025 obcí.

"Bude-li u obcí zájem, jsme připraveni alokaci ještě navýšit," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Ministerstvo dosud na snížení světelného smogu v národních parcích vydalo 21 milionů korun z Národního programu Životní prostředí. Dotace byly vždy brzy rozebrány, poznamenal Brabec.

Za peníze z dotací mohou obce pořídit úspornější a zdravější pouliční lampy, které pomohou omezit negativní vliv veřejného osvětlení na přírodu a zdraví lidí, a zároveň sníží své výdaje za energie. Klíčovou podmínkou k získání až 50procentní dotace je dodržení přijatelné míry světelného znečištění. Přednost dostanou ti žadatelé, kteří v celém rekonstruovaném úseku osadí svítidla s nižší hladinou modré složky záření, která má na lidský organismus i okolní ekosystémy největší vliv. Světlo by mělo směřovat dolů, nikoliv k obloze. Lampy musí začít fungovat do roku 2021.

"Dotace pomůže starostům uhradit nákup svítidel, řídicího systému veřejného osvětlení, výměnu kabeláže ve sloupech veřejného osvětlení, rekonstrukci rozvaděčů nebo pronájem montážní plošiny. Částkou ve výši až 50.000 korun přispějeme i na projektovou dokumentaci. Naopak stavební a výkopové práce, sloupy či výložníky financovány nebudou," upřesnil ředitel SFŽP Petr Valdman.

Obce ležící mimo chráněnou krajinnou oblast a velká města, mezi která se řadí Praha, Brno, Ostrava, Olomouc a Liberec, mohou žádat o stejnou dotaci z Programu EFEKT, který vyhlašuje ministerstvo průmyslu a obchodu. Ve Státním programu na podporu úspor energie je pro tyto obce připraveno 90 milionů korun, osvětlení musí být hotovo do konce roku 2019.

"Dotace obou resortů mají shodné metodické pokyny i kritéria hodnocení žádostí, liší se možní příjemci dotací či termín dokončení projektů. Proto administrace žádostí probíhá zvlášť," upřesnil Brabec.

Problém se světelným smogem má zdravotní dopady, nedostatečná tma v noci brání například správnému spánku u člověka i u volně žijících zvířat. Porušení přirozených rytmů může přispívat ke vzniku nemocí. Dopady má nadbytečné svícení také na ekonomiku. Odhaduje se, že v Česku se ročně zbytečně prosvítí dvě miliardy korun. Podle astronomů světelné znečištění ročně narůstá o dvě až šest procent. V českých městech je vidět jen několik stovek či desítek hvězd, přičemž v Česku by mělo být možné pouhým okem vidět 3000 hvězd. Se světelným smogem se potýká většina rozvinutých zemí. V Evropě podle astronomů neexistuje místo, které by světelným smogem nebylo alespoň částečně zasažené.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist