https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obcim-na-krivoklatsku-neprisla-vyjadreni-mzp-k-namitkam-k-np-v-avizovane-lhute
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obcím na Křivoklátsku nepřišla vyjádření MŽP k námitkám k NP v avizované lhůtě Aktualizováno

28.2.2023 14:49 | KARLOVA VES (ČTK)
Obcím na Křivoklátsku nepřišla vyjádření ministerstva životního prostředí (MŽP) k námitkám k vyhlašování národního parku v avizované lhůtě. Většina dotčených obcí s jeho vyhlášením nesouhlasí, poukazují na nesrovnalosti v argumentech ministerstva. "Je zarážející, že zatímco obce a vlastníci lesa zákonem uložený termín splnit museli, ministerstvo lhůtu dodržovat nemusí," uvedla dnes v tiskové zprávě starostka obce Karlova Ves Iveta Kohoutová. Mluvčí ministerstva Lucie Ješátková ČTK dnes vpodvečer sdělila, že první rozhodnutí už byla rozeslána, další odejdou v následujících týdnech.
 

Starostové také kritizují, že jim ministerstvo v pátek, tedy dva dny před uplynutím lhůty, zaslalo asi třicetistránkový materiál doplňující některé chybějící informace k záměru. Podle starostů materiál obsahoval pět zcela nových mapových podkladů. O den dříve ministerstvo svolalo schůzku na krajském úřadu, které se ale zúčastnila jen jedna starostka z 19. Ostatní starostové chtěli mimo jiné podle starosty Bělče Lukáše Kocmana počkat, jak se ministerstvo k jejich námitkám podaným v procesu vyhlášení národního parku staví. Proces projednání záměru začal na konci loňského září, následovalo 90 dní na podání námitek. V pondělí uplynula šedesátidenní lhůta pro jejich vypořádání.

Podle Ješátkové už byla rozeslána první rozhodnutí pro některé fyzické osoby, které zaslaly své námitky. "Předpokládáme, že všechna rozhodnutí o námitkách (přišlo jich přes čtyři desítky) odejdou v následujících týdnech po shromáždění všech nezbytných podkladů a provedení nutných procesních úkonů. MŽP usilovně pracuje na tom, aby prvoinstanční rozhodnutí byla vydána v co možná nejkratší době při dodržení správního řádu," uvedla mluvčí.

Za zavádějící označili starostové také informaci v materiálech MŽP, že vyhlášení NP Křivoklátsko je ojedinělá možnost, jak na území státu navýšit plochu s režimem přísné ochrany a přiblížit se závazku přísně chráněných území, který státu ukládají mezinárodní dohody. Podle Kocmana se do přísně chráněných území kromě národních parků, národních přírodních rezervací a přírodních rezervací započítávají i první a druhá zóna chráněné krajinné oblasti (CHKO). "Jelikož je NP Křivoklátsko navrhován pouze na území 1. a 2. zóny CHKO, znamená to, že jeho vyhlášením se ČR k cíli definovanému EU nepřiblíží ani o centimetr čtvereční," dodal Kocman.

Z podkladů podle starostů také vyplývá, že přírodní a přírodě blízký les je pouze na necelých čtyřech procentech rozlohy uvažovaného parku a lesy ponechané samovolnému vývoji zhruba na 20 procentech jeho plochy. Do zóny přírodní a přírodě blízké tak je podle nich zařazena méně než čtvrtina území uvažovaného parku. Zákon o ochraně přírody a krajiny národní parky definuje jako území s převažujícím výskytem přirozených nebo člověkem málo pozměněných ekosystémů. "Jistě se shodneme, že převažující znamená 51 a více procent. Území vybrané pro NP Křivoklátsko tak nesplňuje podmínky uložené zákonem o ochraně přírody a krajiny ani z poloviny," doplnil starosta obce Broumy Petr Jirka.

Náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), kterého nastupující prezident Petr Pavel 10. března jmenuje ministrem, se chce sejít se všemi starosty obcí na území chystaného národního parku. V pondělí se sešel s první trojicí. Možné úpravy návrhu podle něj posoudí odborníci.

Připravovaný Národní park má zabírat 116 kilometrů čtverečních Křivoklátska, což představuje 16 procent současné chráněné krajinné oblasti. Podle výsledku řízení k námitkám MŽP upraví předložený návrh záměru na vyhlášení. V navazujících fázích procesu vyhlašování NP Křivoklátsko ministerstvo zahájí přípravu pro předložení novely zákona o ochraně přírody a krajiny, kterou bude vyhlášen národní park, vládě. Během této přípravy mohou připomínkovat návrh i další ministerstva a instituce. Schvalování novely pak vede přes meziresortní připomínkové řízení, projednání v Legislativní radě vlády, schvalování v obou komorách Parlamentu a končí podpisem prezidenta


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

1.3.2023 15:02
Myslím že základní problém je ve vlastnictví. Kdo vlastní aspoň těch 120 km2? Pokud stát nevlastní, tak je má buď na trvalo koupit nebo na trvalo pronajmout. Vydání zákona bez majetkové úpravy je znárodnění.
Odpovědět
Sl

Slovan

1.3.2023 17:02 Reaguje na Slavomil Vinkler
"Většinovým vlastníkem pozemků je stát (96 % výměry)" - není zač.
Odpovědět
Sl

Slovan

1.3.2023 17:03 Reaguje na Slovan
Zdroj: https://www.kurzy.cz/zpravy/639112-stredocesky-otazky-a-odpovedi-o-zvazovanem-narodnim-parku-krivoklatsko/
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

2.3.2023 20:12 Reaguje na Slovan
No tak je to státní. Tak je ten řev proto, že lidé (obce) ztratily důvěru po kůrovci a požáru. Velká škoda, ten NP by si to zasloužilo v každém případě. A zejména pokud by byl opečováván tak, jako dřívější lovecký revír králů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist