https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-chystaji-pochod-proti-tezbe-u-moravskeho-pisku-lidovci-maji-petici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce chystají pochod proti těžbě u Moravského Písku, lidovci mají petici

27.5.2020 00:15 | BRNO (ČTK)
Báňský úřad minulý týden zamítl námitky obcí a kraje proti stanovení dobývacího prostoru. Stanovení dobývacího prostoru tak platí, neznamená ale povolení těžby štěrkopísku u Moravského Písku. / Ilustrační foto
Báňský úřad minulý týden zamítl námitky obcí a kraje proti stanovení dobývacího prostoru. Stanovení dobývacího prostoru tak platí, neznamená ale povolení těžby štěrkopísku u Moravského Písku. / Ilustrační foto
Obce bojující proti těžbě štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku chystají v půli června pochod, kterým chtějí upozornit na hrozící znečištění blízkého zdroje pitné vody pro více než 100.000 lidí. Novinářům v pondělí o pochodu řekla senátorka a radní Ratíškovic na Hodonínsku Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Podle ní navíc obce podají správní žalobu kvůli stanovení dobývacího prostoru. Kromě toho lidovci chtějí v červnu odevzdat Sněmovně petici za ústavní ochranu vody a půdy, která má přes 24.000 podpisů.
 

Báňský úřad minulý týden zamítl námitky obcí a kraje proti stanovení dobývacího prostoru. Stanovení dobývacího prostoru tak platí, neznamená ale povolení těžby. O ni musí firma České štěrkopísky podat samostatnou žádost, o které bude úřad rozhodovat v novém řízení.

Hubáčková uvedla, že úřad zamítl námitky 26 obcí, kraje, dvou spolků a jedné fyzické osoby. "Těžba se týká zdroje pitné vody 86 měst a obcí," poznamenala senátorka. Podle ní obce podají správní žalobu nejspíš ke Krajskému soudu v Brně, datum ale ještě neví.

Na 13. června je svolaný pochod, jehož účastníci se půjdou z několika míst podívat přímo do prostor, kde by se v budoucnu mělo těžit. "Půjde vidět přímo lokalitu prameniště i těžební prostor," řekla Hubáčková.

Lidovci také chtějí odevzdat v červnu Sněmovně petici za ústavní ochranu vody a půdy, kde nasbírali k dnešnímu dni více než 24.100 podpisů. "Je důležité začít řešit sucho co nejdříve a uvolnit na tuto oblast mnohem více financí. Pokud nezačne vláda sucho urychleně řešit, bude naše země žít opět v nouzovém stavu, ale kvůli nedostatku pitné vody," uvedl místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík. Ústavní ochrana vody je podle něj důležitá kvůli podpoře opatření spočívajících v zadržování vody v krajině, obnově mokřadů, tůní a rybníčků i v lepším nakládání s odpady. Návrh na ústavní ochranu vody připravuje ministerstvo zemědělství.

Zdroj pitné vody nazvaný Bzenec-komplex je na pomezí Moravského Písku na Hodonínsku v Jihomoravském kraji a Uherského Ostrohu na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji. Zásobuje přes 100.000 lidí z Hodonínska i dalších okresů. Je to pátý největší zdroj v republice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

27.5.2020 10:18
Tak to vypadá, když je podnikání jednoho kladeno nad základní zájmy 100 000 obyvatel jako je voda.... takto tento stát bojuje proti nedostatku vody??
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.5.2020 10:56
Zatím jde o zahřívací předkolo, báňský úřad se řídí svými předpisy a je možné, že nenašel skutečně důvod k zamítnutí povolení.
Teď by se měl děj posunout dále na územní rozhodování a tam se láme chleba.
Úřad by měl záležitost postrčit na EIA řízení, kde všichni oprávnění mohou uplatnit své námitky a připomínky.
Odpovědět
rl

rýpal lesní

5.6.2020 13:40 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, prosím vás úpěnlivě, nejste-li ve věci orientován, raději si před příspěvkem přečtěte horní zákon. Připadá mi, že jste stejný lidovec, jací místo toho, aby čelili, dělají tanečky a odlákávají pozornost. OBÚ vydal stanovení dobývacího prostoru, zatím díky odvolání a budoucí žalobě nepravomocné. Stran územního řízení a EIA - je to také trochu jinak. Soudně se to projedná. Do doby právoplatného soudního rozhodnutí ( a i tam jsou odvolání možné ) nic územního probíhat nebude. Tato zpráva je zprávou vycházející z Báňského úřadu v Brně, resp. Praze. Zakopaný pes je tam v lobby těch, kteří laciný a blízký štěrkopísek potřebují a jsou to stavbaři a politici konkrétního politického spektra. Až budu okolo Jeseníků, můžeme to probrat. <rýpal lesní>
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.7.2021 06:55 Reaguje na rýpal lesní
ono je smutné, že vůbec se tím někdo zaobírá a že to někoho do takové míry napadlo. Vodní zdroj pro 100 tisíc lidí není marginálie
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.7.2021 06:51 Reaguje na Miroslav Vinkler
jenže se ukazuje, že jedno nekomunikuje s druhým...povolit se dá v podstatě kdekoliv cokoliv ale Báňský úřad neposuzuje následky jen možnost či nemožnost těžby...je to jak nějaký komunistický pašalík
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

31.5.2020 13:11
Tady jde vidět, jak to dopadá, když zisk z té těžby má jen firma a ne občané. Pokud by tam bylo dost kompenzačních opatření, tak by občané nebyli proti.
Odpovědět
rl

rýpal lesní

5.6.2020 16:26 Reaguje na Stanislav Chytrý
O kompenzacích to není. Je to o odstranění krycí vrstvy nadloží štěrků a těžbě pod vodní hladinou, takže cokoliv se tam dostane jde hned a bezprostředně do vody, ze které se upravuje voda pitná. Firma ze zákona odvádí státu a občas i něco dá obci, ale to je v tomto případě mimo uvažování. Za ten problém to nestojí. A problém je i v tom, že se těžař pouští na prostor, který dle horního zákona má povinnost /!!!/ vytěžit hospodárně, úplně a bezezbytku. Tak, jako se stalo na Kunovské tabuli. Jenže tam se nejímala podzemní voda pro pitné účely. Ten problém je účelově veden, i změnami legislativy, zájmy jsou hodně vysoko. A odbyt i za hranicemi. <rýpal lesní>
Odpovědět
rl

rýpal lesní

6.10.2020 00:34
Tak, vážení. Dovolím si ( 6.10.2020 ) takový tip : V časech po nynějších volbách, pokud dojde ke změně koalice na kraji, nebude muset krajský soud rozhodovat spor o platnosti vydaného báňského povolení, protože jej lidovci ( čti nová koalice KDU-ČSL a dalších historických kořenových lidovců, např. TOP, ODS, STAN, ... ) po uskutečněné tiché dohodě vezme zpět, a tedy rozhodnutí nabyde platnosti. A to nenápadně, klidně, a těm, kteří těmto šíbrům věřili, zbydou oči pro pláč. Rád bych se mýlil.
<rýpal lesní>
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist