https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlastnici-nestatnich-lesu-jsou-nadale-proti-vyhlaseni-np-krivoklatsko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlastníci nestátních lesů jsou nadále proti vyhlášení Křivoklátska národním parkem

4.4.2024 10:20 | PRAHA (ČTK)
Vlastníci nestátních lesů, Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL), jsou nadále proti vyhlášení Národního parku Křivoklátsko, jak ho zamýšlí ministerstvo životního prostředí (MŽP). Stanovisko se nezměnilo ani po jednání na ministerstvu, které se uskutečnilo minulý týden. Záměr podle vlastníků nestátních lesů nezohledňuje objektivně ani dosavadní vývoj ani stav území, které je i v Mezinárodní síti modelových lesů. Vznik národního parku je motivován politickým zadáním bez ohledu na skutečné zájmy ochrany přírody, uvedl dnes v tiskové zprávě SVOL ředitel lesní správy Zbiroh Robin Ambrož.
 

Ministerstvo odůvodňuje záměr ochranou části Křivoklátska, kde je nebývale pestrý a k tomu největší lesní komplex ve vnitrozemí ČR s velkou rozmanitostí přírody. Podle návrhu ministerstva má zamýšlený Nároní park Křivoklátsko zabírat 116 kilometrů čtverečních, tedy 16 procent současné chráněné krajinné oblasti. Proti vyhlášení parku dlouhodobě bojují i místní obce, ve svazku se jich 28, což představuje přibližně 15.000 obyvatel. Petici proti národnímu parku podepsalo přes 11 300 lidí.

"Březnový kulatý stůl na MŽP byl de facto prvním oficiálním jednáním v této věci s naší organizací zastupující nestátní vlastníky lesů v ČR. Naše pochybnosti a obavy stran vyhlášení národního parku toto jednání ale nevyvrátilo," uvedl předseda SVOL Jiří Svoboda.

Dosavadní dlouhodobá péče podle SVOL jednoznačně přispěla k vysokému zastoupení dřevin přirozené skladby a ochrana lesních ekosystémů je zde po desetiletí odpovídajícím způsobem zajištěná. Vlastníci lesů upozornili na to, že jen díky dosavadnímu přístupu mohly být zařazeny rozsáhlé části území do evropské soustavy Natura 2000, a to jak z hlediska četnosti chráněných přírodních stanovišť, tak i druhů flóry a fauny. Současnou formu ochrany považují za dostatečnou, podle nich zajišťuje plnění komplexu společenských funkcí lesa s důrazem na funkce ochrany přírody.

Zástupci SVOL též vyjádřili obavy ze zavedení dosud převažujícího konzervačního přístupu k národním parkům a takzvaného bezzásahového režimu, který podle nich převážně nevede k dosažení cíle ochrany, ale často právě naopak k překotné a velkoplošné destrukci lesních ekosystémů. Jako riziko vidí i šíření kůrovce, a to i do okolních oblastí. Podle stanoviska přinese zřízení národního parku i zvýšení turistické návštěvnosti, což naopak nejcennějším částem oblasti neprospěje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

4.4.2024 12:25
98% lesů je ve vlastnictví státu.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

4.4.2024 16:30 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jak snadné. Vyjmout z NP, nebo vykoupit.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

4.4.2024 16:32 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Nicméně : "Zástupci SVOL též vyjádřili obavy ze zavedení dosud převažujícího konzervačního přístupu k národním parkům a takzvaného bezzásahového režimu, který podle nich převážně nevede k dosažení cíle ochrany, ale často právě naopak k překotné a velkoplošné destrukci lesních ekosystémů. Jako riziko vidí i šíření kůrovce, a to i do okolních oblastí." Souhlasím, že bezzásahový režim je špatně. Přesto jsem pro MP.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.4.2024 09:16 Reaguje na Slavomil Vinkler
Problém bezzásahů je naprosto destruktivní i pro okolní lesy
na desítky kilometrů od hranic NP, kde se to praktikuje. Je
nejenom kůrovec, ale jiní škůdci a samozřejmě možnost požárů.
Když čtu ty oslavné články na obnovu lesa v NP ČŠ nálety, tak se vlastníkům lesů ani nedivím. On totiž ani oheň nezná
hranice NP a nebo pozemků uvnitř NP. V celém světě se proti
lesním požárům preventivně bojuje a když už hoří, tak se hasí. Jen u nás se oheň oslavuje jako dobrodiní, které je
"laboratoří" několika pyromanických úchylů hrajících si na
ochranáře. Pokusy se mají dělat na hektaru a nikoliv na
stovkách hektarů, ne-li v celém NP , který vznikl pouze
proto, že se tam o les lidé starali stovky let. Ať si
založí a vypěstují lesy k pokusům na Mostecku a mudrují,
že náletem dospějí k původním pralesům. Co tam naletí,
tak tam bude i kdyby 100x denně vzývali matku přírodu,
že tam má naletět to, z čeho byl původní les.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.4.2024 19:56 Reaguje na Břetislav Machaček
Co naletí víme. Bude to neoklimaxový les. Pajasan, akát, křídlatka, škumpa...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist